"ПЕТ ВЪПРОСА КЪМ ВЕРА МАРИНОВА ЗА ПЕТТЕ ПРЕПЛЕТЕНИ КРЪГА И ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГИМНАСТИКА" "ПЕТ ДИХАНИЯ В ЕДНО" 

   240589630 5860123170725146 7766398025879355423 n

"ПЕТ ВЪПРОСА КЪМ ВЕРА МАРИНОВА ЗА ПЕТТЕ ПРЕПЛЕТЕНИ КРЪГА И ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГИМНАСТИКА"

"ПЕТ ДИХАНИЯ В ЕДНО"

(автор на интервюто Юлиана Кесарова)
Днес съм особено щастлива, получих дългоочакваното интервю с голямата Вера Маринова, което направихме от разстояние!

Благодаря Ви, госпожо Маринова - благодаря за отзивчивостта, вниманието, уважението и изобщо, благодаря на съдбата и на президента на БФХГ г-жа Илиана Раева, че ми даде възможността да се докосна до капацитет и класа, каквато е Вера Маринова.
1. Казвам "здравейте" на г-жа Вера Маринова - Аткинсън - или както всички сме свикнали да казваме - "гласът на художествената гимнастика в България".

Завърши Олимпиадата в Токио, за която Вие в интервю за БНР казахте, че ще е състезание с много пот и сълзи. Е, сълзите за нас са от радост! Ансамбълът ни спечели Олимпийската титла, което на практика е първото златно отличие от Олимпиада за България в този толкова наш спорт. Някои от конкурентите трудно преглъщат този факт. Как вие оценявате това - постижението на нашите и нестихващите коментари?
ВЕРА МАРИНОВА: Титлата на българския ансамбъл в Токио е историческо постижение признато от всички, с изключение на една единствена страна... Просто чуйте коментара на Палома дел Рио, която следи художествената гимнастика за испанската телевизия близо 40 години и ще се уверите в това, че дори най-големите ни доскоро съперници се радват заедно с нас. Тъжна и неочаквана беше реакцията на Русия, защото ако преди може и да е имало някаква причина за загубите ни, този път предимствата на нашия отбор бяха повече от очевидни. Тези момичета навлязоха със щурм на световната сцена още през 2017-та година, когато всички очакваха, че България ще бъде в спад след оттеглянето на бронзовите ни медалистки от Рио 2016-та година. Те не спряха да се усъвършенстват. Пораснаха. Преодоляха застопоряването на света в началото на 2020-та.

За мен, печелившият коз на българският ансамбъл в Токио бяха великолепните му съчетания; зрелостта му и най-вече – стратегията „Риск печели - Риск губи“, която приложи доста неочаквано. Отборът игра с повишена трудност с около 2 точки в сравнение с европейското първенство през юни. При това положение, едно изпускане на уред можеше да ги доведе до абсолютна невъзможност да продължат съчетанието си гладко и да пропуснат всякакви шансове за медал. А тези пет момичета на четири пъти влизаха на терена и играеха с лекота (и ум!!) без да трепнат- и в квалификациите, и на финала. Това беше олицетворение на ултиматума в ансамбловата игра- „пет дихания- в едно. Как се стига до това могат да знаят само гениалната им треньорка Весела Димитрова, с помощничка Михаела Маевска и целият им невероятният им екип! Ние можем само да гадаем...

Но да се твърди, че Руският отбор е победил Българският ОЩЕ на европейското първенство във Варна през юни е нелепо! То отрича необходимостта от спортното състезание като такова въобще.

Разбирам, че не е лесно да се преглътне загубата на титлата след 20-годишната хегемония и петте олимпийски победи на Русия от Сидни 2000 насам. Но ви уверявам, че никак не беше лесно и на българките да загубят световната си хегемония през 80-те и отчасти 90-те години. Заедно с огромните социални промени, това доведе до сериозни катаклизми. За да възвърнат равновесието си, те трябваше да започнат почти от нулата и все пак успяха...
2. Какво бихте казали за представянето на Боряна Калейн - тя се класира 5-та, с което на практика повтори 5-тото място на Олимпиада на Мария Петрова? Катрин Тасева също даде всичко от себе си на тази Олимпиада? Там шампион стана Линой Ашрам от Израел и това разбуни големи спорове, Вие как видяхте това състезание при индивидуалистките?
ВЕРА МАРИНОВА: Боряна и Катрин са две превъзходни гимнастички, които израснаха неимоверно много пред очите ни!

На Катрин казваме „На Добър Час!“ с благодарност за това, че помогна много името на България да се задържи сред световния елит и на индивидуалните състезания.

Много се надявам, че Боряна ще продължи! Мисля си, че ако беше играла в квалификациите така силно и убедително, както на финала в Токио, тя можеше да е сред медалистките. Изглежда, че на всяко състезание тя има нужда от малко време, за да си повярва, че може. И когато възвърне самообладанието си, наяве излизат и уникалната й пируетна техника, и трудностите, които е овладяла, и невероятното й, рядко срещано днес, присъствие на терена. Пред нея има още път с още по-впечатляващи постижения!

Мисля, че устойчивата стабилност, за която става дума, всъщност е обяснението на успеха на израелката Линой Ашрам. С минимални изключения, тя беше символът на стабилна игра през последните 2-3 години. Беше нещо като „винаги принцеса, но никога кралица“ до европейското първенство в Киев миналата есен, когато в отсъствието на рускините, спечели абсолютната титла в многобоя. Сред специалистите тя е призната за синоним на гимнастичка „родена“, или по-скоро доведена от треньорите си, до пълен синхрон с настоящия правилник. Тоест- максимална трудност в играта с тяло и уред изпълнена с часовникова точност. Артистичността е там, но тя не е водещото начало при Ашрам. И защо не, след като Международният съдийски правилник я неглижира от 2017-та година насам. Ако трябваше да се запази художественото в художествената гимнастика, в него нямаше да тежи „откритата“ оценка за трудността на съчетанията, а възможността да се натрупват точки за артистичновт да е минимална, или дори никаква...

А що се отнася до грешката на Линой с лента на финала в Токио – тя беше огледален образ на грешката с лента на световната шампионка в многобоя в София 2018 - Дина Аверина. Но тогава никой не оспори титлата на великолепната близначка...
3. Според Вас кое е основното, което отличи българския ансамбъл и им донесе Олимпийската титла?-
ВЕРА МАРИНОВА: Класата им! Старо правило е, че за да победиш в художествената гимнастика трябва да си поне с една класа над съперничките си, за да ти го признаят. Те дорастнаха до такава класа!
4. Как виждате бъдещето на нашия спорт. Ще има нов правилник, в който освен натрупването на трудности с тяло и уред много ще се държи на артистичността, нещо, за което нашата федерация много се бори в последните години?
ВЕРА МАРИНОВА: И аз много се надявам! Но да не слагаме тигана преди да сме уловили рибата!
5. Какво бихте казали в днешния ден, след тази толкова успешна за нас Олимпиада, на всички състезателки, треньори, ръководители на нашия спорт в България?
ВЕРА МАРИНОВА: Благодарим им за радостта чакана 70 години! И на гимнастичките и на всички тези, без които те нямаше да ни я доставят; на знайните и незнайните радетели за каузата България най-после да има олимпийски шампионки. Това беше мечтата на водачката им Илияна Раева. Чудя се каква ли ще бъде следващата, със Световно първенство в България през 2022 година и олимпийски игри само след три години...
Надявам се, че всички, които работиха така неуморно и постигнаха лелеяния успех, ще останат заземени и ще продължат както преди, защото на върха брули най-силно!
(снимката е личен архив, правена е в пресцентъра на Арена Армеец на последната Световна купа преди Световното първенство през 2018г.)

Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

swc2022
Официален застраховател на събитието


Европейско първенство по художествена гимнастика

euro21 logo
Пишете ни!
1000 оставащи символи