loreal-logo.jpg
BST_Logo_CMYK_Vert_001.png
New_logo_MMS_003.png
motorola-logo.jpg
logo-dundee.png
freddy_logo.png
logo-aleksandrovska-bolnica.png
Fibank_my-bank_blue-red.png
Petrol_YourPlace.png
SASAKI_LOGO.png

12.09.МАРИЯ ПЕТРОВА: "НАДЯВАМ СЕ БЪЛГАРКИТЕ ДА ИГРАЯТ СТАБИЛНО И ДА ЗАПАЗЯТ ВТОРАТА СИ ПОЗИЦИЯ В ОТБОРНОТО КЛАСИРАНЕ"


 DSC6909
 Трикратната световна шампионка Мария Петрова заяви, че България се е справила отлично в организацията на световното първенство по художествена гимнастика в София и всичко участници и гости са изключително доволни.
"Наистина е прекрасно, много красиво е подредена залата. Не го казвам лековато. Нашият спорт е свързан с това да представим спектакъл. Мисля сме се справили добре. От тази гледна точка всички сме доволни", каза Мария Петрова на пресконференция днес.
"Всичко ако погледнете е толкова изпънато, използвайки мои думи - местата за фотографи, мястото, от което излизат гимнастичките, цветовете, цветята, трибуните, особено мястото за съдии и официални лица, всичко е съобразено изцяло с изискванията на ФИГ до последния детайл. Ако госпожа Винер е казала такива добри за нас, какво по-хубаво. Това е страхотна оценка", коментира още Мария Петрова.
Вчера президентът на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова също похвали България за организацията на първенството.
"Моите усилия като посланик са насочени да покажа лицето, което е преминало целия този път от дете в залата, хващайки за първи път уредите, минавайки през трудностите да се научи, да надмогне страха да се състезава и след това да стигне до върха в спорта. Всички качества, които имам съм ги изградила благодарение на гимнастиката", каза още Петрова.
По-рано днес се проведе среща на премиера Бойко Борисов с президента на ФИГ Моринари Ватанабе, с министъра на спорта Красен Кралев, с президента на БФХГ Илиана Раева и с Мария Петрова.
"Получи се наистина ползотворна и приятна среща. Проточи се по-дълго от обикновено. Министърът имаше какво да ни каже, а Моринари Ватанабе се изрази много хубаво - всичко започва от гимнастиката, тя е в основата на всички спортове. А министър председателят каза много, много приятни думи за спорта като цяло. Изхождайки от това, че е бивш спортист и министърът на спорта също, колко много те подкрепят спорта и колко са щастливи от сегашните успехи. Три Световни първенства организираме по едно и също време. Футболът има възход също и той изказа онова, което се прави за спорта като цяло. А ние лично в художествена та гимнастика, ако нямахме подкрепата на държавата и министерството на спорта като цяло, никога не бихме могли да имаме състезание от такъв мащаб. А за нас е нужно, за школата ни. Така ние даваме своя дан и заявка, че сме част от световната гимнастика", продължи Петрова.
Тя се надява българските гимнастички да играят стабилно до края на първенството.
"Надявам се българките да играят стабилно и да запазят втората си позиция в отборното класиране. Само ние и Русия имаме по три силни гимнастички с изравнени възможности. Аз не съм от хората, които казват големи думи, но държа и се надявам да играят стабилно и да удържат позицията си. За мен е важно да играят да се наслаждават на играта си, да се освободят и да играят уверено и за хората. Гледайки състезанието, виждам, че има много притеснение у всички гимнастички. Какво по-хубаво има от това да участвате на Световно първенство, а за българките - да играят пред своя публика", заяви трикратната световна шампионка. 
Тя е впечатлена от идеята на президента на БФХГ Илиана Раева да събере всичките 73 световни шампионки на България в историята. 
"Това беше прекрасна идея. Успяхме с някои да се видим. Всички се пръснаха по света. Други като мен останахме в България да работим за българската школа и да постигнем върха", каза Петрова.
Според нея гимнастичките от ансамбъла на България са подготвени за световния шампионат.
"Момичетата от ансамбъла са готови. Те направиха много сериозна заявка за първото място. Не можем да подценяваме конкуренцията - Италия, Русия и Япония. Който удържи без грешка, той ще спечели. Българките имат много голяма трудност. Модерната художествена гимнастика е свързаната с голяма трудност в тяло и уред. Този, който изиграе съчетанията си без грешка, той ще победи. Бих искала това да сме ние", каза още Петрова.
"Виждам как тук всички гимнастички се притесняват. Модерната гимнастика е много сложна. Ти се готвиш цяла година, за да изиграеш едно съчетание минута и половина. Нямаш директен съперник, на килима си само ти и уреда", завърши Мария Петрова.

Последни новини ...

Пишете ни!
1000 оставащи символи