1 esi


ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПОВОД ПРОВЕЖДАНЕТО НА СВЕТОВНАТА КУПА ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА В СОФИЯ
Боряна Калейн няма да участва на Световната купа по художествена гимнастика в София следващия уикенд. Вчера тя е провела много добра първа тренировка, но на втората следобед се е почувствала зле, обяви на пресконференция главният мениджър на националния отбор индивидуално жени Бранимира Маркова.
Калейн е поискала разговор с Маркова и е изявила желание да почива до края на седмицата. Треньорското ръководство се е съобразило с желанието й. На нейно място участие ще вземе Ева Брезалиева. Другата българка на турнира ще бъде Стилияна Николова, а пред родна публика ще играе и ансамбълът на България.
"Световната купа е едно от най-вълнуващите състезания за нас през сезона. Първоначално трябваше да участват Стилияна Николова и Боряна Калейн. Вчера Боряна проведе много добра първа тренировка, но прекъсна втората, тъй като не се чувстваше добре и заяви, че се нуждае от почивка. Затова в София ще играе Ева Брезалиева", каза Бранимира Маркова.
Тя уточни, че Калейн не е контузена, а просто има нужда от почивка.
Преди началото на пресконференцията наставникът на ансамбъла Весела Димитрова беше наградена за номер 1 на 2022 година в анкетата на вестник "Труд". Тя получи картина от художника Александър Симеонов от Владимир Памуков, отговорен редактор на отдел Спорт на вестника.
Димитрова получава наградата за четвърти път.
На Световната купа в София ще участват най-силните гимнастички и най-добрите ансамбли. При отборите ще участват 14 състава без Мексико и Азербайджан, който са с контузени състезателки. Индивидуалните гимнастички са 53 при жените. Сред отсъстващите са Дария Атаманов (Израел) и Дария Варфоломеев (Германия), които също са с травми.
Световната купа ще се проведе от 31 март до 2 април, като първите два дни състезанието е от 11.00 до 19.00 часа, а в неделя финалите са от 13.00 до 19.00 часа.
"Отново ще има Кралица на красотата, която ще получи корона от Златарна Целие. Ще има и томбола с награди за публиката. Билетите за Световната купа вече са в продажба", каза генералният мениджър на БФХГ Росина Атанасова.
От 7 до 9 април столицата ще бъде домакин на силен международен турнир "София къп" за жени и за девойки, където също ще има голям интерес. Надпреварата ще бъде в зала "София".
"14 ансамбъла ще участват при девойките, без Естония и Азербайджан. Индивидуално девойки са 76, жените също са много. Ще бъде дълго и много оспорвано състезание. Входът е свободен, а финалите са в неделя. Ще има награден фонд и "Мис турнир", каза вторият вицепрезидент на БФХГ Невяна Владинова.
Бранимира Маркова каза, че е доволна от представянето на българките от началото на сезона.
"Предстои много тежка година за всички. Представянето на Стилияна Николова върви много добре, Ева Брезалиева има по-малко опит, но също играе добре. Татяна Воложанина и Магдалина Миневска ще играят на турнира в София, а в последния момент ще реша дали третата гимнастичка да бъде Боряна Калейн или Ева Брезалиева", добави Бранимира Маркова.
"При Стилияна не смятам, че трябва да се правят промени в съчетанията в момента, тя трябва само да надгражда. Ева игра много добре в Марбея, направили сме много леки корекции в нейните композиции", каза още Маркова.
Весела Димитрова разкри, че има промени в съчетанието с пет обръча на ансамбъла.
"Засега промени в състава няма, има промени в едно от съчетанията. Направихме коренции в композицията на обръчи след Атина. Момичетата са много мотивирани. Не стартирахме блестящо на Световната купа в Атина, но ние имаме квота за Париж и тази година върховата форма ще бъде на Световното първенство в Испания през август. Световните купи са само етапи в подготовката. Тренировките вървят нормално, има напрежение като преди всяко състезание, но те ще се справят. Бяха разочаровани, че останаха втори в Атина и сега ще дадат най-доброто пред българска публика", каза Димитрова.
"Единственото нещо, което му трябва на ансамбъла е да си изиграе съчетанията. Трябва ни време, за да ги отработим. Вече видях другите отбори. Всички изключително много са напреднали. Конкуренцията е много, много сериозна", добави тя.
БФХГ изказва своите благодарности към Министерството на младежта и спорта и Национална спортна база за съдействието им при предоставяне на спортните съоръжения "Арена София" и Зала "София" за провеждането на двата много силни турнира в нашата столица.
swc2024 sl1
Logo 19GAGF2024 fbgr
SportenKalendarLogo
231x162 Samsung Gymnastics 2024 transparent
Пишете ни!
1000 оставащи символи