DSC0165

ЧЕТИРИ МЕДАЛА - ДВА ЗЛАТНИ И ДВА СРЕБЪРНИ СПЕЧЕЛИ БОРЯНА КАЛЕЙН НА СВЕТОВНАТА КУПА В БАКУ (АЗЕРБАЙДЖАН)

(обобщение на надпреварата при индивидуалистките, текст Юлиана Кесарова)Четири медала за България спечели Боряна Калейн от Световната купа в Баку (Азербайджан).

След като вчера Боряна се класира втора в многобоя, днес спечели два златни медала (във финалите на топка и лента) и сребърен медал във финала на обръч.

На топка Боряна изигра много силно своята композиция и я оценена с 33.050, което я нареди на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Втора се класира Милена Балдасари с оценка от 30.800, а трета София Рафаели (Италия) с оценка от 30.650.

В последния финал при индивидуалистките - този на лента, Боряна Калейн също игра силно и както винаги с много артистичност и харизма и с оценка от 29.750 грабна златния медал. Тук сребърния медал спечели Дария Атаманов от Израел с оценка от 29.200, а трета се класира Екатерина Веденеева от Словения, която получи за изпълнението си 29.000т

На първите два финала по-рано днес Калейн има злато на топка и сребро на бухалки. Вчера тя стана втора в многобоя.

Българката изигра страхотна топка и беше оценена с 33.050 точки, от които 9.000 за артистичност.

На обръч Калейн също игра много силно и получи 31.450 точки, което й донесе среброто.

Другата българка Ева Брезалиева остана осма в единствения си финал на обръч с 22.650 точки. Тя излезе на килима, изигра една трета от съчетанието и я помолиха да се прибере, след като се включи противопожарната аларма в залата. После тя пак излезе, но вече концентрацията й не беше на ниво, което е нормално.

На топка втора и трета са съответно италианките Милена Балдасари с 30.800 точки и София Рафаели с 30.650 точки.

Титлата на обръч взе София Рафаели (Италия) с 34.900 точки, а трета е Ади Ася Катц (Израел) с 30.350 точки.

Във финала на бухалки, които премина без българско участие, шампионка стана Дария Атаманов (Израел) с 30.950 точки.

И на това състезание се видя, че шампион ще става този, който съумее да се концентрира от началото до края. Боряна Калейн има такива композиции, които ако ги изпълни без грешка, няма кой да я стигне! Вярваме, че това ще се случи точно на най-големите състезания, които предстоят!

Поздравления за Боряна Калейн за спечелените от нея четири медала! Поздравяваме и втората ни представителка Ева Брезалиева, както и Бранимира Маркова - главен мениджър на национален отбор - жени(индивидуално) и личен треньор на Ева Брезалиева, Марияна Памукова - личен треньор на Боряна Калейн, поздрави за българският съдия на турнира Филипа Филипова, балетния педагог на отбора Анатолий Думанов, танцовият педагог на национален отбор жени - индивидуално - Маргарита Будинова, разбира се и директора на НО - Деспа Кателиева, която е непрекъснато до момичетата, кинезитерапевтите Иван Вълчев, Ясон Петусис и Георги Ряхов.

Честити медали и за президента на БФХГ г-жа Илиана Раева, която прави възможното и невъзможното нищо да не липсва на състезателки и треньорски щабове.

Честити медали и на всички почитатели на художествената гимнастика, които и на Великден бяха с нашите момичета, подкрепяха ги и им пращаха положителна енергия!

УСПЕХ В БЪДЕШЩИТЕ СТАРТОВЕ!

ОБИЧАМЕ ВИ, МОМИЧЕТА И ВЯРВАМЕ ВЪВ ВАС!


  5555555Седем златни и общо 10 медала за България от Световната купа по художествена гимнастика в София
(обобщение на състезанието)

Боряна Калейн спечели златните медали на обръч, на топка и на лента, Стилияна Николова е шампионка на бухалки, а ансамбълът на България триумфира на пет обръча и завоюва сребро на три ленти и две топки на финалите на отделните уреди на Световната купа по художествена гимнастика в София.
Така България завършва турнира с десет отличия (седем златни, два сребърни и един бронзов). Вчера Боряна Калейн и ансамбълът станаха шампиони в многобоя, а Николова завърши на трето място.
На финалите Калейн, която вчера стана шампионка и в многобоя, изигра силно композицията си с обръч и получи оценка 32.100 точки.
16-годишната дебютантка Стилияна Николова допусна груби грешки и два пъти излизане на уред извън терена. Тя остана осма с 25.050 точки.
Втора на обръч е сребърната медалистка в многобоя София Рафаели (Италия) с 30.300 точки, а бронзовото отличие взе Маел Мийе (Франция) с 29.000 точки.
На топка Боряна Калейн изпълни много артистично и чисто съчетанието си, беше оценена с 32.650 точки и аплодирана бурно от публиката в залата. Така до момента тя има три златни отличия, а предстоят финалите на бухалки и лента.
Среброто в този финал завоюва София Рафаели с 32.250 точки, а трета е Милена Балдасари (Италия) с 29.500 точки.
На бухалки Стилияна Николова спечели титлата, след като представи перфектно съчетанието си и с 31.850 точки взе първи златен медал от Световната купа.
Втора е София Рафаели с 31.450 точки, следвана от Елжана Таниева (Казахстан) с 28.700 точки.
Боряна Калейн допусна две грешки и остана шеста с 27.900 точки.
На лента Калейн беше безапелационна и с 32.150 точки спечели четвъртото си златно отличие в София. Стилияна Николова взе среброто с 31.950 точки, а трета е Виктория Оноприенко от Украйна с 28.950 точки.
При ансамблите на финала с пет обръча Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова получиха 28.600 точки и спечелиха златото. Възпитаничките на Весела Димитрова имат фантастична композиция и въпреки, че допуснаха грешка (уред и гимнастичка извън терена) успяха да получат най-висока оценка заради изключителната трудност.
За българките това е първо официално състезание като отбор, но те взеха две златни и едно сребърно отличие.
На второ място е Япония с 25.350 точки, а бронзовите медали спечели Франция с 24.100 точки.
На три ленти и две топки България спечели сребро с 23.800 точки. Грациите направиха доста грешки и не успяха да покажат композицията си в пълния си блясък.
Златото спечели Гърция с 24.100 точки, а на трето място е Япония с 23.550 точки.
България ще бъде домакин и на Световното първенство по художествена гимнастика през септември в "Арена Армеец" в столицата.
През трите дни на това състезание показа защо г-н Моринари Ватанабе при откриването на турнира каза "България е Меката на художествената гимнастика".
Красиво състезание, много добра организация, перфектна зала. И най-важното - прекрасни български гимнастички, които ни донесоха много поводи за радост и гордост, Неподражаемата Боряна Калейн, стихията Стилияна Николова, един нов ансамбъл, много амбициран, трудолюбив и отговорен - няма как да не сме доволни.
На този етап всички допускаха грешки, но е ясно, че с новия правилник докато се напаснат гимнастички и треньори - грешки ще има.
България, обаче, показа класна гимнастика, много различна, много силна и артистична!
Боряна и Стилияна показаха, че независимо от новите изисквания, изцяло новите композиции и правила, те са актриси на килима и показаха на почитателите си, на специалистите и съдийките защо този спорт се нарича ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА! Ансамбълът успя да загатне какви шедьоври е подготвила Весела Димитрова и за двете съчетания, само да го изиграят, те ще са неизменно на най-високото стъпало на почетната стълбичка.
Видя се също, че ще печелят медалите, тези, които успеят да играят без грешка, артистично и смело!
Това състезание е вече в историята, а още следващата седмица ансамбълът ни ще представя България на Световната купа в Ташкент.
БРАВО НА ВСИЧКИ, ДОПРИНЕСЛИ ТОЗИ ПРАЗНИК, КАКЪВТО Е СВЕТОВНАТА КУПА В СОФИЯ, ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В РЕАЛНОСТ!
Поздравления за главния мениджър на национален отбор - жени индивидуално Бранимира Маркова, за личния треньор на Боряна Калейн Марияна Памукова, за личния треньор на Стилияна Николова Валентина Иванова, за директора на националните отбори Деспа Кателиева, която е неизменно в залата и помага по всякакъв начин на момичетата и треньорския щаб, за Весела Димитрова - старши - треньор на ансамбъла и нейните помощнички Михаела Маевска и Ясена Стойнева, за танцов педагог НО (индивидуално) жени Маргарита Будинова, за балетния педагог на отбора Анатолий Думанов, за балетния педагог на ансамбъла д-р Елица Луканова, за танцовия педагог на ансамбъла - Елица Павликенова, за кинезитерапевтите Иван Вълчев, Георги Ряхов и Ясон Петусис, за д-р Милен Димов (лекар на НО).
Специални поздрави за главния съдия на турнира Християна Тодорова, за съдийките ни на турнира - Филипа Филипова при индивидуалното и Даниела Велчева при ансамблите!
И едно ГОЛЯМО И ОТ СЪРЦЕ - ЧЕСТИТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА БФХГ ИЛИАНА РАЕВА!
Поздравления за генералния секретар на БФХГ Росина Атанасова, за вице-президентките Невяна Владинова и Мария Петрова, за неуморните момичета от администрацията Гергана Йорданова, Моника Панайотова и Йоанна Ангелова, както и за сърцатия ни фотограф Анна Недкова и за видео -оператора ни Лорета Яньова.
Екипът на страницата честити медалите на нашите момичета и им пожелава още много успехи, купи и медали!

Пишете ни!
1000 оставащи символи