Жулиета Шишманова /втората от дясно на ляво/ е първата треньорка в Славия през 1960 г.
 


Когато се говори за художествена гимнастика в Славия, България и света, не може да не се спомене името на невероятната тренорка и най-фантастичния човек Златка Аврамова-Пърлева. Тя е възпитала толкова поколения звезди и хора в този спорт, че не е възможно да се съберат и на 10 страници тук. Под нейно ръководство са спечелени безброй титли за нашата мила Родина.


 
 От ляво надясно на почетната стълбичка -
Мария Гигова, Красимира Филипова и Нешка Робева.
Красимира Филипова /в средата/ - една от най-ярките звезди на Славия в края на 60-те и началото на 70-те,
самата тя е спечелила безброй медали от национални и престижни състезания,
създала е много шампионки и невероятни гимнастички от световна класа.
Дългогодишен помощник тренор в националния отбор.


 
1979г. - Световнo първенствo ЛОНДОН / 6 ОБРЪЧА
ДИАНА ХРИСТОВА, ДИМИТРИНКА ЖЕЛЕВА, КРАСИМИРА ВАСИЛЕВА, МАЯ ГЕОРГИЕВА,
РОСИЦА МЛАДЕНОВА, ТАТЯНА КЪНЕВА
Треньор: Златка Пърлева 
Елизабет Колева - През 1987 г. става абсолютна европейска шампионка младша възраст на първенството в Атина.
През същата година на световно първенство във Варна дели среброто с Адриана Дунавска.
С нея също така си поделят европейското злато от Хелзинки 1988 г.
Тя е част от златните момичета на България.


 

Мила Маринова

Постиженията на Мила в нашия любим спорт са много и е лесно да се проверят  резултатите от състезания през периода 1989-1991. Въпреки това, искам накратко да изброя някои от най-големите успехи на Мила на световната гимнастическа сцена. Oще на европейското първенство за девойки през 1989-та година в Тенерифе, Мила Маринова печели три златни медала: на въже, обръч и топка. В многобоя се класира втора. През 1991-ва Мила вече играе в категория "жени" и печели златни медали на обръч и топка, сребърен медал на въже и бронз в многобоя на европейската купа. На световното същата година в Атина, Мила е втора на обръч и бухалки, трета на топка и трета в многобоя. Разликите между Мила и победителките Тимошенко и Скалдина са много малки, понякога само по 0.025.
 

Вяра Ваташка - най-вляво на летящия скок.
 Ваташка  е носителка на сребърен медал от Олимпийските игри в Атланта през 1996 г.
Световна шампионка с ансамбъла на България
през 1995 г. във Виена и 1996 г. в Будапеща.


 

 

Емилия Бонева


Българската школа на художествената гимнастика отдавна е прекрачила границите на страната. И принос за това имат десетките наши треньори, които положиха основите на този спорт не само в Европа, но и в Канада, Нова Зеландия. Една от тях дори печели олимпийска титла със своите чуждестранни възпитанички. През 1982 г. Емилия Бонева заминава за Испания, уж за малко, но остава там 15 години начело на националния отбор. Въпреки притесненията момичетата на Бонева се представят завидно добре - две четвърти места. На върха са българките. На следващото европейско във Виена през 1984-та испанките вече печелят първото си отличие - бронз на ансамбъла. И оттогава не слизали от подиума, докато дойдоха първата световна и европейска титла на ансамбъла - съответно през 1991 и 1992 година. А на олимпийските игри "Барселона 1992" испанките печелят първия си медал от олимпийски игри - Каролина Паскуал взима сребро, а Кармен Аседо е четвърта.  Най-големият връх обаче в кариерата на Емилия Бонева е олимпийското злато за Испания от игрите в Атланта през 1996 г. Тогава тя поема и най-големия риск в живота си. До надпреварата остават само 2-3 месеца, а една от опитните гимнастички в ансамбъла отказва да играе съчетанието с 5 обръча. Въпреки десетките разговори и убежденията момичето не може да преодолее психозата. Тогава българката взима кардинално решение - да я остави резерва, а на нейно място да включи 15-годишната Лорена. А първият, който поздравява нашата треньорка, е премиерът Хосе-Мария Аснар. За 15 година работа с Бонева нейните възпитанички печелят 51 медала от големи първенства. Успехите са оценени на най-високо ниво. През 1994-та крал Хуан Карлос връчва сребърен медал за заслуги към испанския спорт - отличие, което не е давано на друг български спортист или треньор досега.
 

Людмила Димитрова

Треньорката по художествена гимнастика Людмила Димитрова е работила в над 40 държави. Личен треньор на Димитринка Тодорова и Теодора Благоева. Вече 13-а година работи с руския национален отбор по художествена гимнастика при вездесъщата Ирина Винер. Основната задача на българската специалистка е да поставя съчетанията на всички гимнастички в «сборная», но основно работи с олимпийската шампионка Алина Кабаева. Людмила Димитрова живее в Москва.


Треньорският състав на Славия в момента от ляво надясно –
Иванка Шабанова – хореограф, Леонида Кацамунска- главен треньор,
Благовеста Илиева – треньор, Диана Котева – треньор,
Румяна Методиева – треньор и другата треньорка в клуба е Вяра Ваташка.Звездите на Славия –
Румяна Георгиева и Цветелина Найденова
Пишете ни!
1000 оставащи символи