freddy_logo.png
Petrol_YourPlace.png
SASAKI_LOGO.png
logo-aleksandrovska-bolnica.png
Fibank_my-bank_blue-red.png
logo-dundee.png
New_logo_MMS_003.png
BST_Logo_CMYK_Vert_001.png
loreal-logo.jpg
motorola-logo.jpg

06.01.2018г.ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ ПОРЕД ВЕЛИКАТА ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА СЪБИРА НА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН 5-ти ЯНУАРИ НЕЙНИ КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ


26653474 1595611473817938 1872861309 o26613927 1595611547151264 1355051950 o
26654867 1595611483817937 1282841132 o26695764 1595611517151267 1860373706 o
ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ ПОРЕД ВЕЛИКАТА ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА СЪБИРА НА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН 5-ти ЯНУАРИ НЕЙНИ КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ 
(автор Юлиана Кесарова)

Получихме страхотни снимки от тази един вид юбилейна сбирка, които ни изпрати г-жа Мария Гигова.
Реших, че всички млади треньори и гимнастички, всички почитатели на нашия спорт трябва да знаят нещо повече за Жулиета Шишманова и за това защо толкова години след нейната гибел тя успява да събере на една маса множество нейни колежки, състезателки и съратнички!
Говорих подробно с г-жа Мария Гигова (като състезател на Жулиета Шишманова) и с г-жа Пенка Батова (дългогодишен Генерален секретар на БФХГ), те ми разказаха откъде е дошла тази идея и двете се развълнуваха много, че имаме желание да разкажем за това на гимнастички, треньори и фенове!
Всичко започва с рождения ден на Жулиета Шишманова на 5-ти януари 1978-ма година - два месеца преди да се случи зловещата самолетна катастрофа на 16-ти март 1978 година.
Тогава самата Жулиета Шишманова събира в Унгарския ресторант в София Пенка Батова, Мария Гигова, Лили Цветкова, Мери Николова, Лили Мирчева, Веска Харизанова, покойната вече Дорча Калчева, пианистката Снежана Михайлова и Румяна Стефанова (които загиват заедно с Жулиета Шишманова), Лили Димитрова (бивш председател на КХГ ЦСКА, Красимира Филипова , Стоянка Гиздова, Маргарита Томова , дългогодишния корепетитор на националния отбор Таня, Нина Алексиева, международния съдия Севдалина Томова (също загинала в самолета).
Всички са щастливи, разказват си случки, веселят се и си прекарват един страхотен рожден ден!
След ужасната трагедия всички, които са били поканени от Жулиета Шишманова на последния й Рожден ден решават да продължат традицията да се събират всяка година на 5-ти януари точно в Унгарския ресторант или на неговото място на столичния булевард "Раковски" и да си спомнят за обаятелната и неповторима Жулиета!
И вече 40 години не пропускат тази сбирка! Както казаха и Пепа Батова и Мария Гигова - в началото бяхме повече, през годините оредяхме, някои си отидоха от този свят, но колкото успеем - не пропускаме тази дата и мястото на срещата!
Като състезателки на Жулиета Шишманова всеки път вече 40 поредни години събирането не пропускат Мария Гигова и Красимира Филипова!

Жулиета Шишманова е името, с което се свързва началото на съвременната българска школа и стил в художествената гимнастика, а нейните композиции са се отличавали освен с хореография и красота и с много риск и трудност за времето си. Жулиета Шишманова се помни като невероятен професионалист, перфекционист в детайла, безкомпромисност по отношение на работата в залата.
Нейна дъщеря е гимнастичката Кристина Гюрова, а нейна внучка - Жулиета Канталупи, която е родена в Италия и се състезаваше за националния отбор на родината си.
Още през 50-те години Жулиета Шишманова се насочва към художествената гимнастика, където дава началото на българската школа в този спорт. Огромен е приносът на Жулиета Шишманова като треньор. Нейни възпитанички са легенди в гимнастиката като Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова. За своя огромен принос в развитието на художествената гимнастика, Жулиета Шишманова е наградена с многобройни отличия от българската държава. Именно нейната състезателка Мария Гигова е и гимнастичката, която носи първите световни успехи на България в този спорт!
Ето какво споделиха специално за нашата страница за вчерашната сбирка -
- Мария Гигова : "Никога не пропускам тази дата и това събиране! За мен Жулиета Шишманова е човекът и треньорът, който ми даде всичко в този спорт! Аз се чувствам по някакъв начин съдбовно свързана с Жулиета. Може би затова всяка година ходя на това събиране, както и друга нейна състезателка - Красимира Филипова. Считаме, че това е най-малкото, което дължим на незабравимата Жулиета Шишманова"
- Пенка Батова (дългогодишен Генерален секретар на БФХГ):
"Мога да кажа, че съм горда, че вече 40 години нито една година не забравяме 5-ти януари - рождения ден на Жулиета Шишманова! Събираме се, който има възможност, разбира се, говорим и си спомняме за нея. Бях на рождения й ден преди да загине и след ужасната трагедия си обещах, че докато съм жива и мога, ще ходя на това събиране. В началото се събирахме повече от 20 човека, сега сме по малко, но такъв е живота.."

Такава е била като човек и личност Жулиета Шишманова - творец, незабравима като присъствие и сила - затова и успява да събира на една маса всички, които никога няма да я забравят!
Има една латинска сентенция "Сам човек е смъртен, но заедно хората са вечни"
Признателността на тези велики жени към таланта и личността на Жулиета Шишманова правят спомена за нея вечен, а за тези, които помнят и обичат любовта е вечност!

Последни новини ...

 
Пишете ни!
1000 оставащи символи