ИЛИАНА РАЕВА :"ЗА МЕН Е УДОВОЛСТВИЕ ДА СЪМ ВЛЕКАЧ НА БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА! ТОВА МЕ ИЗПЪЛВА С ВЯРА И СИЛИ" (снимка Анна Недкова) (автор на интервюто Юлиана Кесарова)

109740420 664364547770506 6705085829398012381 nИЛИАНА РАЕВА :"ЗА МЕН Е УДОВОЛСТВИЕ ДА СЪМ ВЛЕКАЧ НА БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА! ТОВА МЕ ИЗПЪЛВА С ВЯРА И СИЛИ"
(снимка Анна Недкова)
(автор на интервюто Юлиана Кесарова)

Разговарям с президента на БФХГ г-жа Илиана Раева Iliana Raeva два дни след края на Държавното първенство, категория ЕЛИТ(индивидуално) и само няколко дни след презибирането ѝ за президент за трети мандат с пълно единодушие.

1. Госпожо Раева, честито преизбиране за трети мандат за Президент на БФХГ с пълно единодушие! Какво ви мотивира да работите с такъв хъс?

- Илиана Раева: Благодаря Ви!
Не знам дали това е хъс... по-скоро, това е голяма любов към Художествената гимнастика, към треньори и състезатели. Това е огромно желание българската гимнастика да грее ярко на световния подиум. Искам в България момичетата да се занимават от малки с нашия спорт, защото той създава не само красавици и шампиони, но и силни личности готови за живота. Просто искам българската художествена гимнастика да е на пиедестал не само на спортното поле, но и в социалния живот.

2. Ще ни разкриете ли какво на всяка цена сте си поставила за цел да свършите през този трети мандат?

Илиана Раева : Не съм си поставила задачи “на всяка цена”, а просто задачи, които знам, че ще успея да осъществя. Искам да направиме Гран При “Жулиета Шишманова” в Бургас. Искам да възвърнем прекрасния международен турнир за деца и девойки “Златен обръч” в Пловдив и приз "Мария Петрова", която е родена там. Искам да подобрим организацията на държавните първенства и да предлагаме качествен продукт на феновете и спонсорите. Искам да осъвременим методиката на работа при подрастващите, защото спортът ни се развива с много бързи темпове. Искам да направим още една категория на състезанията за некартотекирани гимнастички в клубовете. Искам да построим разширението към националната база “Раковски” и да направим музей на Художествената гимнастика в топлата връзка между двете зали. На последната права съм, преди първа копка. Искам да направим запомнящо се първо европейско първенство в България, Варна! Искам да направим отлично световно първенство в София 2022 год. Искам да сме домакини на поредни четири световни купи първа категория. Искам да направя невероятно честване по случай 70 години българска художествена гимнастика. Вече работя по въпроса. Всъщност... работя по всички въпроси. И други неща искам. Но и тези стигат като отговор, нали?!

3. Стигат, стигат! Даже човек като Ви слуша, може свят да му се завие! Има промени в Управителния съвет на БФХГ, кои са новите лица и защо бяха избрани според Вас?

-Илиана Раева: Това са г-н Илия Грудев, изпълнителен директор на Дънди Прешъс Металс, Ренета Камберова, Юлия Мумджиева и Марияна Пищалова. И четиримата ще помогнат за по-лесното осъществяване на плановете ни за развитието на спорта ни в различните направления. Делегатите ги познават, вярват им и ги избраха с голямо мнозинство, за което им благодаря и съм много щастлива.

4. Преди два дни Вера Маринова ви нарече "ВЛЕКАЧ НА ОБЕДИНЕНИЕТО НА ПОЛУЗАСПАЛОТО ГИМНАСТИЧЕСКО ВОЙНСТВО" в България! Как се обединяват толкожа жени да гледат в една посока?

- Илиана Раева: Обединяват се по пътя на убеждението. А убеждението се постига с начина ми на работа, отношението ми към тях и задълженията ми и постиженията ни. Не ми е трудно, защото съм честна към тях, информирам ги редовно и целите ми са безкористни и единствено в името на успехите на спорта ни. С огромно удоволствие наблюдавам как всички и всичко се променя в правилната посока. Ако трябва да допълня Вера, ще кажа така: за мен е огромно удоволствие да съм ВЛЕКАЧ на българската гимнастика. Това не само не ме уморява, а ме зарежда и изпълва с вяра и сили.

5. Много неща казахте за гимнастичките ни по време на Държавното първенство. Какво бихте казали като обобщение след края на шампионата?

- Илиана Раева: огромно задоволство и удовлетвореност! Това е най-точно и най-кратко. Не пропуснах нито ден от състезанията и получих много ясна представа за нивото ни. Огромен скок в развитието на клубовете и националните отбори. Отлично свършена работа. Сега само трябва да продължим да надграждаме.

6.Времето, в което живеем е изключително тежко не просто да се прави спорт, а изобщо спортът да оцелее, а видяхме, че БФХГ проведе Държавни първенства на нивото на Световно първенство! Как се справяте толкова успешно?

- Илиана Раева: Имам прекрасен екип в лицето на администрацията на БФХГ. Натрупахме доста опит с организациите на Световните купи и световното първенство. Идеята за организирането и провеждането на целия държавен календар беше моя и я предложих на УС. Първоначално бяха шокирани и резервирани за м.август, но аз подробно се обосновах защо искам да е август. Сега всички са много щастливи и доволни. Всъщност, когато искаш да работиш в полза на спорта си и когато можеш и знаеш КАК не е толкова трудно и в толкова трудни времена да ти се получава. Когато имаш и правилните хора до себе си става лесно и много приятно. Няма трудно, това са оправдания за тези, които не им се работи. Е, разбира се, ако има непредвидени тежки обстоятелства ставаш безсилен, както беше по време на задължителната карантина.

7. Смятате ли и за в бъдеще да правите онлайн излъчвания на държавни първенства? Беше прекрасно това, което направихте!

- Илиана Раева: Стига все така да намирам спонсори - няма проблем ( смее се). Това е скъпо, но аз мисля, че това ще даде възможност на много повече хора да могат да гледат. Ние работим с прекрасни професионалисти, които направиха излъчването почти като телевизия. Имаме много интересни идеи и за бъдещето. Но ще ги запазя в тайна засега.

8. Опишете ни един ваш работен ден. Кое най-много ви радва, когато отивате на работа? А има ли нещо, което ви дразни?

- Илиана Раева: Аз съм работохолик и работата ми носи много радост и ме зарежда. Тя не ме натоварва. Ето днес например, отидох първа в офиса, без да си взема почивка след емоционалните състезания. Отключих, започнах да поливам цветята, сложих вода и бисквитка на гълъбицата и двете и гълъбчета, които се родиха на балкона на офиса ни. После дойде Росина (генерален секретар), дойде Неви (Невяна Владинова) и започнахме да правим планове и проекти. Много интересни. После имах две срещи с две фирми. Проведох разговори с някои от треньорите. Подписах малко документи. Ходихме на обяд... върнахме се и продължихме. Към 17:45 си тръгнахме. Много коментирахме състезанията и гимнастичките. Анализирахме... често ходя в залата. Това е от най-любимите ми професионални задължения. Обичам да говоря с момичетата и треньорите. Знам, че ги зареждам много и не пропускам да го правя при всяка възможност.

9. Знам, че много държите да се работи в екип. А кое е водещото при Вас, когато избирате екипа си за работа?

- Илиана Раева: Искам да имам до себе си можещи професионалисти, за които работата да не е само източник на доходи. Екипът в залата и в офиса ни е прекрасен. Успях наистина да създам работещ и подкрепящ се екип. Наистина сме сплотени и сме като семейство. Атмосферата в залата е магична, защото няма интриги, няма скандали, завист и задкулисие. Всеки може да помага на всеки. Всички обичат работата си и обичат да работят. Аз се стремя да създавам възможно най-добри условия за работа и успявам. Виждам щастието в очите на треньори и състезатели.

10. Какви са целите и приоритетите, които сте заложила пред екипа си и пред които никога не бихте отстъпила?

-Илиана Раева: Целите са ясни-медали и силна, атрактивна гимнастика. Много е трудно! Много! Защото гимнастиката и конкуренцията в нея се развиват и растат непрекъснато. Времето е агресивно и трябва да се адаптираме и да успяваме. Полагаме огромен труд и всички знаят, че трябва да се стремим към най- високите резултати. Направихме огромен скок и трайно се настанихме сред най-силните и можещите. С оглед на реалностите сме истински герои, но аз не спирам да искам още и още...
Компромис не бих направила с това кой да участва на най-отговорните състезания - само най-подготвените и тези, които реално могат да се борят за най-добър резултат.

11.Оптимист ли сте за провеждането на Олимпийските игри в Токио?

- Илиана Раева: Аз съм оптимист, но това не означава, че те са сигурни... Ние ще работим, пък каквото Бог реши.

12.БФХГ организира едно незабравимо и неповторимо Световно първенство в София през 2018г. Работите ли вече по организацията на Европейското първенство, което ще се проведе във Варна през следващата година?Бихте ли споделили нещо дори и малко по отношение на тази организация?

- Илиана Раева: Да, вече работим! На 12-ти септември пътуваме за Варна. Ще имаме важни срещи там за организацията на Европейското първенство. Ще направим всичко, за да бъде незабравимо и за участниците, и за зрителите.

13.Искам да Ви задам един личен въпрос - вече сте баба на три прекрасни внучки. Къде бихте сложили като класация във вашия живот тази титла БАБА?

-Илиана Раева: В моя живот има няколко първи и най-важни неща! Не е само едно. Тази титла, разбира се е една от тях! Обожавам внучките си! От месеци живеем заедно и няма как да опиша, за какво удоволствие става въпрос... Представете си как във всяка стая вкъщи имаме бебе/внучка ... ( смее се)
Докато минем с Наско да ги целунем и трите сутрин като станем и дошло време за работа! ( смее се)

14. Остава ли ви някакво свободно време, имате ли си хоби извън художествената гимнастика?

- Илиана Раева: Ооо... аз винаги имам време за себе си! Намирам го и го правя. Аз съм страстна почитателка на духовния свят и имам прекрасни приятели и хора, които са подчинили живота си на него. Общувам с тях, поглъщам, чета книги, които ми дават и съм просто в друго измерение. Имам специален стереотип през деня, който е неотлъчно част от живота ми. За мен мантрите, билките, книгите и познанията ми на тази тема са светът ми, който в голяма степен контролира светския ми такъв. Ходя на лекции, когато ми е възможно, които изпълват съществото ми с енергия, смисъл и живот.
Напоследък пътувам с Наско до едно любимо негово място, където също невероятно си почивам и зареждам. Вкъщи си правим основно вечер вкусотийки и вечерите ни с цялото семейство са страхотни! Градината ни е пълна с узряло кехлибарено грозде, вълшебни ябълки, лешници... Надко засади пролетта три череши. Имам много неща в личния си живот, които напълно ме превземат и забравям за работа. Това също ме зарежда и възстановява. Тази седмица отново ще пътуваме с Наско.

15. Има ли нещо, което искате да споделите на всяка цена с читателите на фейсбук страницата на БФХГ, което не ви зададох като въпрос?

- Илиана Раева: Просто ще пожелая на всички здраве, сили, любов, добрина и вяра!

БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО! ЗАПАЗВАМ СИ ПРАВОТО ДА ВИ ТЪРСЯ И ДА ИНФОРМИРАМЕ ВИНАГИ НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ НАПРАВО ОТ ИЗВОРА!

(на снимката зад г-жа Раева е г-жа Иванка Чакърова - основател, създател и радетел на художествената гимнастика - не само в България, но и в световен мащаб!Иванка Чакърова успява да се пребори и да отдели федерацията по художествена гимнастика като самостоятелна федерация, което се случва на 16 март 1964 г. в библиотеката на Националния стадион “Васил Левски”. Тогава се провежда историческото първо събрание делегатите за учредяване на Българската федерация по художествена гимнастика към БСФС.До ден днешен Иванка Чакърова е почетен член на ФИГ, а много важен е фактът, че тя написва правилника за обръч и бухалки във ФИГ, като представител на техническия комитет и арбитър.

https://fbgr.org/…/637-28-07-2018g-velikite-imena-na-balgar…)

Надписът на снимката е цитат на г-жа Иванка Чакърова:
"Когато ходи по улицата, земята да трепери под краката й! Гимнастичката всички да я познават по осанката й, по поведението й, по хубостта й!"

Последни новини ...

Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2021
Официален застраховател на събитието

евроинс logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи