СВЕТОВНА ГИМНАСТРАДА, АВСТРИЯ 2019г

mori


(на снимката президентът на Международната гимнастическа федерация (ФИГ) Моринари Ватанабе , Мариета Дукова - председател на комисията за Масов спорт при БФХГ, която направи чудеса за развитието на масовата гимнастика в България и прави изключителни спектакли в цялата страна, с което популяризира гимнастиката и дава шанс за изява и спортуване на малки и големи) и Мария Гатева - член на съдийската комисия при БФХГ)

Днес, 7-ми юли стартира най-големият фестивал за гимнастика, наречен ГИМНАСТРАДА 2019.
Повече от 22 000 гимнастички от над 60 държави ще си дадат среща в град Дорнбирн в Западна Австрия, за да покажат своите умения в гимнастически фестивал.
Какво всъщност е ГИМНАСТРАДА?
Това е събитие, което се провежда веднъж на 4 години и обединява много участници под мотото "ГИМНАСТИКА ЗА ВСИЧКИ". ЗА FIG ГИМНАСТРАДАТА е изключително ценно и важно събитие, независимо, че няма конкурентен, а фестивален характер. Участието в ГИМНАСТРАДАТА е отворено за всички, независимо от пол, възраст, раса, религия, култура, способност или социално положение.
Това е 16-тото издание на празненството по гимнастика, което за първи път се провежда в Ротердам, Холандия, през далечната1953 година.
Целите на Световната гимнастрада са:
• Насърчаване на значението и разнообразието на гимнастиката;
• Насърчаване на растежа на гимнастиката за всички хора по света;
• Осигуряване на стимули за значима работа във федерациите-членове на ФИГ;
• Вдъхновяващо удоволствие при упражняване и насърчаване на личната дейност;
• Демонстриране на неограничените възможности на различни идеи за гимнастика за всички;
• Представяне на последните открития и разработки в гимнастиката за всички;
• Подпомагане на общото и техническото обучение на треньорите;
• Събиране на гимнастички от четирите краища на света като принос към приятелството на народите; и
• Представяне на разнообразието на гимнастиката пред по-широка общественост.
Най-възрастния участник в тазгодишната световна гимнастрада е роден през 1929 година, а най-малките са бебета, които дори нямат навършена годинка!


За първи път тази година и България участва на този грандиозен форум!
 
🇧🇬


annaБългарката Анна Келман е носителка на големия приз „Царица Маргарита 2019“ в 27-мото издание на международния турнир по художествена гимнастика във Варна. Състезателката на варненския клуб „Чар – ДКС“ с личен треньор Дарина Кирякова спечели многобоя при жените на ФИГ (Международната федерация по гимнастика),среброто и бронза в многобоя спечелиха съответно румънката Дениса Стоян и Елизавета Лузан от Азербайджан. За девойките старша възраст в турнира на ФИГ „Царица Маргарита“ бе последна проверка преди първото световно младежко първенство в Москва от 19 до 21 юли. Състезанието във Варна се играе със същия формат както ще се състои Световното първенство за девойки в руската столица .
Ева Брезалиева игра с въже, Катрин Цонева с топка, Стилияна Николова с бухалки, а Валерия Ватова с лента. Оценките на 4-те ни грации им формираха индивидуалния отборен многобой, в който българките спечелиха сребърен медал. Първи са момичетата от Израел, а бронза взеха германките. Тук се състезаваха 36 момичета от 16 държави.
Златен медал при ансамблите в многобоя при девойките спечелиха българските момичета в състав Жанина Георгиева, Яна Момчилова, Моника Заркова, Александра Кьосева, Маргарита Василева и Карина Димитрова, които изпревариха ансамблите на Германия и Грузия.

Последни новини ...

Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2019 button
Пишете ни!
1000 оставащи символи