МИНИСТЪРЪТ НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА КРАСЕН КРАЛЕВ НАГРАДИ МЕДАЛИСТКИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКАKBON3560 1 1


МИНИСТЪРЪТ НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА КРАСЕН КРАЛЕВ НАГРАДИ МЕДАЛИСТКИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКАМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети медалистките и техните треньори – Валентина Иванова и Райна Тошева, участвали в 36-то Европейско първенство по художествена гимнастика в Киев (Украйна). Българките Стилияна Николова и Ева Брезалиева спечелиха три медала при девойките – златен, сребърен и бронзов.

Стилияна спечели европейска титла на лента, като към златния медал добави и сребро във финала на топка. Това е първа титла на европейско при девойките за България от 1995 година насам, когато Теодора Александрова печели златото в многобоя и във финала на обръч.

Пълният комплект от медали оформи другата родна призьорка – Ева Брезалиева, която завоюва бронзовото отличие на въже. В континенталното първенство в Киев взеха участие представители от 23 държави с общо 115 гимнастички, от които 24 жени, 57 девойки и 6 ансамбъла.

Министър Кралев поздрави състезателките и техните треньори и им пожела много бъдещи международни постижения. Двете състезателки благодариха на министър Кралев за грижите, които полага за художествената гимнастика и прекрасните условия, които имат за подготовка.

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева запозна министър Кралев с развитието на двете гимнастички през последните години.

„Стилияна и Ева показа голямо израстване на Европейското първенство в Киев, представиха се чудесно и двете показаха много силна игра. През януари влизат вече при жените и започват още по-сериозна подготовка. Те са изключително дисциплинирани и съм убедена, че ще се справят“, посочи Раева. Гимнастичките от националния отбор - индивидуално и ансамбъл продължават своята подготовка за Олимпийските игри в Токио.

Спортният министър мотивира младите гимнастички да продължават да влагат усилия в любимия си спорт. „Конкуренцията при жените, както в България така и в света е изключително голяма и дори да допускате грешки е важно да можете да се върнете още по-амбицирани на килима“, допълни той.

По време на срещата министър Кралев и Илиана Раева обсъдиха предстоящото Световно първенство в Япония, както и Европейското първенство във Варна през 2021, което ще е квалификация за Световното първенство в България 2022.

„Предстои ни едно много интересно състезание, битката при ансамблите ще е изключително оспорвана, защото ще даде квота за Олимпийските игри в Токио“, посочи тя. България има максимален брой от възможните квоти – две при жените, индивидуално за Катрин Тасева и Боряна Калейн и една за ансамбъла.

Президентът на Федерацията запозна министър Кралев с развитието на ремонта около залата на стадион „Раковски“. „На финалната права сме със залата, имаме проекти как ще изглежда тя. Ще имаме 9 килима, колкото имат държави като Русия, Азербайджан и Италия“, добави още тя.


Европейско първенство по художествена гимнастика

euro21 logo
Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2021
Официален застраховател на събитието

евроинс logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи