ДЕВЕТ МЕДАЛА, ОТ КОИТО ШЕСТ ЗЛАТНИ СПЕЧЕЛИХА БЪЛГАРСКИТЕ ГИМНАСТИЧКИ НА СВЕТОВНАТА КУПА В СОФИЯ (обобщение на турнира автор Юлиана Кесарова)

ДЕВЕТ МЕДАЛА, ОТ КОИТО ШЕСТ ЗЛАТНИ СПЕЧЕЛИХА БЪЛГАРСКИТЕ ГИМНАСТИЧКИ НА СВЕТОВНАТА КУПА В СОФИЯ

(обобщение на турнира автор Юлиана Кесарова)Това състезание в София бе победа на спорта над тежкото време, в което живеем!

Да организираш и проведеш такова състезание в днешния ден е не просто предизвикателство, а истинска смелост! Това знае всеки един, който се докосна до организирането на Световната купа по художествена гимнастика в София!

Да печелиш златни медали по безапелационен начин - това знаят как нашите момичета и техните треньорски щабове!

Да печелиш след цяла година застопоряване, отваряне и затваряне на зали, забрана за тренировки, преболедуване и връщане обратно в залата и трениране на максимални обороти!

Респект и шапки долу за Боряна Калейн, ансамбъла на България, Катрин Тасева - те започват този сезон по отличен начин и след една повече от необичайна година.

Разбира се, че винаги може и повече - но това е първо състезание за сезона, как да искаме да са безгрешни във всяко излизане като те се готвят за върхова спортна форма за Олимпийските игри! И виждаме как всички допускат грешки, но всички отбори са заложили страхотна трудност в композициите си и сега е времето, в което грешките имат време да се отработят и поправят!

Браво на треньорския щаб на национален отбор индивидуално - главния мениджър Бранимира Маркова, на личния треньор на Боряна - Марияна Памукова, на личния треньор на Катрин, Силвия Стойнева, на старши-треньора на ансамбъла Весела Димитрова и нейният помощник Михаела Маевска, на българките съдийки на турнира - главния съдия Мария Петрова, председателя на референтното жури Мария Гигова, Филипа Филипова и Рада Вражева - съдийките ни в индивидуалното и ансамблите, адмирации за всички хореографи, танцови педагози, лекарския щаб и кинезитерапевтите, без чиято работа нищо в залата няма да е същото!

Огромни благодарности към целия екип на БФХГ, организирал това красиво състезание!

Честити златни отличия отправям към президента на БФХГ Илиана Раева, към всички членове на УС, към Генералния секретар на БФХГ Росина Атанасова, към вицепрезидента Невяна Владинова, към директора на националните отбори Деспа Кателиева, към офис - мениджъра на Федерацията Гергана Панайотова, към спортния мениджър на централата - Моника Панайотова, към директора маркетинг и реклама Юлия Мумджиева, към секретариата на турнира начело с Мария Кънчева и двете неуморни нейни помощнички Ели Докузанова и Мая Максимова, към шефа на пресцентъра Кръстина Иванова, към bTV и неуморната Флорина Иванова, към водещия Жоро Чобанов, към официалния фотограф Анна Недкова, към репортера Лорета Яньова, към програмиста Александър Куманов, към екипа на страницата (Юлиана Кесарова и Стоил Миланов) и към всеки един български треньор, съдия и доброволец, който помогна този празник да се организира и да го има!

Това е само началото за годината, уважаеми почитатели !

Очаква ни съпътстващия турнир, (04-06 април) който също ще бъде много интересен, ще бъдем домакини на Европейско първенство във Варна през юни, дано до тогава допускат и публика в залата.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ВСИЧКИ!

РАДВАЙТЕ СЕ, БЪЛГАРИ!

Ето и статическите данни за цялото състезание:

България спечели общо 9 медала (6 златни, 1 сребърен и 2 бронзови) при жените и при ансамблите на Световната купа по художествена гимнастика, която се проведе в "Арена Армеец" в София.

Ансамбълът, в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова взе три златни отличия - в многобоя и на финалите на пет топки и на три обръча/два чифта бухалки.

Боряна Калейн стана първа на финалите на обръч, бухалки и лента, втора в многобоя и трета на топка.

Катрин Тасева завоюва бронзовото отличи на финала на бухалки.

Днес ансамбълът на България спечели финала на пет топки с оценка от 39.800 точки, от които 31.600 за трудност.

В петък българките получиха за тази композиция рекордната за спорта оценка от 44.150 точки.

На второ място на финала на пет топки е отборът на Япония с 39.700 точки, а на трето - Русия с 33.500 точки

Русия участва с клубен ансамбъл от Санкт Петербург.

На обръчи и бухалки Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова изиграха отлично новото си съчетание и получиха оценка от 39.750 точки, от които 31.100 за трудност.

На второ място на финала на обръчи и бухалки е Япония с 35.800 точки, а на трето Азербайджан с 33.450 точки.

При жените Боряна Калейн, която вчера завърши втора в многобоя, изигра силно композицията си с обръч и получи оценка от 26.150 точки.

Втора в Анастасия Салос от Беларус, а трета победителката в многобоя Линой Ашрам от Израел. Двете получиха еднаква оценка от 26.100 точки, но Салос има повече за изпълнение.

На топка Калейн също игра страхотно и беше оценена с 25.500 точки, което й отреди третото място.

Златото взе европейската шампионка Линой Ашрам с 26.500 точки, а втора е Алина Харнаско (Беларус) с 25.850 точки.

Втората българка Катрин Тасева се класира четвърта на финала на топка с 24.350 точки.

На бухалки Боряна Калейн спечели златния медал, а Катрин Тасева завоюва бронз.

Калейн получи за изпълнението си оценка от 26.100 точки, а Тасева има 24.500 точки. Двете българки имаха изпускане на уреда в композициите си, но останалите финалистки също допуснаха грешки.

Сребърното отличие стана притежание на София Рафаели от Италия с оценка от 24.950 точки.

На лента Калейн стана шампионка, след като получи най-високата оценка от 22.150 точки.

Втора се класира Анастасия Салос (Беларус) с 21.600 точки, а трета е италианката София Рафаели с 21.350 точки.

Официален гост на турнира е президентът на ФИГ Моринари Ватанабе.

60 индивидуални гимнастички и 11 ансамбъла от 37 държави участваха в престижната надпревара.

ТОВА СЪСТЕЗАНИЕ Е ВЕЧЕ ИСТОРИЯ!

НЕКА ДНЕС И УТРЕ СЕ ПОРАДВАМЕ НА ЗАСЛУЖЕНО СПЕЧЕЛЕНИТЕ ОТЛИЧИЯ И ПОСЛЕ ОТНОВО НА РАБОТА!166719769 5120477128023091 6664705092931441242 n 


 хил.

74 коментара333 споделяния  
Златен медал във финала на бухалки, сребърен на лента и два бронзови - на обръч и топка за Боряна Калейн във финалите на Гран При Москва!+14
Европейско първенство по художествена гимнастика

euro21 logo
Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2021
Официален застраховател на събитието

евроинс logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи