ТРИНАДЕСЕТ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИХА БЪЛГАРСКИТЕ ГИМНАСТИЧКИ ОТ МТ "ЦАРИЦА МАРГАРИТА" ВЪВ ВАРНА. ЦАРИЦА МАРГАРИТА ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ НА ПОБЕДИТЕЛКИТЕ В ЗАЛАТА

 Screenshot 1


ТРИНАДЕСЕТ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИХА БЪЛГАРСКИТЕ ГИМНАСТИЧКИ ОТ МТ "ЦАРИЦА МАРГАРИТА" ВЪВ ВАРНА. ЦАРИЦА МАРГАРИТА ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ НА ПОБЕДИТЕЛКИТЕ В ЗАЛАТА
(на снимки публикуваме и пълното класиране от днешния ден 07.07)

Царица Маргарита, която е патрон на международния турнир по художествена гимнастика във Варна, връчи наградите на най-добрите в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. Съпругата на цар Симеон Сакскобургготски отличи със златото носителката на големия приз Анна Келман и българския ансамбъл девойки, който спечели многобоя в турнира на ФИГ. В церемонията по награждаване се включиха още Анелия Атанасова, създател и организатор на турнира, и първата световна шампионка на Варна по художествена гимнастика Деспа Кателиева.
13 медала - 8 златни и 5 сребърни, спечелиха българските гимнастички на турнира „Царица Маргарита“. 27-мото издание на международната проява приключи днес във Варна с участието на гимнастички от 21 държави в индивидуална и ансамблова надпревара. Състезанието бе в два паралелни турнира – по ФИГ (Международната федерация по гимнастика) и клубен турнир.
С особен интерес се очакваше турнирът по ФИГ, в който българките защитиха достойно имиджа на родната школа. Силните изяви на нашите момичета продължиха и в днешния ден. След като в събота Анна Келман спечели многобоя при жените на ФИГ, а с това заслужи и големия приз „Царица Маргарита“, в шампионата на уредите днес 16-годишната грация извоюва още 3 медала – 1 златен и 2 сребърни. Тя стана първа във финала на обръч с оценка 16,150, където второто място разделиха другата ни представителка Мария Ангелова и румънката Дениса Стоян с 16,100. Във финала на топка Келман заслужи втора оценка – 17,200, и сребърния медал. Златото грабна азербайджанката Йелизавета Лужан със 17,650. 
В шампионата на бухалки Анна изпусна уред и с резултат 16,700 остана със сребърното отличие след румънката Дениса Стоян – 17,200. Бронзова с 15,150 е Йелизавета Лузан от Азербайджан.
В турнира по ФИГ при девойките във финалите на отделните уреди днес българките обраха отличията. В шампионата на въже Ева Брезалиева грабна златото с резултат 16,600, като остави след себе си Соня Лейфман от Израел – 16,250, и Нилгун Саръоглу от Турция – 15,100. 
За перфектната си композиция с топка Катрин Цонева заслужи оценка 17,950 и това й отреди първото място и златния медал. Среброто взе германката Маргарита Колосов със 17,800, а бронзът стана притежание на Соня Лейфман от Израел със 17,700.

Във финала на бухалки Стилияна Николова заслужи най-високата оценка – 18,450. Като изпревари Маргарита Колосов от Германия – 16,850, и Виктория Сидорова от Турция – 15,500.
Валерия Ватова във финала на лента допусна някои неточности, които й отредиха второто място и сребърния медал с резултат 15,450. Златото стана притежание на Соня Лейфман от Израел – 16,900, а бронзът остана за Маргарита Колосов от Германия – 14,950.
Припомняме, че в първия ден от надпреварата българските девойки взеха сребърен медал в индивидуалния отборен многобой с резултат 65,500. Първи в това класиране станаха гивтастичките от Израел (многобоя формираха Соня Лейфман и Илона Додзин) със сбор 66,900, а бронза взе Германия с 62,600 (на четирите уреда игра Маргарита Колосов). 
Това бе последна проверка за нашите момичета преди участието им на първото световно младежко първенство в Москва от 19 до 21 юли. Там шампионатът е по същата схема.
Много атрактивна по традиция бе надпреварата при ансамблите. След златния медал в многобоя от първия ден девическият ни ансамбъл в състав Яна Момчилова, Моника Заркова, Александра Кьосева, Маргарита Василева и Карина Димитрова взе златото и в двата финала на уредите днес. В композицията с 5 обръча нашите момичета оглавиха класирането с резултат 21,950, като оставиха след себе си съставите на Грузия – 20,900, и Германия – 20,600. Във финала на 5 ленти българките отново бяха безапелационни - резултат 18,500 и златен медал пред ансамблите на Германия и Грузия.
Още един златен медал българките добавиха в отборното класиране, което бе сформирано от общата оценка на индивидуалните състезателки при девойките и девическия ансамбъл.
Приятна изненада в зала „Конгресна“ в днешния ден бе и дикторското място, на което седна Георги Чобанов, треньор на националния отбор на България по скокове във вода и коментатор на „Евроспорт“.
Повече от 350 деца се включиха в масовата гимнастрада, с която приключи турнирът, а пълната зала „Конгресна“ аплодира горещо изпълненията на най-малките грации.

Източник: Пресслужба на турнира "Царица Маргарита" Варна


Последни новини ...

Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2019 button
Пишете ни!
1000 оставащи символи