loreal-logo.jpg
motorola-logo.jpg
BST_Logo_CMYK_Vert_001.png
Petrol_YourPlace.png
New_logo_MMS_003.png
SASAKI_LOGO.png
logo-aleksandrovska-bolnica.png
logo-dundee.png
freddy_logo.png
Fibank_my-bank_blue-red.png

30.08.2918 г.ВЕЛИКИТЕ ИМЕНА В БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА "ШЕСТ КАТО ЕДНА" АНСАМБЛИ - СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ 1985 - Валядолид и 1987 - Варна40417717 1846919415388864 1828038982844284928 n
ВЕЛИКИТЕ ИМЕНА В БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА 
ГИМНАСТИКА

"ШЕСТ КАТО ЕДНА"
АНСАМБЛИ - СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ 
1985 - Валядолид и
1987 - Варна 
- треньор и на двата ансамбъла Димитричка Маслева, автор и постановчик на композициите е Нешка Робева
(автор Юлиана Кесарова)

"Шест български момичета! Шест, като една в продължение на три минути! Шест, като една в продължение на месеци и години, за да дойде уникалният миг на сливането в едно!!! Играят: Светла Чобанова, Виктория Димитрова, Паулина Кръстева, Мария Минчева, Красимира Божилова и Лидия Бочева" 
- думи на неповторимата, легендарна Вера Маринова за световните шампионки във Валядолид!

Ансамбълът Световен шампион във Валядолид 1985 запазва три от момичетата, световни шампионки от Страсбург 1983 г (припомняме, че тогава 
Световните първенства са се провеждали на всеки две години!) - в състава остават Паулина Кръстева, Виктория Димитрова, Светла Чобанова, а
новите три момичета са Лидия Бочева, Красимира Божилова, Мария Минчева. Ансамбълът има и нов треньор - Димитричка Маслева,която всички наричат Мими Маслева /

Ансамбъл Световен шампион 1987 Варна – Лидия Бочева, Елена Лазарова, Камелия Дунавска, Таня Ставрева, Ивелина Дешкова, Петя Чолакова, Мая Таскова.
На шампионата във Варна, където за първи път се играят две съчетания и за първи път има финали и многобой, българският Ансамбъл взема пълен комплект от три златни медала с максимални оценки от 10.000. Едното съчетание е с 6 топки, а другото - 3 топки и 3 обръча. За смесеното съчетание с топки и обръчи се говори до ден днешен като за шедьовър като постановка, в което е предадена легендата за Белоградчишките скали и то остава в историята с това име.

Автор и постановчик и на двете композиции (1985 и 1987 г) е Нешка Робева, а треньор Димитричка Маслева
И двете съчетания са изключително красиви, много трудни за времето си, много танцувални и разказват сюжет.
Момичетата споделят, че подготовката за първенството във Варна е била изключително тежка и сериозна, точно защото момичетата са искали да се представят по възможно най-добрия начин пред българската публика, за която те са били героини на своето време и истински спортни легенди!
ВИДЕО:
Композицията 
Валядолид 1985:
https://www.youtube.com/watch…

ансамбъл 3 топки и 3 обръча 1987
https://www.youtube.com/watch?v=XkUvHqzvjZ8&t=32s

ансамбъл 6 топки 1987г
https://www.youtube.com/watch?v=oRdx0G8LT-U

ДИМИТРИЧКА МАСЛЕВА (МИМИ МАСЛЕВА)
*заслужил треньор като личен треньор на Татяна Кунева и Ирен Никофорова.
*като треньор на националния ансамбъл:
1985г. - Световни шампиони 
1987г - Световни шампиони с три златни медала
След това е изпратена да развива клуб "JUSCO" в Япония (сега AEON) Осем години учи японски гимнастички и треньори на българска художествена гимнастика. Там започва работа с Мори и Куруми, по-късно се присъединява и Наталия Кузмина. Повече от 20 години живее и работи в Канада.
Там има свой клуб и работи с българска треньорка по българска методика. 
Две от нейните гимнастички представиха Канада на Олимпиадите в Атина и Пекин, както и на други много големи състезания.

ЛИДИЯ БОЧЕВА е родена на 5-ти юли 1970г, във Варна, състезател на ЖСК "Спартак" Варна. Когато я попитат за тренировките във Варна, тя винаги си спомня с много
благодарност за любимия си хореограф Лили Хилендарова, на която Лидия казва, че дължи страшно много. На 12 годишна възраст се мести в София в първото
младежко звено, сформирано от Нешка. Момичетата живеят в хотелската част на плувна база "Спартак" и всеки ден пътуват до Герена за тренировки.
Лидия влиза в националния ансамбъл само на 15 години. На Световното във Валядолид през 1985г. всички българките играя без грешка и печелят златните медали.
Лидия е Европейска шампионка и с ансамбъла от 1987г и започва да се готви за световното първенство в Хелзинки, но след редица здравословни проблеми 
лекарите категорично и забраняват да играе, така тя слага край на спортната си кариера.
По-късно заминава за град Асколи Пичено (Италия) да помага на Кристина Гюрова като треньор.Кристина напуска отбора, а на нейно място идва руската треньорка
Валентина Иваницка, с която Лидия Бочева се сработва отлично. След години работа се премества в Рим, защото се омъжва за италианеца Маурицио, който работи в организацията
на ООН. Лидия Бочева има две дъщери - Камелия и Бианка.
КРАСИМИРА БОЖИЛОВА - състезател на клуб "Тракия" Пловдив с личен треньор Анастасия Генова
МАРИЯ МИНЧЕВА - състезател на клуб "Левски"
ЕЛЕНА ЛАЗАРОВА - е родена на 06.06 1970 г. състезател на "Левски", започва при треньорката Златка Бончева.
Понастоящем госпожа Елена Лазарова работи, като представител на фирма SLS Росиньол, помагала неведнъж на състезателките с екипировка. 
Също така е член на УС на БФХГ!
КАМЕЛИЯ ДУНАВСКА - състезател на клуб ЦСКА, започнала е при треньорката Борислава Кючукова и 7 години е тренирала при нея заедно със сестра си Адриана. Борислава Кючукова живее и работи в Италия вече 20 години/. Камелия е родена на 21.04.1969 г., нейната сестра - близначка е голямата шампионка Адриана Дунавска. След края на кариерата си се отдава на треньорска дейност. Работила е в ЦСКА и Левски, в екипа на Нешка Робева, през 2009-2012 г. води националките на Гърция, а след това поема девическия ансамбъл на България. На последните младежки олимпийски игри в Нанджин 2014 г. нейните възпитанички спечелиха сребърен медал и бяха признати от спортните журналисти за отбор на годината на България в класацията при младежите и девойките. 
ТАНЯ СТАВРЕВА - състезател на ЦСКА. Нейни треньорки са били Ирина Илиева и Таня Гиздова. Таня Ставрева е родена на 20.11,1971 г. 
ИВЕЛИНА ДЕШКОВА - е състезател на клуб "Славия". Нейни треньорка е била Костадинка Атанасова. Ивелина Дешкова работи като треньор в САЩ.
ПЕТЯ ЧОЛАКОВА - е родена на 01.10.1968 г, състезател на клуб "Тракия" Пловдив с треньор Анастасия Генова.
МАЯ ТАСКОВА - родена на 07.05.1967 г. Състезател на клуб 'Левски" Нейна първа треньорка е била изключителната Златка Бончева.
Разговарях с Елена Лазарова и Таня Ставрева, които споделиха, че за тях Мими Маслева е била като втора майка. Грижела се е за тях и ги е предпазвала от всичко, като в същото време е била изключително взискателна по време на тренировките. За всички момичета думата на Мими Маслева е била закон! Каквото каже - трябва да се изработи и да се получи.
Много голямо е било вълнението преди домакинството на Световния шампионат във Варна - всички са искали да зарадват родната публика и да покажат най-доброто от себе си!
Сигурно затова сега казват, че много се вълнуват от предстоящото домакинство в София и казват, че отлично знаят как се чувстват момичетата и им пожелават успех!
А на всички български фенове в залата и пред телевизионните екрани - да подкрепят безрезервно нашите момичета и да вярват в тях и в техните треньорки!
Последни новини ...

Пишете ни!
1000 оставащи символи