DSC9361

Боряна Калейн сред "Най-добрите спортисти на София" за 2023 🏆
(фото: Анна Недкова)

Церемонията по награждаване на най-добрите спортисти на София за 2023 г. и по обявяване лицата на инициатива „Световна столица на спорта за 2024", се състоя за първи път днес в Музея на историята на физическата култура и спорта в Националния стадион „Васил Левски“.

Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика и носителка на две сребърни отличия от Световното първенство във Валенсия, Боряна Калейн, се нареди на четвърта позиция. Припомняме, че Боряна спечели и олимпийска квота за Париж 2024.

Наградата на Калейн бе връчена лично от бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. - Ренета Камберова.

"Искам да благодаря за поканата да присъствам на това мило тържество. Искам да изкажа своите адмирации към "София - световна и европейска столица" за всичко това, което прави за спортистите си. За мен е чест, че точно на Боряна Калейн ще връча тази награда. Това е любимата ми гимнастичка и ѝ желая да покори олимпийския връх", заяви Ренета Камберова - член на УС/БФХГ.

"Благодаря за тази награда и това поредно отличие, което получавам. Искам да благодаря на личната си треньорка Марияна Памукова, на Бранимира Маркова и на Българска федерация художествена гимнастика, за всичко, което правят за мен и за това, че заедно вървим по пътя. Без тях, нямаше да бъда това, което съм днес! Искам да пожелая на всички спортисти да бъдат смели в мечтите си и да се борят докрай!", заяви Боряна Калейн.

Плътно до европейската шампионка, както в залата, бе личният ѝ треньор Марияна Памукова.

Топ 7 на "Спортистите на София" за 2023 г. се допълва от седма позиция за Александър Николов (волейбол), шесто място за Тервел Замфиров (сноуборд), на престижното пето място се нареди шахматистката Белослава Кръстева, а нейната колежка Антоанета Стефанова зае трето място. Йоана Илиева (фехтовка) се класира на втора позиция. За "Спортист на София" за изминалата година бе обявен Алберт Попов (ски).

Честито на всички отличени!
swc2024 sl1
Logo 19GAGF2024 fbgr
SportenKalendarLogo
231x162 Samsung Gymnastics 2024 transparent
Пишете ни!
1000 оставащи символи