motorola-logo.jpg
freddy_logo.png
loreal-logo.jpg
BST_Logo_CMYK_Vert_001.png
SASAKI_LOGO.png
logo-dundee.png
Petrol_YourPlace.png
New_logo_MMS_003.png
logo-aleksandrovska-bolnica.png
Fibank_my-bank_blue-red.png

Отбори с малки грации от България и от чужбина пристигнаха още на 21 септември в Раднево, за да участват в първия Международен турнир по художествена гимнастика в града. Участниците бяха от СК ”Акро” – Русе, СКХГ „Брилянт”- Пловдив, СКХГ „Елегант”- Плевен, СК ”Силвия”- Варна, СКХГ ”ВИП” – Раднево, СКХГ „Елит” – Стара Загора, СКХГ „Светкавица-Поляница” – Търговище, СКХГ ”Левски”-София, Турция и СК „Зои 84 Сараево” – Босна и Херцеговина. Състезанието се проведе в обновената баскетболна зала на стадиона, която предостави всички удобства за участниците, гостите, родителите и феновете на красивия спорт. То е организирано от клуб „ВИП“ със съдействието и спонсорството на местната администрация и на „Мини Марица-изток“ ЕАД, които отпуснаха съответно 10 000 и 5 000 лева.

На 22 септември, събота, в 9,30 часа започна изявата на ансамбли на родените през 2006, 2005, 2004 и през 2003/2002 година. Индивидуалното първенство беше за момичета – 2007, 2006, 2005 и 2004-а. Гала откриването на форума бе в 12,30 часа. ВИП персоните бяха кметът на общината д-р Юлиан Илчев, Мария Гигова, примата на българската художествена гимнастика за 20 век, Лили Игнатова, многократен световен шампион донесла злато и сребро за България, Камелия Игнатова, също доказано име в елитния спорт, международният съдия Красимира Василева, Милена Димитрова, директор на Второ основно училище „Св. Паисий Хилендарски”, зам-кметът Теньо Тенев, председателят на ОбС Димитър Желев, Мариана Илчева и главната виновница за провеждането на Първия Международен турнир по художествена гимнастика в града – Кремена Ангелова, старши на местния „ВИП” и на „Елит” – Стара Загора. Кметът д-р Илчев каза, че е особено щастлив, че присъства на тази надпревара на красотата и обеща, че тя ще стане традиция за региона. Следобяд състезанията продължиха. В интерес на истината, залата и през почивките не остана празна. Стана ясно, че интересът към този вид спорт е много силен. От страна на родителите, не само заради „моето” дете. Те не напускаха залата и след изпълнението на рожбата си. Стояха до края, за да направят личния си анализ за способностите му и доколко да си позволят да инвестират в бъдеще. Но не всеки може да стане шампион. Важното е, да се спортува още от крехка възраст. Чрез тази дисциплина децата изграждат характер, придобиват грация, походка, собствено излъчване, които остават за цял живот.

Всички малки участнички или поне по-голямата част от тях се стремяха да бъдат добри и да са призьорки. Толкова трогателно е да имаш цел в живота от толкова малък и да си я следваш… А реакциите на публиката? То писъци, то крясъци, аплаузи от възторг или одобрение, хвърляне на плюшени играчки след изпълненията. И всеки поддържа „своите си”, а те бяха толкова много, че еуфорията беше нескончаема.
Най-вълнуващият за състезателките момент беше класирането. Отборите се строиха на килима срещу публиката, поставена беше шампионската стълбичка. При ансамблите за подрастващи, родени 2005-а, на първо място се класира клуб „Елегант”-Плевен, а на второ домакините от клуб „ВИП” Раднево. При ансамблите на родените през 2004-а на челна позиция бяха представителките на „Брилянт”, на втора – „Елит”, а на трета – „ВИП”. При ансамблите за деца, родени 2002/2003-а, първи стана „ВИП”, а втори „Елит”. В индивидуалната надпревара при петгодишните със злато се окичи Цвета Монева от клуб „Акро” (най-малката участничка), при родените през 2006-а „без уред” победата бе за Калина Христова от „Силвия”, след нея се нареди Аделина Загорова от „Елит”. При децата, родени 2005-а, победител е Божана Монева от СК „Акро”. В многобоя при момичетата, родени 2004-а, се наложи Мария Иванова от СК „Брилянт”. В републиканското класиране на най-горното стъпало на почетната стълбичка се качи Петя Пачова от същия клуб, а четвърта и пета са Ива Табакова и Доника Божева от СК „Елит”. На въже триумфът отново бе за Мария Иванова, а на топка за Цветелина Миланова от СК „Акро”. В международното класиране при родените през 2004-а, първото място бе за Мелиса Халил от Турция, второто и третото за Мартина Димитрова и Виктория Стоянова от „ВИП”. На топка златото грабна пак Мелиса Халил. При старшата възраст в многобоя челната позиция бе за Мирела Георгиева от „Елит”, а след нея застана съотборничката й Тони Господинова. Мирела и Тони заеха първите две места и на обръч, Тони се окичи с медала от най-благородния метал на топка, а Мирела на бухалки. При жените първа в многобоя стана Михаела Вълканова от „Елит”. Тя зае престижни места и на обръч, и на топка. В републиканското подреждане Михаела Михайлова от „Левски” е на първата позиция при децата – 2002/2003-а, а трета е Даяна Михайлова от „Елит”. На „без уред” се наложи друга състезателка на „Левски”, Рейчъл Стоянов. Михаела Михайлова спечели на въже, а на обръч – Даяна Михайлова от „Елит”. На топка първото място бе за Селина Тодорова от същия тим, а второто за съотборничката й Дара Симеонова. В международното класиране при деца 2002/2003-а първа е Емина Хуко от Босна и Херцеговина, втора Яна Ганчева от клуб „ВИП”. Яна стана първа на „без уред” и втора на въже. В републиканското класиране при девойки мл. възраст победи Теодора Александрова от СК „Левски”. Четвърти и пети са възпитаничките на „Елит” – Мария Иванова и Дария Спирова. На лента в тази възраст призьорки станаха Дария Спирова и Мартина Райнова от старозагорския клуб. В международното класиране първа е Айсън Ферад от Турция, втора Любов Стоянова от „ВИП”. Любов спечели и на „без уред”. Съотборничката й Никол Пашова победи на въже.
„Получи се много добър турнир, гостите заявиха, че са очаровани, а залата бе пълна”, обобщи треньорката на „ВИП” и „Елит” Кремена Ангелова, по чиято идея бе проведено съревнованието. Купата на Раднево замина за Босна и Херцеговина! Вечерта в ресторант „Фантазия” в града, децата по традиция си разменяха сувенири и с нетърпение очакват следващото състезание, независимо къде ще се проведе.

Пишете ни!
1000 оставащи символи