DSC9115

 СПЕЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ 

Фото Анна Недкова

Текст Юлиана Кесарова

Днес, президентът на БФХГ Илиана Раева награди олимпийските шампионки, Весела Димитрова и Михаела Маевска и всички първи треньорки и последвали треньорки, както и клубовете, в които са тренирали олимпийските ни шампионки. 

Това е първото по рода си награждаване, което се превърна в много емоционално и мило тържество. Всички бяха наградени с уникални плакети, на които са изобразени олимпийските кръгове, покрити със Сваровски кристали. Всяка плакета беше поименно надписана. 

Наградени бяха още КХГ Чар-ДКС с председател Мария Чиприянова и Филипа Филипова, личен треньор на Симона Дянкова; КХГ Левски Триадица с председател Валентина Щерева и Мария Кънчева, личен треньор на Мадлен Радуканова; Светла Славова и Мирослава Батаклиева, лични треньори на Лаура Траатс; КХГ Черноморец Бургас с председател Ана Бошева и Мария Калангерова, личен треньор на Стефани Кирякова; КХГ Велбъжд Кюстендил с председател Валя Машова, личен треньор на Ерика Зафирова за периода от 2005 до 2009 година и КХГ Олимпия 74 с председател Петя Монева, личен треньор за Зафирова от 2009 до 2016; КХЛ Илиана с председател Ина Ананиева, последен клуб на Ерика Зафирова и Стефани Кирякова; Ефросина Ангелова и Белла Маркова, лични треньори на Ерика Зафирова в различни периоди от кариерата й.

Специален плакет имаше и за Ефросина Ангелова, която беше първият старши треньор на национален отбор индивидуално в новата история на българската художествена гимнастика и подготвяше 4 години олимпийската шампионка Ерика Зафирова. 

След награждаването тържеството продължи с изискан коктейл в клуб “Черно и Бяло” в хотел “Милениум”. 

Гости на милото тържество бяха членове на УС на БФХГ.

"За мен това е наистина една от най-специалните церемонии. На 2 януари за втори път се разболях от коронавирус и тогава реших да се направи нещо за клубовете и треньорите, които са изградили олимпийските шампионки от ансамбъла. Вярвам и знам, че треньорите са тези, които отварят вълшебната врата към този спорт на малките момиченца. Те са нещо специално, те са учители, които показват пътя на децата към голямата кариера", каза Илиана Раева.

Олимпийските шампионки все още се вълнуват от спечелената титла, въпреки че оттогава са изминали повече от шест месеца.

"Когато гледаме клипчета се вълнуваме много. Искаме да благодарим на г-жа Раева за тази церемония, защото нашите треньори са важна част от пътя ни и от този успех", заяви Симона Дянкова.

"Всички тези треньори за нас са много важни, защото са ни запалили, накарали са ни да се влюбим в този спорт", добави Лаура Траатс.

Олимпийските шампионки панират да направят Мастър клас, за да предават опита си на по-младите.

"Искаме да предадем всичко, което сме научили на по-малките гимнастички", каза Ерика Зафирова.

Първият треньор е точно както първият учител! Учи те на азбуката, дава ти основата, показва ти пътя и остава първата и особено важна стъпка към по-нататъшната реализация в живота.

В спорта треньорът е освен треньор, психолог, педагог и понякога и малко мама. За малките гимнастички първият треньор е много мама. Те влизат в залата на 5-6 годинки и за тях този нов свят започва с първите думи, казани от треньора, с новите движения, с докосването до уреда, с първите танцови движения.

Няма шампион, който да не дължи началото на спортния си път на своя първи треньор, на клуба, в който за първи път е усетил магията на това, което е избрал да тренира. И е много важно треньор и състезател да бъдат тандем, който да гледа в една посока.

Много неща избледняват и се забравят, но няма на света спортист, който да не си спомня първото си докосване до спорта, първата тренировка, първото състезание, първият медал и разбира се първият треньор и клубът, в който е започнал да тренира.

Момичетата от ансамбъла приеха идеята за тези награди на всички, които имат принос в техния спортен път, за да стигнат до най-високия връх на Олимп, с много вълнение и радост. Развълнувана беше и президентът на БФХГ Илиана Раева, по чиято идея се осъществи това награждаване, а всички треньори на златните момичета не скриха радостта и признателността  си от получаването на това заслужено признание. 

Истинско щастие за ученика е да срещне добър учител, истинска радост и удовлетворение за учителя е да предаде на своите ученици най-доброто, което знае и може - а в случая за всяка една от тях срещата помежду им се оказа наистина съдбовна и незабравима. 

Казват, че: "Посредственият учител излага. Добрият учител обяснява. Водещият учител показва. Великият учител вдъхновява.“ - тези всеотдайни, обичащи работата си жени са велики учители! Защото учителят и дървото се познават по плодовете!Logo 19GAGF2024 fbgr
SportenKalendarLogo
231x162 Samsung Gymnastics 2024 transparent
Пишете ни!
1000 оставащи символи