viber изображение 2023 07 11 16 50 27 235

"Съдиите говорят": Международните ни съдии категория "Бреве" Филипа Филипова и Християна Тодорова: По-трудно е да се задържиш на върха, отколкото да го стигнеш!

1. Каква е вашата оценка за представянето на българските грации на II-рото Световно първенство за девойки? Равносметката говори, че това е най-успешният отбор, който сме имали във възраст девойки.

Филипа и Християна: На това Световно първенство за девойки, имахме изключителен силен отбор и в индивидуалното, и при ансамблите. От началото на сезона бяха заявили, че ще се борят за злато. Борбата за отборната титла и за многобоя при ансамбъла, беше много тежка. Щастливи сме, че всички заедно успяхме да се преборим, за да бъде България отново на върха. Работим много и няма да спираме, защото е по-лесно да достигнеш върха и по-трудно да се задържиш на него.

2. "Началото на магията". С оглед на цялото Световно първенство, което изгледахте от съдийската маса, какво бъдеще ни очаква? Как го виждате вие?

Филипа и Християна: Видяхме много силна и интересна конкуренция от много страни и това дава заявка за едно стабилно и силно поколение през следващите години. Гимнастиката се развива и доказателство за това е, че ставаме свидетели на различни знамена, които се качват на почетната стълбичка. Става все по-цветна, интересна и разнообразна. Конкуренцията е жива и не спи.

3. Многократно президентът на БФХГ Илиана Раева говори за "Революция в съдийството", след встъпването на власт на президента на Техническия комитет - г-жа Ноха Абу Шабана и целия комитет към ФИГ. В какво се изразява тази промяна от позицията ви на съдии?

Филипа и Християна: Промяната е в това, че правилника е много по-добър за треньори, гимнастички и съдии. Съдийството е по-обективно и по-справедливо. Дава се шанс всеки да получи това, което заслужава, независимо от името на гимнастичката, или държавата, която представлява. Спазват се ясни правила, има система с подробна информация, която е направена за обучаването на съдиите и която непрекъснато се обновява. Ноха създава екип между нас, който работи заедно и в една кауза, а именно развитието на спорта, обективността в съдийството и доброто отношение в света на художествената гимнастика.

(автор: Лорета Яньова; снимка: Анна Недкова)

   

swc2024 sl1
Logo 19GAGF2024 fbgr
SportenKalendarLogo
231x162 Samsung Gymnastics 2024 transparent
Пишете ни!
1000 оставащи символи