БРАНИМИРА МАРКОВА - "ВДЪХНОВИТЕЛКАТА" (автор: Лорета Яньова) 


240840851 5886810348056428 4349843712816543102 n

БРАНИМИРА МАРКОВА - "ВДЪХНОВИТЕЛКАТА"
(автор: Лорета Яньова)

Жена, която съчетава в себе си благост и безкомпромисност. Със своя неповторим характер и личност, се превърна в еталон за това как се ръководи силен екип. Брани „вдъхна“ и „съживи“ традициите в индивидуалната надпревара.
Истински педагог, уважаван от всички, знаещ отлично кога да поощрява и кога да иска още повече. Това е Бранимира Маркова.

Отминаха Олимпийските игри в Токио. Каква е Вашата оценка и равносметка за представянето на двете ни индивидуалистки – Боряна Калейн и Катрин Тасева?
БРАНИМИРА: Момичетата дадоха много от себе си, за да стигнат дотук - преодоляха трудности, лишения, болки, през които неизбежно трябваше да минат, за да реализират целта си, а именно да участват на Игрите в Токио, и да покажат там максимума, за който упорито работиха през целия олимпийски цикъл.
Боряна несъмнено беше сред претендентките за медал на Олимпиадата, тя отлично стартира годината и се представи много силно на всяко състезание от изминалия сезон, което ѝ даде възможност да се нареди между петте най-добри в света. Тя е различна от всички останали гимнастички, притежава собствен стил и уникална пируетна техника, която само тя изпълнява по този начин. Много е артистична и емоционална, може би прекалената чувствителност ѝ попречи да вземе медал този път.
Катрин извървя много дълъг път, беше част от това поколение гимнастички, което възвърна успехите на индивидуалните български състезателки, тя самата помогна за това България да се задържи в световния елит. Сигурна съм, че ако на Олимпиадата беше успяла да изиграе четвъртото си съчетание, без грешка, щеше да намери място сред финалистите.
Бих искала да изразя и щастието си, че присъствах на историческото постижение на българския ансамбъл, което ме накара да се почувствам горда, че съм част от българската художествена гимнастика.

Вие сте изключително спокоен човек, успяхте ли да запазите това спокойствие и по време на Игрите?
БРАНИМИРА: Винаги се старая да бъда в мир със себе си и да постигам хармония с хората около мен. Обикновено успявам да запазя самообладание, дори в най-напрегнатите ситуации. Напрежението в спорта е огромно, както за състезателите така и за треньорите, а когато става дума за толкова голям форум като Олимпийските игри, да запазиш хладнокръвие, е истинско предизвикателство. Смятам, че успях да съхраня своето спокойствие и този път, както и да го предам на тези, които имат нужда.

Винаги имате изисквания за още и още върху какво да се работи , но ако трябва да бъдете честна, очаквахте ли този успех – 5-то място на Боряна, повтори успехите на Мария Петрова от Барселона 1992 и Атланта 1996.
БРАНИМИРА: Определено го очаквах. Както вече казах, Боряна се представи много добре през целия сезон. Само два месеца преди Олимпийските игри, тя стана европейска вице-шампионка. Всеки, който следи нейната кариера знае, че тя може да постигне големи успехи.

Как се справихте чисто психически по време на Олимпиадата с момичетата?
БРАНИМИРА: Отговорността, която носят момичетата и високите очаквания към тях често ги карат да преминават през предстартова треска преди големи състезания. Катрин и Боряна участваха за първи път на Олимпийски игри, но са достатъчно опитни състезателки и непрекъснато работят и върху психическата си стабилност. По време на подготвителния лагер в град Мураяма преди Олимпиадата, Боряна преживя една такава тревожна реакция към предстоящото състезание. Заедно с Мариана Памукова и Илиана Раева успешно я изкарахме от това състояние. Всяка от нас има различен подход, с който да помага на състезателките в такива моменти.

За Катрин това беше последно състезание, извървяхте доста дълъг път. Какъв състезател бе тя? И какво Ви даде работата с нея?
БРАНИМИРА: Катрин се задържа дълги години на международния терен. Отлагането на Олимпийските игри с една година определено не се отрази по най-добрия начин за нея. Тя претърпя тежка травма, заради която не успя да бъде съвсем постоянна в подготовката си. Въпреки това никога не се отказа, изключителното ѝ желание да участва на Олимпиадата я мотивира да издържи докрай и да сбъдне мечтата си. Катрин е много темпераментна и притежава силен характер. Работата с нея ме научи на много. Тя беше страхотен състезател, с бурен нрав, талант и амбиция. Да бъда неин треньор ми доставяше удоволствие и ме провокираше непрекъснато да търся различни подходи.

Боряна е по-мотивирана от всякога, сподели, че остава и продължава работа по пътя за Париж 2024?
БРАНИМИРА: Боряна може да бъде основен стълб в българския отбор и да постигне още по-добри резултати в предстоящите състезания. Има още какво да покаже и се надявам да го направи.

Амбицията Ви бе да имаме две квоти, нещо което не се бе случвало на последните две Олимпиади. Изпълнихте тази мисия, оттук докъде се простират следващите ви цели, които сте си поставила и докъде искате да стигнете с отбора?
БРАНИМИРА: Целта, която си бяхме поставили преди пет години – да спечелим две квоти за Олимпиадата, я постигнахме. Оттук нататък ми е ясно, че от мен ще се изисква все повече. Това, което постигнахме до момента ще бъде основата, върху която ще се градят нови очаквания и ще се стремим да надграждаме резултатите. Не бива да отстъпваме на постигнатото до момента, но гледам реално на нещата – няма да бъде лесно.

Направихте селекция преди да отпътувате за Япония, какви момичетата избрахме в състава? С какво Ви впечатлиха, за да повярвате, че точно с тях ще вървите към нови и още по-големи успехи?
БРАНИМИРА: Гимнастичките, явили се на селекция и покриващи моите изисквания, не бяха много. С новите момичета започваме съчетания по новия международен съдийски правилник, те са млади и все още нямат опит. Избрахме талантливи, качествени и ентусиазирани гимнастички, които имат желание да се развиват.
През 2016 г. бяхте избрана за главен мениджър на НО и вдъхновихте индивидуалната надпревара, как успяхте да го постигнете? Изградихте изключително силен екип.
БРАНИМИРА: През 2016 година приех поста на главен мениджър на НО, след като бях личен треньор на Невяна Владинова и Катрин Тасева. Благодарение на тяхната стабилност успяхме да създадем един добър национален отбор, чийто състав с времето се променяше. Създадохме приемственост, която се надявам да продължи, а екипът от треньори и специалисти, за моя радост, е постигнал добра хармония. Работя много добре с целия екип, всеки един човек в него е на правилното място и знае точно как да върши своята работа.

Какво Ви предстои оттук насетне по план? Предстои и Световното първенство през октомври.
БРАНИМИРА: В момента се намираме в един от най-приятните за мен периоди от подготовката, период на творчество, в който се съсредоточаваме върху търсенето на музики, поставянето на нови композиции, измисляне на елементи. Всички се надяваме в новия правилник, освен натрупването на трудност с тяло и уред, оценката за артистичност да има по-голяма тежест.
На предстоящото Световно първенство в Япония ще участват Боряна Калейн и Татяна Воложанина. Бих искала, заедно с тях, да участва и една от младите ни гимнастички.
  
Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

swc2022
Официален застраховател на събитието


Европейско първенство по художествена гимнастика

euro21 logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи