БОРЯНА КАЛЕЙН ПЕТА НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В ТОКИО НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНА ТИТЛА ЗА ЛИНОЙ АШРАМ ОТ ИЗРАЕЛ (обобщение на индивидуалната надпревара, автор на текста Юлиана Кесарова) 

 DSC9266

БОРЯНА КАЛЕЙН ПЕТА НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В ТОКИО 

НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНА ТИТЛА ЗА ЛИНОЙ АШРАМ ОТ ИЗРАЕЛ

(обобщение на индивидуалната надпревара, автор на текста Юлиана Кесарова)

Боряна Калейн се класира на пето място на  Олимпийските игри в Токио и записа едно от най-добрите класирания за България в индивидуалната надпревара на турнир по художествена гимнастика на олимпиада! Отлично представяне за нашето момиче, което днес  даде всичко, което можа в това толкова лудо състезание и се нареди на това почетно пето място!

Боряна събра сбор от 100.625 (обръч - 25.900, топка 25.625, 

бухалки - 26.650, лента - 22.450).

ОЛИМПИЙСКА ШАМПИОНКА напълно заслужено стана Линой Ашрам от Израел със сбор от 107.800, среброто след много драматична развръзка спечели Дина Аверина със сбор от 107.650, а бронза след последния уред грабна Алина Харнаско от Беларус със сбор  от 102.700. След груба грешка на Арина Аверина, тя остана на 4-тото място, пета е нашата Боряна, шесто място спечели Милена Балдасари от Италия. седма се класира Никол Зелихман от Израел, осма се нареди Анастасия Салос от Беларус, а девета и десета се класираха двете финалистки от Украйна, съответно Кристина Погранична и Виктория Оноприенко!

Драмата в състезанието беше изключителна в края. Дина Аверина последна излезе на килима за изпълнението с лента, след което получи 24.000 точки. Това обаче не й беше достатъчно за титлата и от руския щаб подадоха контестация. жалбата за оценката й беше отхвърлена и Дина Аверина остана втора със 107.650 точки - 27.200 на обръч, 28.300 на топка, 28.150 на бухалки и  24.000 на лента. Така от 1996 г на Олимпиадата в Атланта насам  за първи път олимпийска шампионка не е руска гимнастичка! 

Този олимпийски турнир е вече в историята за индивидуалните изпълнителки!

Линой Ашрам успя с постоянство и много труд да разбие руската хегемония от много години вече!

Поздравления за Линой и целия треньорски щаб на Израел!

Огромно браво на нашето момиче, на тази крехка, но толкова силна и смела Буба, която мина през толкова много неща, за да стигне до тук!

Тя е вицешампионка от Европейското първенство във Варна, световна вицешампионка от Световното първенство в София заедно с Катрин Тасева и Невяна Владинова, а самото участие на Олимпийски игри е венецът и сбъдната мечта за всеки един спортист!

Тежки контузии, травми, борба най-вече със самата себе си и ето, Боряна е в топ шест на Олимпийския турнир в толкова дълго чаканата Олимпиада в Токио!

ОГРОМНИ БАЛГОДАРНОСТИ, БОРЯНА!

Поздравления за твоя личен треньор Марияна Памукова, с която сте заедно от твоя първи тренировъчен ден в залата още като мъничка, поздравления за Бранимира Маркова - главен мениджър на национален отбор - жени! Поздравления и честито на президента на БФХГ Илиана Раева - всички състезателки и треньори в залата знаят какво прави тя за този спорт у нас!

Няма как да не поздравим и неуморната Деспа Кателиева - директор на националните отбори, на взискателния танцов педагог на отбора Маргарита Будинова, на балетния педагог Радул Роглев, на медицинския щаб, начело с д-р Мариян Добрев, на кинезитерапевта на индивидуалистките Иван Вълчев, на нашите международни съдийки, които на тренировките непрекъснато даваха наставления и ценни съвети - Филипа Филипова и Даниела Велчева, на генералния секретар на БФХГ Росина Атанасова, на директора на зала "Раковски" Татяна Стоянова,  на клуб "Левски Триадица" изградил Боряна Калейн като състезател, на всеотдайния ни фотограф Анна Недкова, изобщо на всички, които са част от тези успехи на художествената  гимнастика у нас! 

Боряна показа, че който дава много от себе си, накрая и получава! Не знам дали някой си дава сметка какво значи да се класираш на пето място на Олимпиада в спорт, в който трябва предварително да си се утвърждавал пред съдиите с години!

Трудът и постоянството, обаче, рано или късно се възнаграждават!

Да, медалите са целта на всеки един спортист! Но има и друго - понякога най-големият медал е да се пребориш, да устоиш, да покажеш какво можеш и да си удовлетворен накрая от показаното!

В интервюто накрая пред БНТ чухме от Боряна две много ценни думи "ЗАСЕГА ПРОДЪЛЖАВАМ"! 

Другата ни представителка Катрин Тасева сложи край на спортната си кариера, която също беше много силна и запомняща се! Поздравления и за нея и нейния личен треньор Силвия Стойнева, на клуб "Тракия"Пловдив, в който тя започва да тренира, на клуб "Левски", в който Катрин се състезаваше и за сегашния й клуб "Левски Илиана". в който Кати на практика завършва кариерата си като гимнастичка!

Великият Юсейн Болд каза преди години "Обичам да забавлявам, защото хората идват заради това. Опитвам да съм различен, затова хората ме обичат толкова много."

Е, мисля, че тези думи са в пълна сила и за Боряна, и за Катрин!

Благодарим ви много, момичета, за всичко!

Утре е денят за медали при ансамблите, началото е в 5.00 сутринта, българско време! Съдейки по днешната драма в индивидуалния многобой и заявката, която нашите направиха като завършиха първи в квалификациите, предвещава страхотно състезание!

Стискаме палци на нашите момичета, много ги обичаме и вярваме в тях! 

И ОЩЕ ВЕДНЪЖ – БЛАГОДАРИМ ТИ, БОРЯНА!

  
Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

swc2022
Официален застраховател на събитието


Европейско първенство по художествена гимнастика

euro21 logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи