АНСАМБЪЛЪТ НИ ПОВЕДЕ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА ОЛИМПИАДАТА! ДАЙ БОЖЕ И УТРЕ ДА Е ТАКА!!!

 DSC3038


 Ансамбълът на България в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова се класираха за финалите на Олимпийските игри в Токио с най-висок резултат ( те имат освен най-висок сбор и най-високи оценки и на двете съчетания поотделно).

Момичетата на старши-треньора Весела Димитрова и помощник-треньора Михаела Маевска събраха сбор от 91.800 т ( 47.500 за съчетанието с 5 топки и 44.300 за съчетанието с три обръча и 2 чифта бухалки, макар че във второто изпълнение имаха неточност) и оглавиха класирането в квалификацията!

Конкурентите ни от Русия, Италия, Израел играха отлично и това прави това първо място в квалификацията още по-ценно!

Утре е денят, в който първите осем ансамбъла от днешната квалификация ще започнат борбата за медалите от нула!

Ето и първата осмица:

1. БЪЛГАРИЯ - 91.800

2. Русия - 89.050

3. Италия - 87.150

4. Израел - 84.650

5. Китай - 83.600

6. Украйна - 82.700

7. Япония - 79.725

8. Беларус - 79.650Само можем да си пожелаем утре нашите момичета да играят по-най-добрия начин и да повторят класирането си от квалификациите!

В 9.20 днес стартират финалите при жените, където ще участва Боряна Калейн!

УСПЕХ!

        


    

  viber image 2021 07 21 15 29 36 142

Българските гимнастички заминаха

на лагер в Япония преди олимпийските игри в Токио 2020Националният отбор на България по художествена гимнастика индивидуално и ансамбъл отпътува днес за японския град Мураяма, където ще проведе лагер преди олимпийските игри в Токио 2020.
Боряна Калейн и Катрин Тасева, както и ансамбъл жени в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова отпътуваха днес
и бяха изпратени от свои близки и приятели на летище "София".
Водач на делегацията е президентът на БФХГ Илиана Раева.
Всички получиха лъвчета талисмани и китка здравец за късмет.
За Токио отпътуваха треньорките Весела Димитрова, Михаела Маевска, Бранимира Маркова и Мариана Памукова. Камелия Стоилова ще пътува като резерва за ансамбъла, а Татяна Воложанина - като резерва за индивидуалното.
Ансамбълът е сред фаворитите за медалите, след като в Рио 2016 година България спечели бронзови отличия. Българките ще се настанят в олимпийското село на 1 август, а състезанията по художествена гимнастика в Токио са от 6 до 8 август.
   
     Илиана Раева: "Ще бъде тежка олимпиада, трябва ни вяра и спокойствие"

    Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че всички в отбора тръгват в добро настроение за лагер в Япония преди олимпийските игри в Токио.

Раева се надява момичетата да запазят спокойствие, концентрация и вярата си, че могат.

"Тръгваме с добро настроение. Мисля, че много труд вложихме, много усърдие, направихме много силни и конкурентни съчетания. Имахме много сполучлив сезон до този момент, до заминаването на олимпийските игри, спечелихме доста медали и единственото, което е необходимо е там да съумеем да запазим спокойствието на момичетата, коnцентрацията им и вярата им, че могат. Това ще бъде основното и най-важното, и разбира се, да сме здрави всички, което е на първо място. Надявам се живи и здрави да пристигнем, да сме щастливи и живи и здрави да се върнем. Ще бъде тежка олимпиада, конкуренцията е много голяма и при индивидуалното и при ансамбъла. Имаме много конкурентни съчетания, направихме много силни състезания, трябва ни вяра и спокойствие", каза Раева.

 "Отиваме в Мураяма, имаме договор с този град. Това ще бъде последният ни лагер по този договор преди олимпийските игри. Там ще направим тренировъчен лагер в пълна изолация, след което на 1 август ще отидем в олимпийското село. Спортистите не обичаме да говорим за очаквания и медали, когато отиваме на сериозен старт. Да, при всички случаи момичетата осъзнават, че отговорността е голяма. Надявам се да съумеем да им помогнем да се чувстват много спокойни, много уверени и да вярват в силите и възможностите си", добави президентът на БФХГ.

    Състезанията без фенове имат добра и лоша страна. Лошата - една голяма зала празна и хубавата страна - когато няма тази силна емоция и адреналин може пък те да са малко по-спокойни. Разбира се, щеше да бъде съвсем друга олимпиада с фенове, още повече, че ние имаме огромен фен клуб в Мураяма от над 250 човека, които имаха билети за състезанието. Но за съжаление за всички участници ще бъде така. Този олимпийски дух малко ще липсва", каза още Раева.

    И в индивидуалното и в ансамбъла има промени в съчетанията с цел усложняване. Последните два дни грациите имаха контролни тренировки преди заминаването.

    "На някои от контролните бяха добре, на други не толкова добре. И умората и вълнението предстартово и всичко преди заминаването си оказаха своето влияние, но момичетата са в добра форма и смятам, че трябва да вярват и да бъдат спокойни. Има много промени в съчетанията, трудността е много повишена, отново ги усложнихме каквато в практиката в нашия спорт. За огромно съжаление, след всяко състезание отборите да увеличават трудността, направихме го и ние, треньорите бяха категорични, независимо от това тренировките вървяха много добре и да вярваме, че ще Ви зарадваме", коментира Илиана Раева.
  

       Боряна Калейн: "Това е едно много дълго чакано  състезание и нямаме търпение да започне"; 
       Катрин Тасева: "Достатъчно сме подготвени"

    Българките Боряна Калейн и Катрин Тасева отпътуваха днес за участие на олимпийските игри в Токио 2020.
    Двете грации заявиха, че нямат търпение състезанието да започне и че се чувстват достатъчно подготвени.
    "Това е едно много дълго чакано състезание и нямаме търпение да започне. За мен възнаграден труд ще бъде да си изиграя съчетанията така, както съм ги изработила в залата. Това ще бъде за мен награда, защото сме се трудили и двете с Катрин страшно много и мисля, че го заслужаваме", каза Боряна Калейн на летище "София".
     "Със сигурност тази олимпиада ще бъде много по-различна, но ние осъзнаваме, че е много важно провеждането на тези олимпийски игри и като цяло сме благодарни, че изобщо ще ги има, че имаме такъв шанс да играем предвид цялата обстановка. Така че ще се насладим максимално на емоцията", добави тя.
      Катрин Тасева беше резерва на Невяна Владинова в Рио 2016, а след Токио 2020 ще сложи край на спортната си кариера.
     "Аз бях резерва Невяна Владинова на предната олимпиада, но бях в Рио де Жанейро, почувствах емоцията, цялата еуфория от това велико състезание. Мисля, че сме готови, достатъчно сме подготвени. Много по-пораснала съм, много по-зряло мисля, по-различен начин, много състезания изминаха и това е поредното състезание", казТасева.
"Направихме някои дребни промени в композициите, които се надявам да доведат до по-висока оценка, тъй като виждаме това повишаване в оценките на всички гимнастички. Затова направихме тези леки промени, които смятам, че ще ни доближат все повече до призови класирания. И в четирите съчетания има по малко промени. Мисля, че спортистите ще присъстват на закриването на Игрите, надявам се на закриването поне да успеем да бъдем. Сега заминаваме на лагер в Мураяма, там ще се опитаме да се стабилизираме, да променим часовата разлика и да свикнем с времето в Япония", добави тя.

     
     
  
Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

swc2022
Официален застраховател на събитието


Европейско първенство по художествена гимнастика

euro21 logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи