motorola-logo.jpg
loreal-logo.jpg
logo-aleksandrovska-bolnica.png
New_logo_MMS_003.png
Fibank_my-bank_blue-red.png
logo-dundee.png
SASAKI_LOGO.png
Petrol_YourPlace.png
freddy_logo.png
BST_Logo_CMYK_Vert_001.png

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПРЕС - СЛУЖБАТА НА ФИГ ПО ПОВОД СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО, КОЕТО СЕ ОТКРИВА УТРЕ В СОФИЯ (превод БТА)fig
27 медали и 3 олимпийски квоти ще бъдат раздадени на световното първенство по художествена гимнастика, което започва утре в 10.00 часа в "Арена Армеец" в София.
Медали ще бъдат раздадени в индивидуално жени (отборно, многобой, четири финала на отделните уреди - обръч, топка, бухалки и лента) и при ансамблите (многобой и два финала на отделните уреди - пет обръча и три топки/две въжета).
Общо над 350 гимнастички от 61 държави са заявили участие. Надпреварата започва утре в 10.00 часа с квалификациите на обръч и топка. В първия ден на килима своите съчетания ще покажат 150 грации, според стартовите списъци. 
Световно първенство по художествена гимнастика се провежда за първи път в София, а България е домакин на шампионата на планетата за трети път след 1969 и 1987 година във Варна.
Трикратната световна шампионка Мария Петрова е посланик на шампионата. 
"България е изиграла основна роля в развитието на художествената гимнастика в продължение на повече от половин век и ние благодарим на българската федерация за това, че е домакин на престижното световно първенство за трети път. Като първа олимпийска квалификация за Токио 2020, това събитие ще бъде особено вълнуващо и очакваме с нетърпение невероятните изпълнения на спортистите в "Арена Армеец", заяви президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе в предварителен материал на пресслужбата на централата за световния шампионат.
България е популярна с редица поколения "златни момичета", сред които са Адриана Дунавска, Диляна Георгиева, Лили Игнатова, Бианка Панова, Илиана Раева, Анелия Раленкова и много други световни шампионки. 
"За нас е огромна чест България да бъде домакин на световното първенство по художествена гимнастика. В нашата страна милиони хора обичат този спорт. 31 години след шампионата във Варна, сме щастливи да кажем "Добре дошли" с българска роза и дълбока емоция към красивия и елегантен свят на художествената гимнастика", каза Илиана Раева, президент на организационния комитет и президент на БФХГ.
Всички медалисти от световното първенство в Пезаро (Италия) през миналата година ще участват в София. Рускините Дина и Арина Аверини, Александра Солдатова, Линой Ашрам (Израел), Катарина Галкина (Беларус), Кахо Минагава (Япония) и други. 
България ще бъде представена от Невяна Владинова, бронзова медалистка на топка от Пезаро, Катрин Тасева, 10-а в многобоя от Пезаро и Боряна Калейн.
При ансамблите ще участват 36 отбора, а първите три в многобоя ще получат квоти за олимпиадата в Токио 2020.


Последни новини ...

Пишете ни!
1000 оставащи символи