347248892 725926889539191 1629027712288899121 n

 Олимпийските шампионки на България с паметник в Мураяма (Япония)


Мураяма увековечи своите любими олимпийски шампионки - диамантените момичета на българския ансамбъл по художествена гимнастика.
Днес в японския град Мураяма официално бе открит паметника на българските "диамантени момичета" Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова,
Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, от ансамбъла по художествена гимнастика, който преди близо две години донесе първа олимпийска титла на България.
Планетата на гостоприемството, както нарекохме Япония и конкретно базата "Роуз Камп" в град Мураяма бяха любезни домакини на нашите момичета в няколко подготвителни лагера, основаха фен-клуб на нашите гимнастички, пееха българския химн и ги подкрепяха през цялото време! Днешното събитие е поредното доказателство за уникалността на японската гостоприемност, уважение и респект към победителите.
Някои хора смятат, че този паметник е просто нещо като наследство, което да ни напомня какво се е случило, но това далеч не е така.

"Това е паметник на ангажимента за превръщане на Куахаус и района на спортната зала в свещено място за художествена гимнастика в чест на българския златен медал.
Паметникът е обещание да превърнем Куахаус и района на гимнастическия салон в свещено място за художествена гимнастика. Той е обещание
да оставим наследство на децата, като запазим духа на художествената гимнастика, дошъл от обмена с България.
Този паметник стои на нашата свещена земя на художествената гимнастика. След години златните момичета ще се превърнат в нашите духове-пазители.

Този паметник ще се превърне в такова място, че ако човек положи клетва пред него, мечтите и желанията му ще се сбъднат!",
емоционално говори г-н Кацухико Ягучи - отговорник за базата "Роуз Камп" в град Мураяма, където националният отбор на България провеждаше своите подготвителни лагери.
На тържественото откриване присъстваха: кмета на Мураяма Такао Шифу, членовете на Японско-българската асоциация в Мураяма, с председател г-н Ишикава
г- н Ягучи Кацухико, основна движеща сила зад отношенията между България и Мураяма, доброволците от тренировъчните лагери,
децата от клуба по художествена гимнастика в Мураяма, заедно с техните треньори и граждани на Мураяма.

Българският посланик в Токио г-жа Мариета Арабаджиева също пристигна в Мураяма и ще остане с нашите момичета два дни, което е изключителна чест и признание за нашите момичета и за нашия красив спорт въобще.
Всички присъстващи пяха и двата химна - първо на България и след това на Япония. На всеки един от присъстващите предварително бе раздаден текст с химна на двете страни.Снимката на паметника е на официалния фотограф на БФХГ Анна Недкова.  
swc2024 sl1
Logo 19GAGF2024 fbgr
SportenKalendarLogo
231x162 Samsung Gymnastics 2024 transparent

Последни новини

Пишете ни!
1000 оставащи символи