БОРЯНА КАЛЕЙН И КАТРИН ТАСЕВА РАЗДЕЛИХА ПО ДВА МЕДАЛА НА ФИНАЛИТЕ НА ДП "ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА", ПРИЗ "ЖУЛИЕТА ШИШАМНОВА" ЗА ТРИМА ТРЕНЬОРИ УЧРЕДЕН Е И ПРИЗ "ВАСИЛ СТОЯНОВ" (обобщение на турнира, автор Юлиана Кесарова)
боряна тКати бух 2
БОРЯНА КАЛЕЙН И КАТРИН ТАСЕВА РАЗДЕЛИХА ПО ДВА МЕДАЛА НА ФИНАЛИТЕ НА ДП "ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА", ПРИЗ "ЖУЛИЕТА ШИШАМНОВА" ЗА ТРИМА ТРЕНЬОРИ

УЧРЕДЕН Е И ПРИЗ "ВАСИЛ СТОЯНОВ"

(обобщение на турнира, автор Юлиана Кесарова)

С надпреварата във финалите на отделните уреди завърши Държавното първенство "Жулиета Шишманова". 

Боряна  Калейн  от клуб "Левски Триадица" спечели златните медали на обръч и на топка, сребро на лента и бронз на бухалки на финалите на отделните уреди  при жените на държавното първенство по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова", което се проведе в Бургас.

Катрин Тасева също завоюва четири отличия - два златни на бухалки и лента и два сребърни на обръч и на топка.

Ева  Брезалиева  стана трета на обръч, топка и лента, а на бухалки сребърен медал завоюва Татяна  Воложанина .

Калейн , която снощи стана шампионка в многобоя, днес триумфира в първите два финала с оценки съответно 27.050 точки на обръч и 27.400 на топка.

 Втора и на двата уреда е Катрин Тасева от "Левски  Илиана"  с 25.125 точки на обръч и 27.050 точки на топка.

 Бронзовите  медали спечели Ева  Брезалиева  от  "Олимпия"  (Бургас), което има оценки 24.800 точки на обръч и 25.600 на топка.

На бухалки шампион  стана Катрин Тасева с 27.200 точки, следвана от Татяна  Воложанина  (Левски  Илиана ) с 27.100 точки и от Боряна  Калейн  с 26.550 точки, която изпусна уреда точно на финала на изпълнението си.

На лента златото взе Катрин Тасева с 24.600 точки, а след нея се наредиха Боряна  Калейн  с 24.550 точки и Ева  Брезалиева  с 23.500 точки.

Приз "Жулиета Шишманова" за най-добър треньор беше връчен на Бранимира Маркова - главен мениджър на национален отбор - жени (индивидуално), на Марияна Памукова - личен треньор на победителката в многобоя Боряна Калейн, приз получи и Николай Боев - треньор на победителката в многобоя при девойките Никол Тодорова.

Медалът на шампионката в многобоя беше връчен от трикратната световна шампионка и главен съдия на турнира г-жа Мария Гигова, сребърният медал бе връчен от г-н Димитър Бойчев (народен представител), а бронзовият - от  г-жа Галя Желязкова (народен представител). От 4-то до 8-мо място наградите бяха връчени от вицепрезидента на БФХГ Невяна Владинова.

Призът "Жулиета Шишманова" на Бранимира Маркова беше връчен от г-жа Диана Саватева (заместник кмет на град Бургас), призът на Марияна Памукова беше връчен от г-жа Веселина Деведжиева (началник отдел "Спорт, превенции и младежки дейности" в Община Бургас ), призът на Николай Боев беше връчен от г-жа Мария Гигова.

В награждаването на призьорките на уредите участва и г-жа Ивелина Василева (народен представител).

Тази година бе поставено началото на връчването на един нов Приз в този турнир - Приз "Васил Стоянов", който се връчва на най-добре представилата се бургаска гимнастичка при девойките. Инициативата за този приз е на народния представител -г-жа Галя Желязкова, която бе осигурила и лична парична награда за носителката.

Първата носителка на Приз "Васил Стоянов" стана Виктория Сахатчиева от клуб "Черноморец", както и нейната треньорка Мария Калангерова.

В залата присъстваше и съпругата на починалия през миналата година  г-н Васил Стоянов - Иванка Стоянова, която бе видимо много развълнувана от учредяването на награда на името на нейния съпруг.

Припомняме, че  почетният гражданин на Бургас Васил Стоянов беше личност, която  ще остане в историята на спорта в морския град като професионален, дългогодишен спортен ръководител. Стоянов бе заслужил майстор на спорта - човек, който отдаде живота си за развитието на спортната марка Черноморец. Той е бивш председател на дружеството по физкултура Ботев (Бургас), с баскетболния отбор на Черноморец (мъже) печели купата на България. В последните си години беше член на федерацията по художествена гимнастика и създател на инкубатора за шампиони - клуб по художествена гимнастика Черноморец Бургас. Но не се откъсваше и от футбола, като беше член на Сдружението Бъдеще за Черноморец, както и активно присъстваше на стадиона.

Още веднъж поздравления за организаторите на първенството - домакините от клуб "Черноморец", община Бургас със съдействието на БФХГ! Поздравления за всички състезателки, треньори, съдии и деятели, които направиха всичко възможно това Държавно първенство да се проведе във време на пандемия при изключителна органзиизация и стриктно спазване на мерките за безопасност. 

Безспорно осигуреното излъчване на шампионата направи всички почитатели на художествената гимнастика свидетели на всичко, което се случваше в залата и им даде възможност да се насладят на красивите и сложни композиции на любимите си гимнастички.

Следващата седмица е голямото състезание в София тази година - Световната купа по художествена гимнастика "SOFIA WORLD CUP",  в което ни предстоят още много вълнения, макар и пред екраните в къщи, защото публика в "Арена Армеец" няма да има.

   
   +5

Златен медал във финала на бухалки, сребърен на лента и два бронзови - на обръч и топка за Боряна Калейн във финалите на Гран При Москва!+14
Европейско първенство по художествена гимнастика

euro21 logo
Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2021
Официален застраховател на събитието

евроинс logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи