5555555Седем златни и общо 10 медала за България от Световната купа по художествена гимнастика в София
(обобщение на състезанието)

Боряна Калейн спечели златните медали на обръч, на топка и на лента, Стилияна Николова е шампионка на бухалки, а ансамбълът на България триумфира на пет обръча и завоюва сребро на три ленти и две топки на финалите на отделните уреди на Световната купа по художествена гимнастика в София.
Така България завършва турнира с десет отличия (седем златни, два сребърни и един бронзов). Вчера Боряна Калейн и ансамбълът станаха шампиони в многобоя, а Николова завърши на трето място.
На финалите Калейн, която вчера стана шампионка и в многобоя, изигра силно композицията си с обръч и получи оценка 32.100 точки.
16-годишната дебютантка Стилияна Николова допусна груби грешки и два пъти излизане на уред извън терена. Тя остана осма с 25.050 точки.
Втора на обръч е сребърната медалистка в многобоя София Рафаели (Италия) с 30.300 точки, а бронзовото отличие взе Маел Мийе (Франция) с 29.000 точки.
На топка Боряна Калейн изпълни много артистично и чисто съчетанието си, беше оценена с 32.650 точки и аплодирана бурно от публиката в залата. Така до момента тя има три златни отличия, а предстоят финалите на бухалки и лента.
Среброто в този финал завоюва София Рафаели с 32.250 точки, а трета е Милена Балдасари (Италия) с 29.500 точки.
На бухалки Стилияна Николова спечели титлата, след като представи перфектно съчетанието си и с 31.850 точки взе първи златен медал от Световната купа.
Втора е София Рафаели с 31.450 точки, следвана от Елжана Таниева (Казахстан) с 28.700 точки.
Боряна Калейн допусна две грешки и остана шеста с 27.900 точки.
На лента Калейн беше безапелационна и с 32.150 точки спечели четвъртото си златно отличие в София. Стилияна Николова взе среброто с 31.950 точки, а трета е Виктория Оноприенко от Украйна с 28.950 точки.
При ансамблите на финала с пет обръча Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова получиха 28.600 точки и спечелиха златото. Възпитаничките на Весела Димитрова имат фантастична композиция и въпреки, че допуснаха грешка (уред и гимнастичка извън терена) успяха да получат най-висока оценка заради изключителната трудност.
За българките това е първо официално състезание като отбор, но те взеха две златни и едно сребърно отличие.
На второ място е Япония с 25.350 точки, а бронзовите медали спечели Франция с 24.100 точки.
На три ленти и две топки България спечели сребро с 23.800 точки. Грациите направиха доста грешки и не успяха да покажат композицията си в пълния си блясък.
Златото спечели Гърция с 24.100 точки, а на трето място е Япония с 23.550 точки.
България ще бъде домакин и на Световното първенство по художествена гимнастика през септември в "Арена Армеец" в столицата.
През трите дни на това състезание показа защо г-н Моринари Ватанабе при откриването на турнира каза "България е Меката на художествената гимнастика".
Красиво състезание, много добра организация, перфектна зала. И най-важното - прекрасни български гимнастички, които ни донесоха много поводи за радост и гордост, Неподражаемата Боряна Калейн, стихията Стилияна Николова, един нов ансамбъл, много амбициран, трудолюбив и отговорен - няма как да не сме доволни.
На този етап всички допускаха грешки, но е ясно, че с новия правилник докато се напаснат гимнастички и треньори - грешки ще има.
България, обаче, показа класна гимнастика, много различна, много силна и артистична!
Боряна и Стилияна показаха, че независимо от новите изисквания, изцяло новите композиции и правила, те са актриси на килима и показаха на почитателите си, на специалистите и съдийките защо този спорт се нарича ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА! Ансамбълът успя да загатне какви шедьоври е подготвила Весела Димитрова и за двете съчетания, само да го изиграят, те ще са неизменно на най-високото стъпало на почетната стълбичка.
Видя се също, че ще печелят медалите, тези, които успеят да играят без грешка, артистично и смело!
Това състезание е вече в историята, а още следващата седмица ансамбълът ни ще представя България на Световната купа в Ташкент.
БРАВО НА ВСИЧКИ, ДОПРИНЕСЛИ ТОЗИ ПРАЗНИК, КАКЪВТО Е СВЕТОВНАТА КУПА В СОФИЯ, ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В РЕАЛНОСТ!
Поздравления за главния мениджър на национален отбор - жени индивидуално Бранимира Маркова, за личния треньор на Боряна Калейн Марияна Памукова, за личния треньор на Стилияна Николова Валентина Иванова, за директора на националните отбори Деспа Кателиева, която е неизменно в залата и помага по всякакъв начин на момичетата и треньорския щаб, за Весела Димитрова - старши - треньор на ансамбъла и нейните помощнички Михаела Маевска и Ясена Стойнева, за танцов педагог НО (индивидуално) жени Маргарита Будинова, за балетния педагог на отбора Анатолий Думанов, за балетния педагог на ансамбъла д-р Елица Луканова, за танцовия педагог на ансамбъла - Елица Павликенова, за кинезитерапевтите Иван Вълчев, Георги Ряхов и Ясон Петусис, за д-р Милен Димов (лекар на НО).
Специални поздрави за главния съдия на турнира Християна Тодорова, за съдийките ни на турнира - Филипа Филипова при индивидуалното и Даниела Велчева при ансамблите!
И едно ГОЛЯМО И ОТ СЪРЦЕ - ЧЕСТИТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА БФХГ ИЛИАНА РАЕВА!
Поздравления за генералния секретар на БФХГ Росина Атанасова, за вице-президентките Невяна Владинова и Мария Петрова, за неуморните момичета от администрацията Гергана Йорданова, Моника Панайотова и Йоанна Ангелова, както и за сърцатия ни фотограф Анна Недкова и за видео -оператора ни Лорета Яньова.
Екипът на страницата честити медалите на нашите момичета и им пожелава още много успехи, купи и медали!

Световна купа по художествена гимнастика
31 март - 2 април, 2023 г.

banner 2023wc

Официален застраховател на събитието

Logo 25 years MEuro last Odobreno
SportenKalendarLogo
Пишете ни!
1000 оставащи символи