logo-dundee.png
New_logo_MMS_003.png
freddy_logo.png
logo-aleksandrovska-bolnica.png
BST_Logo_CMYK_Vert_001.png
Fibank_my-bank_blue-red.png
Petrol_YourPlace.png
motorola-logo.jpg
loreal-logo.jpg
SASAKI_LOGO.png

21.08.2918 г. ГОЛЕМИТЕ ШАМПИОНКИ В БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА ИЛИАНА РАЕВА - КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО0 1
ГОЛЕМИТЕ ШАМПИОНКИ В БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

ИЛИАНА РАЕВА - КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО

Илиана Раева е единствената българка в художествената гимнастика, която има златен медал от Световно първенство като състезател, като треньор и като президент на БФХГ

(автор Юлиана Кесарова)

"Мечтаех си да имам камък от Божи гроб. Специално отидох в Израел, в Ерусалим на светите места. И когато видях какво представлява църквата - цялата в мрамор, 
разбрах, че нямам шанс да сбъдна мечтата си. В един миг обаче съзрях в църквата една дупка, бръкнах и в нея имаше само един-единствен камък. Моят камък! 
Тогава разбрах, че когато човек повярва в нещо, той наистина го получава. Сега съм повярвала, че ще се справя с моите недостатъци и ще го постигна!" - 
Илиана Рева в интервю за Валерия Велева през 2013г.!

Имали сме други гимнастички с много повече титли и медали от Илиана Раева, но само Илиана бе наречена КРАЛИЦА от голямата българска журналистка Маргарита Рангелова!
По-късно Вера Маринова добави КРАЛИЦАТА - ПРОВОКАТОР, а след последната световна купа и КРАЛИЦАТА - ТЕРМИНАТОР

Намерих един великолепен материал, за Илиана Раева, правен от Вера Маринова, писан преди...18 години, на Олимпиадата в Сидни, в който тя казва всичко нея и се оказва един пророк за професионалната и кариера.
(виж линка в края на поста)

Прочитайки тази статия на Вера Маринова-Аткинсън се замислих какво още мога да напиша след 18 години разлика:

Илиана Раева е единствената в българската художествена гимнастика, която има златен медал от Световно първенство като гимнастичка, като треньор и като президент на БФХГ!
Илиана е родена на 15 март 1963 г в София. Живее на метри от стадиона на Герена. На 6 годишна възраст баща й я води в залата по художетсвена гимнастика.
Попада в групата на уникалната треньорка Златка Бончева, която прави така, че децата завинаги да се влюбят в спорта художествена гимнастика. Тогава Илиана Раева, Анелия Раленкова Лили и Камелия Игнатови и Галя Рангелова живеят в един блок. Първа в залата влиза Илиана, която повежда кервана и след нея се записват и другите момичета.
След време, когато се връщали с купища медали съседите от малката уличка "Момина Клисура" ги посрещали като руски освободителки. 
Всички в квартала наричали улица "Момина клисура" "Звездната уличка".
Първата треньорка на Илиана, Златка Бончева, заедно с учителката й в първи клас, учителката й по немски в забавачка и родителите й, оформят ядрото от хора, които са й дали онази непоклатима самоувереност, която я мотивира да върви напред и да не позволява да бъде повалена!
Тя обожава всяка "кауза пердута", а девизът и от малка е "ВИНАГИ ИМА НАЧИН"!
Тя е единственият случай в художествената гимнастика, в който за първи и последен път в историята на художествената гимнастика публиката накара съдийките да прекъснат състезанието и да променят оценката си след 20 минути. Така “студените” англичани и дадоха заслуженото с игра злато 
и я направиха световна шампионка в Лондон. Тогава вестник "Таймс" излиза със статия за малката голяма шампионка Илиана Раева със заглавие "ДИАМАНТЕНАТА БЪЛГАРКА"
Тя е първата наша гимнастичка, която посвещава първата си голяма победа на международно състезание на своята треньорка Нешка Робева -
това е победата и на изключително авторитетния международен турнир във Франция Корбей Есон през 1978г.
Спомени на Нешка Робева от тогава : " Идва Илиана след състезанието тържествена, щастлива. Носи златния медал:
— Другарко, този медал е за вас!
Казвам й, че за медалите се воюва, не се подаряват, но тя стои, не може да разбере как така ще й откажа такъв царски подарък.
— Добре, Илианче, догодина, когато станеш абсолютна европейска шампионка, ще ми подариш един от медалите си. Тогава ще имаш повече.
Сега мога и да се шегувам, но Илиана го бе приела съвсем сериозно и след година ми носи златния от многобоя:
— Обещахте ми да го вземете. Разбрах, че искате златен, ама голям…"

Илиана Раева е единствената гимнастичка, награждавана като МИС на голям шампионат извън България - това става на Европейското първенство през 1980 г, където получава титлата МИС ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО и е наградена като най-красива гимнастичка!

Илиана Раева е най-малката световна шампионка по онова време - печели златен медал на Световно първенство само на 16 години.
Илиана държи рекорда на победители на престижния турнир Корбей Есон - цели четири пъти тя печели там шампионската купа!
Като гимнастичка статистиката за Илиана Раева е следната:
Европейска шампионка, носителка на 5 златни медала.
1978 г. - европейско първенство в Мадрид, Испания - 6-то място в многобоя.
1979 г. - световно първенство в Лондон, Великобритания - 4-то място в многобоя, златен медал на бухалки и сребърен медал на топка.
1980 г. - европейско първенство в Амстердам, Холандия - златен медал в многобоя и златни медали на въже, обръч и бухалки и сребърен медал с лента.
1981 г. - световно първенство в Мюнхен, Германия - сребърен медал в многобоя, сребърни медали на обръч и лента и бронзов медал на въже.
1982 г. - европейско първенство в Ставангер, Норвегия - бронзов медал в многобоя, сребърен медал на въже и бронзови медали на обръч, бухалки и лента.

От дете до днес Илиана казва, че вярва в себе си и никога не се страхува да го заяви:
"Когато бях малка, отидох при учителката в детската градина и съвсем осъзнато й заявих, че държа аз да съм Червената шапчица. И станах Червената шапчица. Години по-късно след Олимпийските игри в Сеул станах пред всички на Управителен съвет и заявих, че искам да бъда старши -треньор на националния отбор!След това лично дойдох при Мария Гигова и й казах, че искам да стана председател на Федерацията по гимнастика. После се качих на колата си и започнах да обикалям от човек на човек, за да представям програмата си. 
Никога не съм имала проблем с това да се заявя, да бъда смела и да кажа какво искам и как смятам да го постигна! Не смятам, че е нещо лошо, въпреки, че много агресия и омраза се е изсипвало върху мен, заради това мое качество"

Именно заради това Нешка залага на Илиана още като дебютант, а в Лондон през 1979 г, само на 16 години Илиана излиза и побеждава на бухалки не кой и да е, а златната Галима Шугурова!
Маргарита Рангелова пише в книгата си "От Ротердам до Амстердам и Мюнхен:
"Дали Илиана не умее да усеща и победата, преди да е дошла! Може би! Това е нещо, което никой никога няма да разбере — как може едно седемнадесетгодишно момиче да има толкова много самообладание, такава концентрация, та под блесналите прожектори, под грохота на многохилядната зала да бъде така съвършена. Така точно и вдъхновено да играе! Хем да се хвърли цялата в една битка, хем да не трепне. Това е нещо, което Фредерико Гарсия Лорка нарича „дуенде“ 
— тайнствена сила, която всеки чувствува, но нито един мислител не може да обясни…"
Нешка Робева допълва: " Такъв състезател наистина не бях виждала. Макар че зная колко силна е Илиана, 
макар че я бях виждала да се концентрира така невероятно пълно, това изпълнение ме кара да настръхна, да забравя, че съм треньорката й. 
От първия до последния такт на пианото залата съпровожда лентата с аплодисменти, които накрая преминават във френетични овации. 
Никоя победителка до момента не е чувала това! 9,85 на един турнир, на който по правило се спазва някаква негласна академична пестеливост! 
Публиката протестира, иска повече, но Илиана е щастлива и на това, а аз — може би по-щастлива от всякога.!"

Няма нито дума, която човек може да добави за Илиана като състезател
след думите на Нешка Робева!

Илиана Раева създава своя клуб "Илиана" през 1993 година в едно много страшно време за България като държава, да не говорим за спорт!
Някои клубове, че и цели спортове се затриват от безпаричие, тя тръгва от фирма на фирма, от врата на врата да търси средства за децата от клуба.
И не се уморява да бъде винаги на линия, да прави всичко което е възможно за да бъде клубът добре подреден и организиран.

След едно пътуване в рамките на Световните купи Илиана Раева се прибира в София и заявява: "Трябва да заявим домакинство на Световна купа в България,
за да покажем, че сме живи и ни има!" Разбира се, получава отговор "ТИ СИ ЛУДА!"! Сигурно е била луда или лудо е работила, но след построяването на "Арена Армеец " за първи път Световната купа по художествена гимнастика в София провежда на 20-21-ви август 2011 г., а тогава Илиана Раева е старши-треньор на националния отбор.
И така вече осем поредно домакинства, за да стигнем и до домакинството на Световното първенство през 2018 г. Пак Илиана Раева настоява да кандидатстваме за домакинство:
"Не знаех как,нямах никаква представа откъде ще намеря толкова пари, за направя това, единственото, което знаех е, че трябва да го направя и ще го направя! Всички много се страхуваха от тази моя идея, но всички знаеха, че не могат да ме спрат да го постигна! "
Илиана винаги е твърдяла, че е самоуверена и че не се страхува да заяви какво иска и как да го постигне!
Но наред с тази самоувереност за нея авторитетите и йерархията са много важно нещо и тя умее да цени, да уважава и да отдава заслуженото на постиженията на другите.
Затова и с такова желание се зае да направи незабравимите 70 годишни юбилеи на безспорни в нейния живот авторитети като Мария Гигова и Нешка Робева.
Както и един трогателен юбилей на шест невероятни деятелки от художествената гимнастика в балната зала на "Царско село" преди 8 години.!Веска Харизанова-90 години!
Мария Чиприянова и Мария Николова на 75 години,Райна Афионлиева, Пепа Батова и Нина Алексиева на по 70! Тя организира и честването на 80 - годишния юбилей на най-големия хореограф и танцов педагог на българския национален отбор Людмил Коцев, на който Илиана събра всички поколения негови възпитанички!
Всички празненства бяха вълнуващи, трогателни и много красиви! И ще оставят незабравими спомени за всички!

В нашата художествена гимнастика кумуването е като ритуал - Нешка е кума на сватбата на Илиана Раева и Наско Сираков, от своя страна Илиана и Наско кумуват на сватбите на Анелия Раленкова и Диляна Георгиева - дето се казва всички се оказват роднини.

Много се е говорило за медалите на Илиана, за нейните качества като великолепен ръководител и организатор, за възможностите и да иска и постига нещата по-най-добрия начин.
Аз искам да напиша няколко реда за онези мигове, в които много хора биха рухнали и биха захвърлили всичко.
Разбира се говоря за случая с Цвети Стоянова и за онази сляпа омраза, която се изсипа върху Илиана. Никога няма да забравя как тя пое върху раменете си цялата тази омраза, за да запази отбора и Ина, да застане като орлица над тях и да не позволи да се срутят мечтите на пет невероятни момичета! Нейната сила, мощ и любов бяха в основата на историческия спечелен медал в Рио, който накара цяла България да издигне на Олимп този отбор!

Съчетанията поставени от Илиана Раева ще се запомнят като музика, като композиции и като идея, защото те разказваха истории:"Принцеса Анастасия" на ансамбъла с 5 обръча, оживелите кукли, които донесоха първия медал в Москва, "Лунната Соната" (съчетанието, което се дава за пример на съдийските курсове последните години за артистичност и синхрон между музика и движения) 
Разбира се Световната титла на онова незабравимо съчетание с обръчи и ленти по невероятната музика от "Фантомът на операта" - всички бяха като отделни приказки, разказани с движение, уреди и тяло!

И накрая ще цитирам Нешка Робева част за Илиана Раева през перото на Маргарита Рангелова - защото думите на Илиана са определящи за нея, макар, че ги е казала на 18 години:
"Гледаме с Илиана един концерт на София Ротару по телевизията. „Бедата не е в това, че ти не ме обичаш, бедата е в това, че аз не мога да те разлюбя.“ 
Публиката ръкопляска много. После певицата пее друго: „Напразно се стараеш, напразно се измъчваш, напразно чудеса от подвизи правиш, обичам друг“, 
и залата е десет пъти по-възторжена.

— Ясно ли ви е, другарко, какво обича публиката. Не страдащата, а побеждаващата жена. Побеждаващия човек…"

Илиана Раева винаги е заявявала, че обича победителите, ярките личности, смелите, тези, които вярват в себе си и правят нещо значимо!

И така до днес това, което винаги съм чувала от Илиана -"ВИНАГИ ИМА НАЧИН!"

Линк към статията на Вера Маринова 
http://clubiliana.com/statii/2004/i24.htm


Последни новини ...

Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2019 button
Пишете ни!
1000 оставащи символи