1. Изберете ...
  2. ИНФОРМАЦИЯ
  3. НОВИНИ
  4. ИСТОРИЯ
  5. ГАЛЕРИЯ

АНЕЛИЯ


гр. Мездра 3100
Обл. Монтана
Ул. ”Янко Сакъзов” 42 КХГ
Лилия Николова
e-mail: mz@abv.bg

Клуб "Анелия" е наследник на 50 годишната история на художествената гимнастика в нашия град.
През 1955г. началото на развитието на този спорт поставя учителката по физ. възпитание в местната гимназия - Веса Алипиева. Гимнастичките, тогава възпитанички на гимназията, се състезават от името на клуб "Локомотив" София.След нея, развитието на худ. гимнастика в Мездра се поема от Надежда Ганчева, която също е преподавател по физ. възпитание. Нейните гимнастички са се състезавали и са печелили множество награди от училищни състезания по худ. гимнастика.От 1985г. започва новата история на този спорт и тя е свързана с името на Лилия Николова. Тя започва като преподавател в Ученическа спортна школа по художествена гимнастика и работи с над 100 деца. Най-талантливите от тях се състезават от името на ДФС "Локомотив" Мездра и участват в състезания от спортния календар на Българката Федерациа по художествена гимнастика. Най-талантливата от тях - Валя Христова, в последствие също става треньор.ЖКХГ "Анелия" Мездра е основан на 19 януари 1993г. Клубът приема името на едно от "златните" момичета на България - Анелия Раленкова.
През годините в клуба се занимават множество талантливи деца, сред които личат имената на Валя Христова, Цветелина Благовестова, Камелия Коловска, Теодора Минчева, Лидия Николова, Милена Пламенова, Йорданка Венциславова и още много други, които със своята игра и класирания допринасят за престижа на своя клуб и треньорката си Лилия Николова.
Първият медал за клуба печели Камелия Коловска, за съчетанието си с обръч през 1993г.


Най-големите успехи на клуба са свързани с името на Мая Пауновска, която започва още на 5 години да се занимава с художествена гимнастика. От 1993г. до 2001г. тя се състезава от името на ЖКХГ "Анелия", а от есента на 2001г. преминава в СК "Илияна" София и на следващата 2002г., става член на националния отбор на България.В момента в клуба се занимават с художествена гимнастика 94 деца, разпределени в 4 възрастови категории:
•    4-7 год. - деца в детски градини (6 групи)
•    8 год. - 1 група
•    9-10 год. - 1група
•    11-12 год. - 1група
Тренировъчните занимания се провеждат всеки делничен ден във физкултурния салон на ОУ „Христо Ботев” – Мездра.
От създаването си до сега клубът участва в Държавните първенства на БФХГ и в международни турнири в страна и чужбина.
Последните шест години, гимнастичките на клуб „Анелия” участват в силния Международен турнир „Златно лъвче” в гр. Лвов – Украйна, от където имат множество призови класирания в различните възрастови групи. При последното си участие на турнира, клубът може да се похвали с първото място на Емили Стоянова в многобоя възраст 9 години и двата бронзови медала на Калина Илиева – възраст 6 години и Евгения Върбева – възраст 8 години.
Традиционно вече близо 10 години клубът е участник с демонстративни умения по време на Виенските музикални празници по съвместна програма с клуб „Андромеда” – Виена с президент Диана Христова.
Клубът провежда съвместни тренировъчни лагери на разменно гостуване с гимнастички от клуб „Спортинг” – Александрия – Египет.
Клуб "Анелия" Мездра е инициатор на първия в света Международен турнир по художествена гимнастика за деца от 6 до 8 години. Турнирът се провежда през месец декември, в навечерието на Коледа. Първото издание на турнира е проведено през 2002 година, с участието на едва четири отбора, но с течение на времето желаещите да вземат участие в турнира се увеличават. Международното участие в този турнир е от следните държави: Египет, Австрия, Украйна, Турция, Израел, Америка и Чехия.
От 2011 година ръководството на клуба взе решение да смени формата на турнира и отново за първи път в страна иницира турнир за мини ансамбли – двойки и тройки, който беше посрещнат с голям интерес от клубовете в страната. На първото му издание участваха 16 клуба от страната.
ЖКХГ „Анелия” провежда ежегодно градски състезания на деца от Детските градини, в които взимат участие всички деца занимаващи се с този спорт.
Вече 24 години ежегодно клубът провежда градско състезание на своите възпитанички, което се явява като контролно състезание за състезанията от ДСК на БФХГ.
Много от възпитаничките на клуба вече са и треньорки в клуба или студентки в НСА „Васил Левски” – София. Клубът има вече шест спечелени проекта от Програмите на МФВС „Спорт за деца в свободното време” и „Спорт за деца в детските градини”.
 ЖКХГ „Анелия” – Мездра се ползва с голяма популярност сред жителите на Община Мездра и Община Враца. Възпитаничките на клуба вземат участие в ежегодните традиционни празници на културата „Мездра – май”.
Пишете ни!
1000 оставащи символи