ЕЛИЗАБЕТ КОЛЕВА

 

Председател на СКХГ ”Ритмика”

 

Елизабет Колева е родена на 9. 11. 1970 г. в гр. София. Тя започва спортната си кариера в художествената  гимнастичка в столичния клуб „Славия".

Най-голямото постижение в кариерата на родната грация идва през 1987 г., когато младата състезателка става абсолютна европейска шампионка младша възраст на първенството в Атина. Елизабет е първа в многобоя, първа и във всички уреди, като постига максималния резултат от 40.00 точки. По-късно същата година Колева продължава да се състезава в старша възраст и не разочарова публиката. На Световното първенство във Варна Елизабет дели среброто с Адриана Дунавска в многобоя и печели бронз на лента.

През 1988 г. на Европейското първенство в Хелзинки Елизабет отново е шампионка в многобоя. Печели още златен медал на въже и бронзов на бухалки. Елизабет Колева е част от плеядата „Златни момичета” на българската художествена гимнастика. Тя се оттегля  в апогея на кариерата си, само на 18-годишна възраст.

След края на състезателните си дни Елизабет започва работа като треньорка в родния клуб „Славия" в столичния квартал „Овча купел", след което и в клуб „Левски”. Там Колева става лична треньорка на националните състезателки Пролетина Калчева и Юлиана Найденова, които в края на 90-те години заемат водещи позиции в националния отбор на България и печелят множество титли и отличия от международни и републикански първенства.

През 2006 г. в София Елизабет основава свой собствен клуб по художествена гимнастика на име „Ритмика”. В него тренират над 50 деца на възраст от 4 до 16 години. След създаването клубът взима участие в многобройни държавни турнири и първенства в категориите „А” и „Б”. От 2012 г. Елизабет Колева е член на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.

 

Пишете ни!
1000 оставащи символи