316816740 714342573385244 4120858922350572545 n

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БФХГ ИЛИАНА РАЕВА: "ТАЗИ ГОДИНА ОЧАКВАМ УСПЕХИ"

(автор на интервюто: Юлиана Кесарова)

Днес потърсих президента на БФХГ, г-жа Илиана Раева, за да поговорим за целите, възможностите и работата за предстоящата година. Хващам я точно в тренировъчната зала на “Арена Армеец”, когато тренировката е свършила.

Ю. К. Здравейте, г-жо Раева! ЧНГ! Какво да си пожелаем за националните отбори на България за 2023 година?

И.Р. Здравейте! Честита и на вас! Ами какво да си пожелае… първо здраве и след това една много успешна за нас година. Дано продължаваме по същия победоносен път. Предстоят ни важни състезания. Всъщност един много натоварен откъм състезания цикъл. Дано годината е мирна, без пандемии и болести, без травми, за да работим спокойно. 

Ю.К. Дано! Какво предстои на момичетата. 

И.Р. Предстоят световно първенство във Валенсия за жени, световно първенство за девойки в Румъния, европейско в Баку за жени и девойки, световни купи, Гран При турнири и международни турнири. Разбира се трябва да включа и състезанията от държавния календар, в които ще участват националките ни. Много, много състезания ни чакат. 

Ю.К. Ще открехнете ли вратата за новите съчетания?

И.Р. Направихме много силни композиции на всички, като сме наблегнали на компонентите, в които бяхме по-зле през изминалата година. Няма да уточнявам кои, разбира се. Но вижте, всеки може да направи много силни композиции. Важно е кой колко ще ги изработи и как ще ги играе на състезание. Тренировъчният процес в момента е много важен. Към края на февруари ще направим официално представяне на композициите на всичките ни гарнитури. Преди това ще има контролни. И по още един начин ще представиме някои от композициите, за да дадем по верен прочит на нашите фенове по света и в България. 

Ю.К. Звучи интересно. Какво очаквате от конкуренцията? 

И.Р. Очаквам силна конкуренция и много интересни “битки” на състезанията и при жените, и при девойките. Отпадането на основните фаворити като Русия и Беларус отвориха огромна възможност за конкуренция и апетите се увеличиха. Аз лично очаквам много силно присъствие на Атаманов и Рафаели, на германките, защо не и някои други, както и на ансамблите. Даже мисля, че при ансамблите ще има много изненади на световното. Там борбата ще бъде с повече конкуренти. Днес отидох в залата и точно за това си говорих с Буба, Стили, Ева и другите. Много работим, трябва да успеем.

Ю.К. Като говорим за ансамблите, следите ли какво се случва в Италия със скандала с треньорката Макарани и помощничката и?

И.Р. Да, доколкото имам някаква официална информация. Това е една болезнена тема, за която се коментира отдавна и публично тръгна от САЩ от спортната гимнастика. Тази тема е сериозна и за мен има две страни. Първата е какво изисква спорта на високо ниво от състезател и треньор, а втората е какво изисква да е отношението в спорта на високо ниво между състезател и треньор. Какво е физически и психически тормоз, и какво е физическо и психическо натоварване в елитния спорт. Колко наясно разграничават двете неща и треньори, и състезатели. Това е много сериозна тема. Психологическата и педагогическа подготовка и компетенция на треньорите са точно толкова важни, колкото е треньорската подготовка. И ако сте ме слушали внимателно, точно това аз многократно съм повтаряла в интервютата си. Няколко пъти съм правила специални съвещания и с треньорите и екипите им, и със състезателките отделно през годините, за да говоря по тези теми. Направих и онлайн среща с всичките ни треньори, и отделно с родителите от цяла България на гимнастички, за да говоря за съвременния начин на живот, който е неразривно свързан с тренировъчния процес и какво значи да си родител на съвременна гимнастичка, какво значи да си съвременен спортист, как трябва да си и треньор, и педагог, и психолог. Разбира се, аз дълбоко ценя и уважавам работата на професионалиста психолог и за това сме една от малкото федерации, които работи с такъв, проф. Таня Янчева. Насилието под всякаква форма и по принцип смятам, че не само в спорта, а изобщо в света е проблем, който не трябва да се допуска. Насилието е вследствие на хора с тежки комплекси и психически проблеми. Нямам представа за реалните проблеми в Италия. Нека изчакаме края на сагата. 

Ю. К. Нека преминем на по-приятна тема. Изградихте истинска империя на художествената гимнастика. 10 години художествената гимнастика е на върха във всички спортни класации в България. Едно “златно поколение” си отива идва друго. Как успявате в тези трудни за спорт времена да оцелявате. Не само да оцелявате, а да сте толкова успешни? Коя е тайната?

И. Р. Няма тайни. Работа и добра организация. И винаги казвам: Йерархия, която се спазва. Всеки е на правилното място и всеки трябва да бъде най-добър на своето място. Това е. И разбира се, целта на всички трябва да е една , успехът на българската гимнастика. С една дума, екипна работа. И без отлични условия за работа успяваме. Чакам разширението на залата. И вярвам, че ще го дочакам. (Смее се)

Ю.К. Изпреварихте въпроса ми. Ще имат ли момичетата нужните условия за тренировки?

И.Р. Да! Категорично. Ще ползваме тренировъчната зала на “Арена Армеец”, лятото балона, а ще имаме и доста лагери на Спортпалас. Това е единственият начин да успеем и ММС са ни ги подсигурили. Когато ни направят прословутото разширение, този проблем ще отпадне. 

Ю.К. Направиха се сериозни промени в Наредбата за състезанията от държавния календар. Ще ни кажете ли причините за това?

И.Р. Присъствах на повечето състезания. Много притеснителен беше анализът ми за състоянието на елитния спорт. Масовостта превзема гимнастиката и в националния отбор се сблъскват треньорите с множество неестествени проблеми в подготовката на националните състезателки. Тоест, тези които идват са с огромни пропуски и няма как в националния отбор да подготвиш състезателките за световния подиум. Направихме работни групи, които да направят оптимално добре правилата. Аз имах среща с треньорската комисия, пред която споделих страховете си за бъдещето. Ние имаме отговорности към това как се тренира и подготвя едно дете. Не може всичко в кюпа и давай юруш по състезания. Знаете ли, че има заявени около 50 международни клубни турнири. Чудесно, подкрепям това, но искам да се работи и за качество. Ние имаме две олимпийски дисциплини, индивидуално и ансамбъл. И двете дисциплини носят еднакво големи дивиденти на състезател, треньор, клуб. Ами изминалата година Весела Димитрова и Кристина Илиева преминаха през Ада с избраните национални състезателки. Искам клубовете да обръщат по-сериозно внимание в работа и с талантливите деца, които са прехвърляни ту в ансамбъл, ту в индивидуално. Ами ако това не се промени, резултатите ни ще са трагични при селекциите. Аз съм основател на клуб и знам проблемите на клубовете. Разбирам ги и ги подкрепям. Помагам максимално, но искам да се работи много по-усърдно и отговорно с талантливите деца, а не да изчезват по пътя си, недоразвили таланта си. Искам силни държавни първенства ансамбъл, с отлично подготвени асамблистки. Искам да направим правилна система за всяка категория, Елит, А и Б. Не искам в масовката да потъват талантите ни, това е. Ще видим как ще тръгне и в процеса ще доусъвършенстваме. 

Ю.К. Разбирам, че работата навсякъде е доста. Какво да очакваме от предстоящите състезания?

И.Р. Ами трябва да очакваме успех, какво друго.  (смее се)

Ю.К. Кое е първото състезание и кой ще участва?

И.Р. Първото е в Тарту. Ще има контролни и Бранимира Маркова ще определи кои ще участват. Както и Райна Тошева при девойките. Планирали сме участие на всички възможни състезания тази година. Тя е предолимпийска и е много важна. Надявам се ММС да одобри проекта ни. В момента работим над проектите за подготовка към ММС. Гоним срокове и е някаква лудница. (Смее се). Вярвам, че министър Лечева ще одобри заложеното. Все пак тя е бивш голям шампион и няма тайни за подготовката на елитния спорт.

Ю.К. Благодаря за това интервю! Желая ви успешна 2023 година с много златни медали!

И.Р. Амин, дай Боже.
 swc2024 sl1
Logo 19GAGF2024 fbgr
SportenKalendarLogo
231x162 Samsung Gymnastics 2024 transparent
Пишете ни!
1000 оставащи символи