1. Изберете ...
  2. ИНФОРМАЦИЯ
  3. НОВИНИ
  4. ИСТОРИЯ
  5. ГАЛЕРИЯ

ЧАР ДКС


гр. Варна 9000
кв. ”Чайка”, бл. 17, вх. Е, ап. 60
  e-mail: filipa_f@abv.bg
Сайт на клуба

В края на 1989 г. с активното участие на Ваня Маркова, заслужилия треньор Мария Чиприянова и корепетиторката Мая Алтунян към Двореца на културата и спорта във Варна е открита школа по художествена гимнастика. След три години - на 29 май 1992 г., на нейната основа и по настояване на тогавашния директор на Двореца Симеон Симов и на БФХГ е учреден клуб с името "Чар - ДЗИ". Президент е Руска Димитрова, а вицепрезидент и главен треньор е Мария Чиприянова. В първото ръководство са още д-р Соня Цекова, Стела Димитрова, Друмка Христова, Веселин Бобчев и Доряна Дочева.
На работа е привлечена младата треньорка м.с. Мирослава Балушева, която подготвя първия отбор на момичета до 10г.- ансамбъл. На републиканското първенство в Пловдив малките надежди се класират а VII място. Индивидуално Мартина Стоянова печели първия медал за клуба - сребърен за съчетание с топка.
След една година на работа е назначена Филипа Филипова, международен майстор на спорта и световна шампионка от Сараево (1989). Тя поема подготовката на ансамбловото съчетание до 10 г. В Пазарджик през 1994 г. отборът в състав Мартина Стоянова, Лили Станчева, Надя Асенова, Радослава Недкова, Красимира Ангелова и Петя Цекова печели бронзов медал в конкуренция с 27 състава.
Броят на желаещите да тренират в школата към Двореца на културата и спорта се увеличава. Назначени са хореографката Нина Стефанова и корепетиторката Севдалина Младенова, които спомагат за връзката с класическия балет.
През 1995 г. ансамбълът до 10 г. завоюва първо място в зоновото първенство. Индивидуален първенец е Радослава Недкова. За първи път клубът участва в републиканския турнир "Златен обръч" в Перник, където Елена Владимирова се класира седма на съчетание с обръч.
Най-добрите гимнастички - Велина Мутафчиева, Десислава Димитрова, Лили Станчева и Красимира Ангелова, са приети в спортното училище "Г. Бенковски". През същата година се възстановява турнирът в памет на двете варненски гимнастички - Румяна Стефанова и Албена Петрова, загинали при самолетна катастрофа през 1978 г. на път за Полша.
През 1996 г. отборът до 10 г. отново печели първо място в зоновото първенство в Русе, а 12-годишните се класират трети. Треньори на отборите са Ивелина Иванова и Силвия Димитрова. През същата година републиканското първенство за ансамбли до 10 г. в Пловдив състезателките на "Чар" печелят трето място на съчетание с топки, четвърто място на без уред и четвърто място в многобоя. За успеха играят Валя и Галя Танчеви, Славина Иванова, Таня Ивайлова, Калина Бинкова, Илина Рачева и Радостина Тошкова. На международния турнир "Мемориал' 78" в София Славина Иванова заема второ място.
През 1997 г. клубът вече носи името на Двореца "Чар - ДКС". За президент е избрана Мария Чиприянова, която продължава да работи и като главен треньор и обучава децата от подготвителните групи. Привлечени са още младите треньорки - сестрите Анелия и Веселина Кирови, Красимира Юрукова, Десислава Стоянова. Назначена е и хореографката Людмила Иванова. Към края на годината са привлечени треньорките Петя Димитрова и Лена Сотирова. През 1998 г. Галя Танчева печели бронзов медал на топка на републиканския турнир "Жулиета Шишманова" в Бургас. Близначките Валя и Галя Танчеви заедно със Златена Кисьова и Мария Владимирова извоюват бронзови медали на републиканското първенство за девойки младша възраст във Велико Търново. Златена печели първо място и купата на Двореца в международния турнир "Руми и Албена".
През 1999 г. към споменатите вече имена на формени състезателки, които достойно представят клуба, се включва Валерия Динкова - носителка на сребърен медал от "Мемориал 78" в София и бронзов медал от международния турнир "Руми и Албена" във Варна. Към треньорския екип е привлечена Нора Владимирова, която се отличава с ефектни творчески виждания. Владимирова поема подготовката на ансамбъла до 10 г. в състав Яна Димитрова, Моника Петрова, Иванина Иванова, Теодора Панайотова, Даниела Кирова и Вероника Боянова.
През 2000 г. гимнастичката Златена Кисьова печели сребърен медал на въже на републиканския турнир "Жулиета Шишманова". Сребърен медал от републиканския "Злачен обръч" в Кюстендил взема Валерия Динкова на съчетание без уред. Личен треньор на двете състезателки е Филипа Филипова. В същия турнир Габриела Живкова (треньор Петя Димитрова) печели наградата за най-оригинално съчетание без уред.
Пак през 2000 г. клуб "Чар - ДКС" печели купата "Алегро" за комплексно класиране във всички групи - до 10 г. (ансамбъл), индивидуално при децата - с Яна Димитрова, а при девойките младша възраст - със Златена Кисьова. Пак тогава президентката на клуба Мария Чиприянова получава голямата награда на Варна - почетен гражданин. Това признание е заслуга за дългогодишната и всеотдайна работа в областта на спорта.
През 2001 г. се провежда V международен турнир "Руми и Албена". На него Вероника Боянова печели бронз при 10-годишните, Валерия Динкова е четвърта при 12-годишните, а Златена Кисьова играе възстановена след травма и е пета при 14-годишните.
На републиканският турнир "Жулиета Шиманова - Валерия Динкова и Златена Кисьова са бронзови медалистки на въже и топка. На международния турнир "Мемориал 78" в София Кисьова става носителка на златен медал в многобоя и на отделните уреди. На рубликанския турнир "Златен обръч" в Пазарджик Златена Кисьова печели три медала: златен на топка, сребърен на обръч и бронзов на бухалки. С този успех добива правото да участва в международното издание на "Златен обръч" в Бяла Слатина. Там Златена печели три медала (златен, сребърен и бронзов) и специалния приз "Любимка на публиката".
На републиканския турнир във Варна за деца до 10 г. ансамбълът на "Чар - ДКС" е четвърти в многобоя и втори за съчетание с топки. Треньор е Нора Владимирова, хореограф - Лина Рашкова. На международния турнир "Олимпийски надежди" във Варна Златена Кисьова (треньор Филипа Филипова) завоюва първо място в многобоя и четири медала на отделните уреди. На международния турнир за приз "Царица Маргарита" Златена печели първо място в многобоя и четири медала в отделните уреди. На държавното първенство през декември ансамбълът на клуба за девойки младша възраст заема V място (треньор е Филипа Филипова).
Най-големият успех през 2002 г. е включването на Валерия Динкова в националния отбор за девойки. През декември ансамбълът на Филипа Филипова с три обръча и две топки печели бронзови медали на държавното първенство. За успеха играят Златена Кисьова, Габриела Живкова, Цвети Димова и Яна Димитрова.
През 2003 г. най-ярка състезателка си остава Златена Кисьова - носителка на 45 медала от държавни пьрвенства и турнири. Участието на Валерия Динкова в европейското за девойки в Германия се увенчава с успех. Тя носи бронзов медал за клуба - първият от такова голямо състезание. В същия шампионат при жените участват Валя и Галя Танчеви. Те са възпитанички на клуба в продължение на 8 години и това дава повод за радост на всички. Вълнуващо е посрещането на трите гимнастички в зала "Хореография" на Двореца на културата и спорта дни след първенството в Германия.
На VI международен турнир "Руми и Албена 2003" Габриела Кирова (до 10 г.) печели бронзов медал (треньор Петя Димитрова). До 14-годишна възраст бронзов медал взема Яна Димитрова (треньор Филипа Филипова). На международния турнир "Мемориал 78" в София отново Габриела Кирова печели бронзов медал. Тя дублира успеха си и на международния турнир "Алегро" в Търговище.
На първия турнир по художествена гимнастика на клуб "Импала" (СЗ) малката Силви Каратерзиян печели бронзов медал и купа. На същия турнир Златена Кисьова завоюва три медала в отделните уреди.
На зоновото първенство в Русе ("А" категория) първа при 10-годишните в многобоя е Габриела Кирова (треньор Петя Димитрова), а втора е Вилия Христова (треньор Филипа Филипова). Ансамбълът в състав Габриела Кирова, Карен Каневска, Катрин Шаркова, Йоана Светлозарова, Йоана Петрова, Маргарита Добрева е на второ място (треньор Петя Димитрова).
На държавното първенство в Пазарджик малките възпитанички на клуба Ани Ченешкова, Марина Дикова, Кристина Шидерова, Симона Дянкова и Гергана Попова с треньор Филипа Филипова печелят сребърен медал и купа. На държавното първенство във Велико Търново най-добро е участието на Вилия Христова - VII място на съчетание без уред. Ансамбълът до 10 г. е осми от 18 отбора.
Традиция в клуб "Чар - ДКС" е всеки месец да се провеждат открити тренировки пред родителите. По този начин децата показват какво са научили и към какво трябва да се стремят.
С масовия спорт (където все още работи главният треньор Мария Чиприянова) всяка пролет се провежда интересно занимателно състезание по четворки. Всяко дете получава грамота на клуба, а в ролята на съдии влизат по-големите състезателки.
Всички "чаровнички" - малки и големи, по традиция участват в масовите композиции в турнирите "Царица Маргарита" и "Руми и Албена".
Всички постигнати успехи през годините са плод на много труд, постоянство и творчество на колектива - Филипа Филипова, Петя Димитрова, Димитрина Тодорова, Анелия Кирова, Нина Стефанова, Людмила Иванова, Лина Рашкова и Севдалина Младенова с ръководител Мария Чиприянова. В нейна помощ са Управителния съвет начело с Динко Господинов - зам.-председател, Стела Димитрова, Росалина Ненкова, Мария Василева и Юлияна Рачева.
Тук е мястото да се каже, че всички работят при прекрасните условия, които предоставя Дворецът на културата и спорта. В продължение на 14 години положителното отношение на всички ръководства на Двореца окрилят и насърчават за работа треньорки и състезателки.
View the embedded image gallery online at:
https://fbgr.org/char-dks#sigProIdd25d7eab13
Пишете ни!
1000 оставащи символи