ШЕСТ МЕДАЛА - ЕДИН ЗЛАТЕН И ПЕТ СРЕБЪРНИ Е РАНОСМЕТКАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

        


    

Screenshot 16

ШЕСТ МЕДАЛА - ЕДИН ЗЛАТЕН И ПЕТ СРЕБЪРНИ  Е РАНОСМЕТКАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО

Общо шест медала (един златен и пет сребърни) спечелиха българските състезателки от Европейското първенство по художествена гимнастика, което завърши днес във Варна.

   Ансамбълът на България взе титлата на финала на съчетанието с пет топки и сребро на три обръча и два чифта бухалки.

   Боряна Калейн завоюва исторически сребърен медал в многобоя. Това е първо отличие за България от шампионат на Европа в многобой от далечната 1994 година, когато Мария Петрова става европейска шампионка.

   Сега трикратната световна шампионка Мария Петрова беше главен съдия на първенството във Варна.

   Ансамбълът на България за девойки спечели сребро в многобоя и на финалите с пет топки и с пет ленти.

   Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, които вчера останаха пети в многобоя, изпълниха изключително силно композицията си на топки и станаха европейски шампионки. Възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска получиха оценка от 47.500 точки, от които 38.6 за трудност и 8.9 за изпълнение.

   На второ място остана европейският шампион в многобоя Русия с 47.275 точки, а на трето е Израел с 46.150 точки.

   На три обръча и два чифта бухалки България също игра много силно и без грешки. Гимнастичките обаче получиха оценка от 45.950 точки (36.9 за трудност и 9.050 за изпълнение), което им отреди второто място.

   Българките имаха малшанс да изчакат доста преди да излязат на килима, тъй като Азербайджан беше подал контестация. Но публиката в залата подкрепяше бурно състезателките на Весела Димитров през целия ден.

   Европейски шампион на обръчи и бухалки е Израел с 46.150 точки, а на трето е Италия с 43.375 точки.

   В многобоя при жените България остана на пето място вчера, след като гимнастичките допуснаха грешки, но днес играха страхотно и взеха две отличия.

   Следващият голям форум за българските гимнастички са олимпийските игри в Токио от 23 юли до 8 август.

    Весела Димитрова: "Все още сме на позиция за медали; момичетата показаха, че са наистина бойци"

Старши треньорът на ансамбъла Весела Димитрова заяви, че България все още е в позиция за медали, въпреки допуснатите грешки в многобоя на Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна.

   Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, които вчера останаха пети в многобоя, днес станаха европейски шампиони на пет топки и взеха сребро на финала на три обръча и два чифта бухалки.

   "Доста трудно е от това да си фаворит и да изпаднеш извън тройката, беше доста трудно. Плакахме, имахме сълзи на разочарование. Но направихме една сбирка всички заедно с г-жа Илиана Раева - погледахме морето, пихме чаша вино, поговорихме си, вдигнахме осем тоста и се надявам, че така атмосферата в отбора се запазва да е добра. Все още сме на позиция за медали. Момичетата показаха, че са наистина бойци, след като след вчерашното лошо изиграване днес успяха да се мобилизират и да направят абсолютно всичко заложено в съчетанията им", каза Димитрова.

   "България почти винаги е била лидер в художествената гимнастика и като налагане на стил и мода. Мисля, че в момента всички отбори са абсолютно еднакво конкурентноспособни, страшно много точки, страшно много сложност и най-големият фактор е да се изиграе съчетанието без грешка с максимално малко спестени елементи. Вече на състезания по художествена гимнастика почти нищо не може да ме изненада. Мислех, че ще бъдем първи, тъй като имаме много висока трудност и на обръчи и бухалки, но съдиите така са решили", добави треньорката на ансамбъла.

   "Ние се стараем винаги да показваме истинска художествена гимнастика. Едва ли това ще бъде фактор, фактор са единствено точките. Може би правим това за публиката и наистина за истинските ценители на този спорт, но специално на олимпиадата ще бъдат важни само точките. В Токио трябва да излезем само и единствено концентрирани", добави Весела Димитрова.

   Помощничката й Михаела Маевска добави, че олимпийските игри са голяма цел пред отбора.

   "На олимпиада най-важно е концентрацията и знаеш, че трябва на всяка цена да си го изиграеш без грешка. За нас всяко едно състезание до олимпиадата е като контролно, защото реално олимпиадата ни е цел. Там трябва да вземем медала. Така, че това състезание, естествено съжаляваме, че не успяхме първия ден да се справим, но смятаме, че това е един урок", заяви Маевска.   
    
   
   

   

        
   
 
Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

swc2022
Официален застраховател на събитието


Европейско първенство по художествена гимнастика

euro21 logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи