1. Изберете ...
  2. ИНФОРМАЦИЯ
  3. НОВИНИ
  4. ИСТОРИЯ
  5. ГАЛЕРИЯ

СЛАВИЯ

гр. София 1618
бул. ”Цар Борис трети” 128
к-с ”Славия”, зала за художествена гимнастика
e-mail: viaravatashka@abv.bgХудожествената гимнастика в „Славия” е създадена през 1960г. Първата треньорка в клуба на белите e Жулиета Шишманова. От 1962г. щафетата се предава от Шишманова на легендарната треньорка Златка Аврамова – Пърлева, с която всъщност започва изграждането на славистката школа, станала една от водещите в страната.
Официално школата по ХГ на „Славия” започва да работи с групи и деца от местните училища от 6 –ти район. Освен училищата на Пърлева и предоставена и залата на културния дом на ГУСВ.  
Има изключително много подготвителни групи по 10 – 15 всяка от тях, от които много от тях влизат след това в основните групи.  Упоритата работа за набирането на състезателки и тяхната подготовка  е подкрепена от учителките Спаска Кантарджиева, Марияна Огнянова и Дора Ботева, която е и откривателката на трикратната Световна шампионка  Мария Гигова. Това са и първите общественички, които под ръководството на първия председател Николай Пеловски поемат към спортните успехи.   
През 1966г. отборът на „Славия”е на първо място в комплексното класиране, а Красмира Филипова е републиканска шампионка. Тя повтаря успеха си през 1968г. и освен това става носителка на купата на Интервизията/турнир на всичките шампионки на отделните държави от Интервизията/. Покраи нея израстват гимнастичките, които по – късно са основата на националния отбор за девойки – Снежана Дечева, Захаринка Илиева, Галина Борисова, Ани Стоичкова и др.
Титлата при ансамблите на Държавното първенство през 1970г. се печели от отбора на Славия, и когато трябва да се участва на СП в Хавана през 1971г. националният отбор изиграва именно съчетанието на най – стария спортен клуб в страната, което е постевено от Златка Пърлева и печели Световната титла.
След началните  успехи на първите световни първенства, в които Красимира Филипова е 7 – ма в многобоя и трета на съчетание без уред  в Копехаген 67, а в Хавана 71 и е четвърта в многобоя – бронзов медал на топка и сребърен на обръч, плюс златния медал на Снежана Дечева в ансамбъла от СП в Хавана, след което започва нов етап в развитието на школата в „Славия”.
Начело на секцията застава една енергична жена – Елена Димитрова, секретарка на началника на Строителни войски ген. Пенев, които в знак на признание към успехите и бъдещето на този красив спорт дава разрешение за построяване на спортна зала по художествена гимнастика.
За тези големи успехи БСФС удостоява Златка Пърлева  със званието „ЗАСЛУЖИЛ ТРЕНЬОР”/треньор освен на Филипова и още на Мадлен Захариева, Снежана Дечева и Диана Христова /. Треньорките Костадинка Атанасова/, която работи във Франция и е личен треньор на Ева Сарано 4- та на ОИ в Сидни 2000г. и създала гимнастичките Бранимира Тодорова, Мила Маринова, Елена Захариева и Евелина Дешкова/, Емилия Бонева/извела ансамбълът на Испания до Олимпийската титла през 1996 в Атланта. Създала е преди това невероятните Емилия Божидарова и Мариела Пашалиева/, Величка Дряновска,/треньорка на Елизабет Колева и Светла Чобанова/, Людмила Димитрова/, която в момента работи с Руския национален отбор, а преди това под нейно ръковотство медали за България печелят Димитринка Тодорова и Теодора Благоева/. Антоанета Занкова /треньор на Йорданка Ковачка, Вяра Ваташка, Елица Павликенова, Йорданка Георгиева, Пeтя Станева, Радмила Георгиева. Занкова извежда девойките на България до Шампионската титла на ЕП за девойки през 1997г. в Норвегия/. Хореографка на отборът – шампион е Иванка Шабанова, която по – късно работи и с Нац. отбор жени, който се готви за участие на ОИ в Сидни. Разбира се не може да забравим и хореогафката Дина Григорова и пианистките довели до големите успехи на Славия, а именно Мария Димова, Лили Янчовичина, Богдана Дунева, Виолета Партарска и пианистите Красимир Тасков и Красимир Стойчев, работили и с националния отбор.
След тях отборите се поемат от  Вера Илиева, Надя Калоянов. Леонида Кацамунска, Диана Котова, Вяра Ваташка, Благовеста Илиева и Румяна Методиева.
Участието на Цветелина Найденова и Румяна Георгиева на ЕП за девойки през 2009г. е постижение, което показва, че извора не пресъхва, а напротив дори става все по - пълноводен със Световната титла на Цветелина Найденова в съчетанието с ленти и обръчи в Монпелие 2011, бронзовия медал в многобоя и бронза на съчетание с 5 топки., както  и 6 – тото място на ансамбъла на ОИ в Лондон 2012г, където Найденова е в основния състав.
Румяна Георгиева е в национален отбор жени – индивидуално от 2010г. Носителка на редица добри постижения в България и чужбина.
В момента в Славия има 6 подготвителни групи. Разполага с много талантливи и упорити деца в различните възрасти и категории.
Пишете ни!
1000 оставащи символи