384099264 785871783544701 4487645560558814688 n
  МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКА ТРЕНЬОРКА ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА:
ВИЛИ АНТОНОВА - В БРИТАНСКАТА ЗАЛА НА СЛАВАТА!

(огромни благодарности към Вера Маринова - Аткинсън, която се свърза с нас и ни изпрати този прекрасен материал)

Подобна почит към треньорка по художествена гимнастика от чужбина, бе демонстрирана за първи път в Обединеното Кралство, по време на юбилейната, двадесета по ред Церемония на Фондацията на името на легендата на Британската гимнастика - Ник Стюарт.
Почетната Диплома на Обединеното Кралство Вили Антонова получи след низ от върхови постижения в последните три години. Между тях са: Абсолютната титла и бронзов медал в отборното класиране на нейната възпитаничка Марфа Екимова в миналогодишните Игри на Британската Общност в Бирмингам; участието на Марфа в три световни първенства, както и на Александра Крокмал в европейския шампионат за девойки в Румъния и най-вече, тоталното превъзходство на състезатетелките й в Британските шампионати - и за жени, и за девойки, и за гимнастичките до 12-годишна възраст.

Вили живее и работи в Лондон от 1993-та година и е преминала през всички трудности, които повечето български треньорки в чужбина познават до болка. На първо място - липсата на нормална тренировъчна зала и финансово подсигуряване.

„Започнах в клуб „Хилингдън“, но те загубиха залата си. Отидох в „Спелторн“ – и тази зала трябваше да напуснем. Една година тренирахме в „Хендън“ . После - в едно училище, в което за всяка тренировка сами си сгъвахме и разгъвахме килима... Впрочем и сега не е кой знае колко по-различно в клуба, който най-после успяхме да създадем преди 5 години, заедно с моята ученичка Рейчъл Енис. Нарекохме го „Уест Лондон Джимнастикс“ (Гимнастиката на Западен Лондон). Нашата състезателка Марфа Екимова спечели тъй високо ценената на Острова абсолютна титла по художествена гимнастика на Игрите на Британската Общност, без никога да е тренирала на истинси, професионален килим. В нашата зала ние и сега сгъваме и разгъваме тънък килим направо върху цимента...“, споделя българката.

Нежната, синеока Рейчъл Енис е заедно с Вили от 9-годишна. Самата тя е носителка на бронз от отборното класиране на Игрите на Британската Общност в Делхи през 2010 год. и на множество отличия в шампионатите на страната през годините на активната й дейност.
„Нито тя ме изостави през тези трудни години, нито аз нея...“, продължава Вили.
(Бившият собственик на клуб„Хилингдон“, многоуважаваният в гимнастическите среди на страната - Майк Суолоу и сега често навестява Вили и Рейчъл в залата им. „От всичките 600 деца и 17 треньори в моя клуб някога, тези са двете които продължиха делото ми...“, твърди той с гордост.

В последните три години „тези двете“ така окупираха подиумите на първенствата на страната, че изглеждат непоклатими. Сега в залата им помагат дъщерята на Вили- Стефани и младата треньорка Мирослава Ангелова.
И Мира е от Пазарджик! Този наш знаменит център сякаш е орисан да пише история не само за Българската, но и за Британската гимнстика. Двайсет години преди върховото треньорско постижение на Вили Антонова, една друга пазарджиклийка, Надя Александрова, изведе британките до 10-то място в отборното класиране на световното първенство в Мадрид 2001. Оттогава та до днес – неповторен резулат!
Както Надя, така и Вили Антонова са от „гимнастическата челяд“ на знаменитата ни треньорка и майка на двукратната световна шампионка Диляна Георгиева- Виолета Бехчйска-Георгиева.
Вили Антонова става майсторка на спорта в България и е една от републиканските шампионки на Пазарджик в ансамбъла през 1983-та година.

По ирония на съдбата тя не можа да получи лично нито една от трите награди, които трябваше да й бъдат връчени тази година: „Master Coach Award” (това е еквивалентът на нашия някогашен „Заслужил Треньор“); „Треньор на 2022-ра Година“ и последната – приемането й в Залата на Славата на Фондацията Ник Стюарт. За първите две - Вили беше на състезание в чужбина, а за последната... легна болна в къщи, смърча и кашля, сякаш не й е писано да усети що е туй слава...
В гласа й по телефона обаче, прозира онова удовлетворение, което идва при човек, когато той в продължение на 30 години е препускал след виденията си. Падал, ставал, но достигнал недостигнатото досега – и то не поради, а въпреки трапищата по пътя...
***
* Игрите на Британската общност са голямо мулти-спортно събитие, което се провежда на всеки 4 години и значението, което му се отдава във Великобритания, е близко до това на Олимпийските игри. В последните Игри на Британската, в Бирмингам, през юли 2022, участваха 72 нации.

Вера Маринова, 25/09/2023
(Снимки на: Дипломата; Ник Стюърт, на чието име е Фондацията; Вили Антонова и на последната снимка дъщеря й Стефани и Рейчъл Енис (с бяла блуза) пред портрета на Вили, по време на церемонията.)


Пишете ни!
1000 оставащи символи