1. Изберете ...
  2. ИНФОРМАЦИЯ
  3. ГАЛЕРИЯ

Човек без история е като дърво без корен. Хората трябва да помнят историята си и да почитат тези, които са оставили следи в нея!

 
Имената на спортисти, треньори, деятели, останали в историята на България с изключителните си постижения на Световно и Европейско ниво, са факторът художествената гимнастика да съществува. „Клуб на Заслужилите” е създаден специално за личностите, прославили България и Българската художествена гимнастика. Жени, достойни за подражание, раздавали щедро знания, умения и опит у нас и по света. Изявени спортни педагози и деятели , изградили същите качества у поколения наред. Приносът им за развитието на Българската художествена гимнастика е добре известен на всички, които са се вдъхновявали от постиженията им.


Чест и почитания към заслужилите спортисти на най-красивия спорт!
 
Анастасия Генова, Блага Шишкова, Величка Дряновска, Вера Маринова, Веска Харизанова, Виолета Бехчийска, Виолета Еленска, Деспа Кателиева, Дора Калчева, Емилия Бонева, Жулиета Шишманова, Златка Бончева, Златка Пърлева, Иванка Чакърова, Костадинка Атанасова, Красимира Филипова, Лилия Мирчева, Маргарита Томова, Мария Джумалиева, Мария Гигова, Мария Тодорова, Мария Чиприянова, Меглена Михайлова, Мария Хаджийска, Милка Митова, Наталия Моравенова, Нешка Робeва, Нина Алексиева, Парка Вълчева, Пенка Батова, Райна Афионлиева, Соня Пеева, Стела Милошева, Стоянка Гиздова, Теменуга Пърнарева, Таня Гиздовa, Тодорка Шишкова, Филка Раденкова, Юлия Трашлиева ...

 
 
Веска Харизанова
Доайен на художествената гимнастика. Тя е Весето.


 
Златка Пърлева
Треньор на плеяда шампионки. За нея може да кажеш:
„Сърце юнашко не трае“ и до ден днешен.


 
Юлия Трашлиева
Донесла първия медал на България от световна първенство.
Подготвила много шампионки,научила много треньорки

 
 
Райна Афионлиева
Старши треньор на Кюстендил. Подготвила много шампиони и медалисти от големи първенства.


 
Мария Чиприянова
председател на СКХГ „Чар ДКС“
Дала много и продължава да дава. Направила едни от първите шампионки,
предала опита си на много треньорки!


 
Костадинка Атанасова
Дала на България и Франция енергия и опит.


 
Вера Маринова
Любимата водеща на спортни събития на цяла България

 

Нешка Робева
Най-успялата бъргарска треньорка, донесла много слава на България.
Всички помним едно изречение: „Нешка няма грешка”


 

Наталия Моравенова
Треньор на Мария ПетроваДеспа Кателиева
извървяла пътя на състезател, треньор, съдия. Предава опита си и до днес.
Генерален секретар на БФХГ


Гюрга Недялкова
дала на България и Бразилия безценен  треньорски и педагогически опит

Гюрга Недялкова

Родена на 26-ти декември 1945 г. в град София. Завършила е НСА „Васил Левски“ – магистър – треньор по художествена гимнастика. Седемнадесет години е член на УС на БФХГ (тогава наричано Бюро на Българската федерация по художествена гимнастика). Гюрга Недялкова е международен съдия по художествена гимнастика от най-високата категория БРЕВЕ от 1984-та до 2000 г. Г-жа Недялкова е автор на множество учебни пособия и методики по художествена гимнастика, тя е провела 5 курса за треньори по покана на Международния Олимпийски комитет – в Гърция, Пуерто Рико, Бразилия, Кипър и Виетнам! От юни 1991 в Александрия г-жа Гюрга Недялкова поставя началото на школата по художествена гимнастика в Египет. Оттам излязоха Шерин Карам - първата Олимпийска състезателка на Египет, Ясмин Самир - настоящ Председател на африканския комитет и съдия БРЕВЕ, както и Ноха Абу Шабана - Президентът на Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ! Дълги години г-жа Недялкова е треньор по художествена гимнастика в Бразилия. Преди Олимпийските игри в Рио Де Жанейро (2016 г.) г-жа Гюрга Недялкова съдейства за организиране на двуседмичен подготвителен лагер на българския национален отбор в красивия бразилски град Флорианополис. Деятелки, треньори и личности като г-жа Недялкова са истинско богатство за нашия спорт- знаещи, можещи и всеотдайни!
 
 
Анастасия Генова
Старши треньор дълги години на клуб „Тракия Елит“,
подготвила безброй гимнастички, стигнали до европейски и световни титли.

 
Блага Шишкова
Председател на СКХГ „Велбъжд" - град Кюстендил


 
Пепа Батова
Пепчето – влиза първа и излиза последна от офиса на федерацията.
Радва се на две прекрасни внучки.Димитричка Маслева

* заслужил треньор като личен треньор на Татяна Кунева и Ирен Никофорова.
* като треньор на националния ансамбъл:
1985г. - Световни шампиони с три златни медала
1986г.- Европейски шампиони с три златни медала
1987г-Световни шампиони с три златни медала
1988г. -Европейски шампиони с три златни медала
След това е изпратена да развива клуб " JUSCO" в Япония ( сега AEON)
Осем години учи японски гимнастички и треньори на българска художествена гимнастика. Там започнахме работа с Мори и Куруми, по-късно се присъединява и Наталия Кузмина.
Нешка Робева ходи също често да наблюдава работата им и да дава съвети. Тогава е командирована от Мори да помага и на китайките. От 20 години живея и работя в Канада.
Там има свой клуб и работи с българска треньорка по българска методика. Две от нейнитегимнастички представиха Канада на Олимпиадите в Атина и Пекин, както и на други много големи състезания.
Пишете ни!
1000 оставащи символи