"ВЕСЕЛА ДИМИТРОВА - "ДА БЪДЕШ ТРЕНЬОР" (автор на интервюто: Лорета Яньова) viber image 2021 09 01 21 15 18 385


"ВЕСЕЛА ДИМИТРОВА - "ДА БЪДЕШ ТРЕНЬОР"
(автор на интервюто: Лорета Яньова)

Нейното призвание е да бъде треньор, заявява Весела сама. Смелата треньорка на ансамбъл-жени, с богата фантазия и безпределен талант, знае как да сбъдва мечти и го доказа със спечеления първи олимпийски медал.
Изключителен професионалист, добър хореограф, много целеустремена, но тактична, напълно отдадена на своята мисия, а тя е много проста: "успех за българската художествена гимнастика". Представям ви Весела Димитрова.

Отмина ли вълнението и силните емоции от спечеления първи златен олимпийски медал за българската художествена гимнастика? Осъзнахте ли какво направихте в Токио?
ВЕСЕЛА: Да, постепенно емоциите стихват. Винаги съм вярвала, че нещата ще се развият по този начин. Вярвах, че Олимпийските игри ще са нашето състезание. Дори в разговор фразата беше: „Не, ако спечелим злато, а като спечелим златен медал!“

Кое стои в основата на този исторически успех? И как се става „златен треньор“?

ВЕСЕЛА: Една единствена дума: труд! Не съм от хората, които харесват високопарния начин на изразяване и в тази връзка, не се възприемам като златен треньор. Не ме разбирайте погрешно: не съм скромна. Елементарно е, работих много и с цялото си сърце.

Минахте през много състезания, Олимпиадата ли беше най-напрегнато и най-трудното състезание за Вас и момичетата?

ВЕСЕЛА: За мен лично ЕП Варна 2021, беше най-трудното състезание. Трудно излязохме от грешките в първия ден, а Олимпийските игри бяха, бих казала спокойно и подредено състезание, без излишни емоции, по време на двата състезателни дни.

Когато поехте ансамбъла, вярвахте ли, че може да направите такъв триумф? Наследихте ансамбъл с много успехи и от самото начало очакванията към вас бяха много високи, това добър стимул ли се оказа?
ВЕСЕЛА: Ако не вярвах, нямаше да се захвана. Много мразя да губя!
Доста малко хора вярваха още с първите стартове. За мен това, беше предизвикателство. Една от любимите ми фрази е: „това няма да стане!“ )))

Искам да Ви върна в началото, когато сформирахте ансамбъла, как точно тези момичета, или по-точно какво видяхте в тях, за да повярвате, че точно те ще изкачат върха?
ВЕСЕЛА: Горяха в тренировките, всяка искаше да се покаже колко е добра и колко може. Бяха различни и интересни. Всяка имаше нещо специално.

Изключително различни и като гимнастички, и като характери, които се превърнаха в един силен отбор. Опишете всяка една от тях и какво внесе присъствието й в отбора.
ВЕСЕЛА: Симона е динамична, силна гимнастичка, обединител, трудолюбива и много трезвомислеща.
Лаура е абсолютен пример как професионално да си вършиш работата. Нежност, сила и воля в едно.
Стефи е момичето, което ме изненада най-много. Най-неопитна, готова на всичко, за да играе. Подстрига косата си, дори за да се впише в групата, която вече имаше състезания зад гърба си. Момиче с изключително силна вяра.
Ерика, това е състезател от желязо. Колкото крехка и усмихната да изглежда, не трепва! С нея дишам най-спокойно. Само трябва да знам, че е там и всичко ще бъде наред.
Мадлен, с нея ми е било най-трудно, особено в последната година. Предизвикателство за работа, ако някой иска да си калява нервите, с Мадлен ще успее. :)). Силен характер, показа го и на Олимпиадата!

С Михаела Маевска се превърнахте в идеалния тандем. Балансьорът във вашите взаимоотношения е тя, как успяхте да изградите този успешен колектив? На какво се научихте взаимно?
ВЕСЕЛА: Малко са добрите и чистосърдечни хора. Михаела е такава. В началото не ни беше лесно! С течение на времето се усетихме взаимно. Тя дори знае, кога искам да си помълча. )) Научихме се на много неща за 5 години.

Как успяхте да запазите естетиката на художествената гимнастика във време на луда надпревара с оценките за трудност?
ВЕСЕЛА: Човек трябва да го носи отвътре. Последните съчетания, в интерес на истината, най- не си ги харесвах ). Недоволствах през цялата година, че трябва да ги променям и трупам точки непрестанно, но така трябваше. Не се излиза срещу танк с копие )) колкото и да съм фантазьор, смея да твърдя, че съм здравомислещ човек.

Композициите са музикални наслади за сетивата. От нежността на „Пролетния вятър“, през историята за нос Калиакра до грандиозния спектакъл върху „Най-великият шоумен“. Изпреварихте всички с музиката от японския филм Naruto, година преди Игрите в Токио. Как намирахте тези толкова подходящи музикални творби?
ВЕСЕЛА: Подбирахме музика, която първо трябва да предизвиква емоции. Второ да отива на гимнастичките, все пак те трябва да пресъздадат образа. Трето да се хареса на съдии и публика. Четвърто да е подходяща за художествена гимнастика… много много неща, с които трябва да се съобразиш, същото е и за костюмите. На мен лично доста пъти ми харесват неща различно от общоприетите норми и представи.  Може би някой ден ще експериментирам. Специално за Токио исках ритъм, който открих в музиката на Стунджи. Японците харесват много българския фолклор, а и ударните инструменти, са част и от тяхната музика. Съжалявам най-много, че нямаше публика на Игрите, тогава щеше да е още по- вълнуващо представянето на топките. За другото състезание исках да са силни!! Каква по-подходяща музика от Спартак?

Участвате активно и с идеи за сътворяването на прекрасните трика, които видяхме през всички тези години. Смятате ли, че трикото трябва да изрази музиката, но и да допълва самите гимнастички?
ВЕСЕЛА: Прочетох коментари: „Защо сини трика? Защо червени топки?“. Защото знаехме в какъв цвят ще е декорирана залата, как стоят тези цветове на екран. Все пак единствено по ТВ хората можеха да гледат. Не е толкова просто. Не се събуждаш и да решиш. )) Всичко беше обмислено с месеци до най-малкия детайл.

Когато си постигнал най-големият успех в кариерата и си на върха, какво следва?
ВЕСЕЛА: Предизвикателства. 

И как ще мотивирате олимпийските шампионки за последното им състезание- Световното първенство през октомври, отново в Япония?
ВЕСЕЛА: Няма нужда да ги мотивирам. Това може би ще им е последното състезание. Както многократно съм им казвала, те са големи хора (професионалисти). 

Винаги сте искали да бъдете треньор, казвате, че признанието Ви е треньорската работа? Защо го искахте толкова много?
ВЕСЕЛА: Нямам представа. Харесва ми и се чувствам на място.

Доказахте се с изключително богата си фантазия, какво Ви вдъхновява и от какво черпите сили?
ВЕСЕЛА: Нямам конкретен отговор. Или може би, всичко идва от сърцето и душата… малки дребни случки, детайли, цвят, мирис, звук, емоции… Шума на дъжда, спокойствието на неделен следобед, мириса на морето… такива неща.  Май не прозвуча достатъчно разумно  ,нямам представа.

Какво бихте посъветвали по-младите треньори, които тепърва навлизат в тази роля?
ВЕСЕЛА: Да се държат като такива! Никога да не забравят, че са треньори, за да научат децата. Това, дори си го пиша на първата страница на тетрадката, в която записвам тренировките си, защото съм емоционална и доста пъти нетърпелива. Да правят всичко с любов.

В какво вярвате? За какво мечтаете?
ВЕСЕЛА: Може би не бих споделила:)))

Ако трябва да седнете и да напишете автобиографията на този ансамбъл, какво заглавие ще й дадете?
ВЕСЕЛА: (Смее се) „ ДЕЦАТА“. Децата се отглеждат с любов…. Така ги наричам и до днес))
Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

swc2022
Официален застраховател на събитието


Европейско първенство по художествена гимнастика

euro21 logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи