Screenshot 13


 Българската федерация по художествена гимнастика и Европейската комисия със спортни предизвикателства към младите
„ПРЕДИЗВИКАЙ СЕБЕ СИ“ (CHALLENGE YOURSELF) е проект на Българската федерация по художествена гимнастика, подкрепен от Европейската изпълнителна агенция за образование и култура, който ще накара младите в България и Европа да обикнат спорта. Воденето на активен и здравословен начин на живот е най-доброто, което всеки от нас може да направи за себе си, за това е важно още в ранна детска възраст да го обикнем. 

Идеята на БФХГ е сред малкото одобрени в цяла Европа. Проектът спечели европейско финансиране по тазгодишната мярка за развитие на иновативни програми и инфраструктура за спорта на аматьорско ниво. Изпълнението му започва на 1 юли и ще продължи 18 месеца. 

Художествената гимнастика е един от най-обичаните спортове у нас, а успехите на Златните ни момичета ни карат да се гордеем всеки път. Сега обаче художествената гимнастика ще излезе от рамките на високото спортно майсторство. Проектът цели да представи спорта на подрастващите по достъпен, увлекателен и иновативен начин и да стимулира здравословния начин на живот и състезателния им дух. Целите и амбициите не са водещи, основно е забавлението. А кой знае, може с помощта на проекта да се родят следващите ни Златни спортисти. 

Федерацията по художествена гимнастика е една от най-успешните организации в системата на спорта в България. Многократно е доказала това с десетките класни спортистки, които прославят страната ни по света. А с проекта „ПРЕДИЗВИКАЙ СЕБЕ СИ“, федерацията продължава със своята мисия да работи за развитието на масовия спорт и застава зад каузата за по-здравословен начин на живот на младите българи. 

В рамките на проекта ще бъде разработено мобилно приложение,  което ще представи серия от обучителни видеа, показващи базови упражнения от света на гимнастиката, подходящи за изпълнение от непрофесионалисти във всякаква обстановка, а целта - стимулиране на физическата активност. Непрофесионалисти от всички възрасти ще могат да се докоснат до златния свят на гимнастиката, защото техни ментори ще бъдат „златните момичета“ от ансамбъла ни, спечелил първото място на Олимпиадата в Токио 2020. Те ще бъдат и основни лица на проекта. Освен видео демонстрациите на упражнения и тренировки, в мобилното приложение ще се споделя и допълнителна информация като хранителни режими, грижата за ума и психическото здраве, съвети за подобряване на уменията за учене и т.н. 

„Същинската“ част на проекта ще стартира през януари 2024 година, когато ще бъде дадено началото на най-вълнуващото - едногодишно предизвикателство, в което всички ще започнат да следват програмата, начертана от златните момичета. Съдържанието ще бъде подавано поетапно по увлекателен начин и ще има засилен игрови елемент, който да задържи интереса на включите се.

Едногодишната кампания ще включва и 16 мастър класове, водени от олимпийските ни шампионки. На тези събития участниците в предизвикателството ще имат възможност да се срещнат на живо със своите модели за подражание и да се докоснат до магията на професионалния спорт. Класовете ще бъдат проведени освен в България и в още 4 европейски държави – Испания, Франция, Германия и Гърция. У нас класове ще има в градовете Велико Търново, Сандански, Пазарджик и Бургас, а в чужбина златните момичета ще гостуват по два пъти в Барселона, Монпелие, Берлин и Солун. 

Краят на едногодишното предизвикателство ще бъде отбелязан с двудневно събитие на живо в София, където всички участниците ще се съберат, за да демонстрират наученото, да се забавляват и да получат своите награди.

Проектът „ПРЕДИЗВИКАЙ СЕБЕ СИ“ е уникален по своя замисъл и иновативност и е поредната успешна стъпка в последователните усилия на Българската федерация по художествена гимнастика за издигане качеството и реномето на българския спорт и използването му като инструмент за изграждането на активна и ангажирана социална среда. В него е заложено разбирането, споделяно от всички членове на голямото гимнастическо семейство у нас, че инвестицията в младите хора, работата с тях и възпитаването им в обич и уважение към спорта и физическата активност, са най-доброто средство за създаване на една здрава и просперираща нация, а оттам за осигуряването на устойчиво и светло бъдеще на България.


  
swc2024 sl1
Logo 19GAGF2024 fbgr
SportenKalendarLogo
231x162 Samsung Gymnastics 2024 transparent

Последни новини

Пишете ни!
1000 оставащи символи