ГЛАВНИЯТ СЪДИЯ НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ЗА АНСАМБЛИ, КАТЕГОРИЯ ЕЛИТ, ТРИКРАТНАТА АБСОЛЮТНА СВЕТОВНА ШАМПИОНКА МАРИЯ ГИГОВА : "ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГИМНАСТИКА Е КРАСОТА, А КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА!"

117394590 4085344171536397 957882004003261511 n ГЛАВНИЯТ СЪДИЯ НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ЗА АНСАМБЛИ, КАТЕГОРИЯ ЕЛИТ, ТРИКРАТНАТА АБСОЛЮТНА СВЕТОВНА ШАМПИОНКА МАРИЯ ГИГОВА : "ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГИМНАСТИКА Е КРАСОТА, А КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА!"
(автор на интервюто Юлиана Кесарова)

Завърши надпреварата в ансамблите при жените категория ЕЛИТ. Разговарям с главния съдия на турнира, трикратната абсолютна световна шампионка Мария Гигова. Maria Gigova Потърсих я, защото искам да се чуе гледната точка на съдията, на специалиста с най-точната преценка за играта, за организацията и за работата в залите.

1. Г-жо Гигова, завърши надпреварата при ансамблите в категория ЕЛИТ, как видяхте вие състезанието от позицията на съдийската маса?
– Мария Гигова - Това беше едно от най спокойните състезания по отношение на съдийството. Учудващо, съдиите бяха максимално концентрирани и отговорни. Оценките съответстваха на нивото на подготовка на състезателките и класирането беше коректно. Най-силните отбори се откроиха видимо.Въпреки дългата пауза , съдиите не бяха загубили рутина и даваха навреме своите оценки. Така състезанието протече гладко без паузи и по определения график.

2. Според Вас фатално ли се отрази дългата пауза по време на карантината заради пандемията от COVID-19 на подготовката на гимнастичките?
- Мария Гигова - Учудващо е, че дългата карантина не се отрази фатално на подготовката на състезателите. Спортните клубове бяха създали необходимата организация и за кратко време подготвиха отборите си. Разбира се някои се справиха по добре, а други не толкова. Бях много впечатлена от желанието , хъса и емоцията, с която играха децата. За мен, това беше едно геройство от страна на треньорите, които при тази сложна ситуация се справиха отлично.

3. Как Ви изглежда едно състезание без публика?
- Мария Гигова - Уви, факторът публика и игра пред почти празни трибуни си оказа своето влияние. Художествената гимнастика е зрелищен спорт и игра без публика е много тежко , преди всичко за емоционалното състояние на гимнастичките.

4. Много колеги от страната и чужбина ни се обадиха да ни поздравят за отличната организация и взетите мерки за безопасност по време на провеждане на състезанията?
Вие лично как бихте оценили организацията на Държавното първенство?
–Мария Гигова - Отличната организация на първенството и създадените перфектни условия осигуриха пълен комфорт при тренировките и самото състезание. Федерацията, както и съорганизатора СК Левски Илиана бяха помислили и за най- малкия детайл, за да се чувстват гимнастичките добре. Бяха спазени всички изисквания спуснати от Федерацията, Министерството на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването.

5. За първи път спортна федерация осигурява онлайн излъчване на цялостно държавно първенство както това го направи БФХГ, за което също получихме много благодарности. Вие как се отнасяте към такава възможност, предоставена на зрителите?
- Мария Гигова - За добрата организация при създалата се ситуация трябва да отбележа изключителния ефект от предаването онлайн на състезанието. Така феновете станаха съпричастни с това, което се случва в залата. Адмирации към федерацията, която и този път се оказа на висота.

6. Личното Ви мнение - дали ще има все пка Европейско първенство по художествена гимнастика тази година или не?
- Мария Гигова - Всички европейски страни очакват с нетърпение Европейското първенство. Подготовката на гимнастичките тече усилено и всички се надяват, че през ноември ще могат да участват. Все още има неяснота. Предстои ново обсъждане на ръководството на Европейския съюз по гимнастика.

7. Очакват ни трудни времена за спорта, както и в частност за художествената гимнастика! В такава сложна обстановка какво бихте посъветвали треньори, деятели и състезатели?
–Мария Гигова - Разбира се, че при тази сложна обстановка спортът като цяло губи много. В частност, художествената гимнастика показва устойчивост и не губи надежда за по добри времена. Нашите треньори, които са стожера на спорта ни са добри професионалисти и няма да се предадат лесно. Те поддържат любовта на децата към любимия им спорт и това е основата на оцеляването. Незнам колко дълго ще продължи тази ситуация, но съм убедена, че художествена гимнастика винаги ще има!

8.Има ли нещо ново, което не сте споделяли по отношение на художествената гимнастика и бихте искали сега да го обявите?
- Мария Гигова - Художествената гимнастика е Красота,
а красотата ще спаси света!  

 


Последни новини ...

Европейско първенство по художествена гимнастика

euro21 logo
Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2021
Официален застраховател на събитието

евроинс logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи