Petrol_YourPlace.png
SASAKI_LOGO.png
Fibank_my-bank_blue-red.png
freddy_logo.png
motorola-logo.jpg
BST_Logo_CMYK_Vert_001.png
New_logo_MMS_003.png
logo-dundee.png
logo-aleksandrovska-bolnica.png
loreal-logo.jpg

23.08.2918 г. ГОЛЕМИТЕ ШАМПИОНКИ В БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА АНСАМБЪЛ 1981 г - ТРЕНЬОР ЗЛАТКА АВРАМОВА - ПЪРЛЕВА - " ЗЛАТНИ И НЕЗАБРАВИМИ "
zlatka

ГОЛЕМИТЕ ШАМПИОНКИ В БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

АНСАМБЪЛ 1981 г - ТРЕНЬОР ЗЛАТКА АВРАМОВА - ПЪРЛЕВА
- " ЗЛАТНИ И НЕЗАБРАВИМИ "
(автор Юлиана Кесарова)

Продължава нашата поредица за СВЕТОВНИТЕ ШАМПИОНКИ на българската художествена гимнастика. Опитваме са да ви представим всички НОСИТЕЛИ НА ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ОТ СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА И ТЕХНИТЕ ТРЕНЬОРИ, всички, които президентът на БФХГ Илиана Раева покани и които ще се съберат от всички краища на света на Световното първенство в София.
Днес нашият разказ е за голямата треньорка Златка Аврамова- Пърлева с помощник треньори Деспа Кателиева и Теменуга Пърнарева и златният ансамбълът - световен шампион от 1981г. в Мюнхен.

Златка Аврамова - Пърлева е една от гимнастичките и треньорките, оставили ярка следа в българската художествена и спортна гимнастика.
От 1953 до 1956 г. тя е неизменна републиканска шампионка като студентка и после преподавател във ВИФ.
Натрупаният състезателен опит и усвоените научни познания и позволяват по-късно да изяви своя безспорен талант и като национален треньор.
Подготвените от Златка Пърлева индивидуални състезателки и особено ансамбловите отбори донасят много медали и слава на България
от световни и европейски първенства.
Златка Аврамова-Пърлева, преди да стане педагог печели първата национална титла за своя клуб "Славия". Тогава е началото и на златната история на Славия. 
Проблемите с липса на собствена зала не отказва многото деца, които тренират на ст. Васил Левски, но пък дават сили на Елена Димитрова, която успява да убеди ръководството на Славия и ГУСВ, които построяват такава на Овча купел.

Ансамбловите съчетания, композирани от Златка Аврамова- Пърлева и демонстрирани на световните подиуми от 1969 до 1983 година
остават незабравими. За нейните композиции и таланта на нейните момичета са изписани километри суперлативи.
В Хавана през 1971г, когато за втори път българският ансамбъл завоюва световната титла, вестник "Гранма" написа:
"Една млада треньорка разказа най-хубавата приказка чрез своите шест гимнастички!"
Златка Пърлева извежда на подиума ансамблите на България на Световните първенства през 1977г. в Базел (Швейцария), където печелим сребърен медал,
Лондон - 1979 г. - бронзов медал, в Мюнхен 1981-ва година - златен медал.
На Европейските първенства - Мадрид 1978 г - златен медал, Амстердам 1980 г - сребърен медал, Ставангер (Норвегия)1982- сребърен медал,
на турнира за Световната купа в Белград 1983 - сребърен медал.
Златка Пърлева е винаги там, където има нужда от добър и опитен специалист.Дълги години работи в клуб "Славия", създавайки много изявени гимнастички.
Тя бе една от авторките на масовите гимнастически спектакли по републиканските спартакиади.
Освен в България, Златка Пърлева работи и предава своя опит в Испания, Полша, Норвегия, Гърция, САЩ.За големия и принос към художествената гимнастика е
награждавана с редица правителствени ордени и медали, а благодарните и признателни нейни земляци я удостояват със званието "Почетен гражданин на Бургас".
Точно в Бургас на 6 октомври 1952 г. се е провело първото републиканско първенство по художествена гимнастика, в което са участвали 18 момичета от 3 отбора - отборът на Софийска опера, Сборен профсъюзен отбор и "Червена звезда" . Вечерта преди състезанието в Бургас, отборът на Операта играе в "Лебедово езеро", след което пътуват цяла нощ с автобус и успешно се представят на състезанието, проведено на стадиона върху опънат брезент на лекоатлетическата писта. Както разказва Златка Пърлева, в разгара на състезанието, плисва дъжд, потичат потоци от червена вода, но гимнастичките не спират, само се прехвърлят в салона на Мъжката гимназия. И така започва онази голяма любов и всеотдаен труд към спорта художествена гимнастика, в който името на треньора Златка Аврамова - Пърлева е записано със златни букви.
Специално ще се спра на ансамбъла - Световен шампион през 1981-ва година от Шампионата в Мюнхен с треньор Златка Пърлева и помощник -треньори Деспа Кателиева и Теменуга Пърнарева.
ВИДЕО НА СЪЧЕТАНИЕТО ТУК:
https://www.youtube.com/watch?v=7p_Ih8jDVkQ

Българският ансамбъл - световен шампион от Мюнхен 1981г. е в състав Галя Рангелова, Камелия Игнатова, Мария Кузманова, Диана Табакова, Емилия Божидарова, Здравка Чонкова. Играе се едно съчетание на 3 ленти и 3 топки - първите 2 изигравания определят шампионките в многобоя , а третото изиграване + стартовата оценка определя шампионките на финала.
Златен медал за България, сребро за СССР, бронз за Чехословакия.
Нашите момичета навлизат с Ботевия марш, след което изиграват блестящо съчетанието си с три ленти и три топки
и взривяват залата в Мюнхен! От тях започва т.нар "нова ера в ансамбловите съчетания", в която властва българската школа. Всички специалисти са впечатлени от композицията, движенията с тяло и работата с уред на нашите момичета.
Освен това нашият ансамбъл е бил наречен от западните медии "ансамбълът на красавиците". Всички фенове са искали снимка с красивите шампионки, а на заключителния банкет след първенството гимнастичките ни се появяват в много красиви рокли и събират погледите на всички делегации.
Когато се прибират в България, на летището е стълпотворение от фенове. Посрещат златния ансамбъл и тройката медалистки - Анелия Раленкова, Илиана Раева и Лили Игнатова с трикольори, цветя и викове "ЗЛАТНИ СТЕ"! Всички световни медии говорят за българската ера, за неповторимата българска гимнастика, която показват както индивидуалните ни гимнастички , така и ансамбълът ни!
Това съчетание ще остане като пример за синхрон, движение, оригинални елементи и трудност за времето си.

Последни новини ...

Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2019 button
Пишете ни!
1000 оставащи символи