376790892 774263388038874 7180707631963810284 n


  Илиана Раева: "Една загуба е много полезна"
(автор: Лорета Яньова)
Президентът на БФХГ даде ексклузивно за нашата страница по повод 40-тото Световно първенство по художествена гимнастика и представянето
на българските грации на
Шампионата на планетата.

📌
Равносметка. Поучително и оздравително ли бе това Световно първенство?
И.Р. Да, една загуба те кара много да мислиш, да анализираш. Полезна е много. Събрах треньорите и състезателите и в детайл говорихме за нашите
недостатъци и за силните страни на съперника,
с които ни превъзхождат. Важно е да направим необходимото, за да бъдем още по-силни догодина.
В същото време ясно отчетохме един очеваден факт. При безгрешна игра Стилияна щеше да е недостижима. Това показва анализът.
Пътят на Стили е този, ние няма да го променим,
само ще го надградим. Тя е много зрелищна и е любимка не само на публика, но и на съдии. Вярваме, че ще се справи.
При Боряна се налага да усложним още съчетанията. Вече работим в тази посока. Боряна е много атрактивна с нейната индивидуалност.
Не само с артистичността си, но и с невероятната чистота и култура на движенията си. Нейните форми по време на движенията, всяка част от тялото и
показват рутина и класа. Ще сложим още елементи “УАУ” при нея, за да засилим съчетанията. Ще усложним и трудностите.
Ансамбълът е идентичен със Стили. Допуснахме груби грешки на обръчи, но заявката ни при безгрешна игра за златен медал беше достижима.
Индивидуална грешка на Женина. След смяната на уреда се оказва, че резервният обръч е с по-малък диаметър. Има два размера лицензирани обръчи във ФИГ.
Резервният е бил различен от нашите обръчи. С по-малък диаметър. Този по-малък обръч нарушава траекторията на другите два,
когато Камелия изхвърля трите обръча с крак и грешката става огромна. Съчетанието ни беше много променено и подобрено. Гонехме най-висока оценка.
Тренирахме много и добрата подготовка се видя на последното контролно в зала “София” преди заминаването ни.
Сбъркахме и не се получи. Лентите за многобоя ги изиграхме и взехме най-висока оценка.
Наясно сме какво трябва да променим в работата и в композициите. С Весела проведохме дълъг разговор по телефона веднага след състезанието. Предстои ни сериозна работа.

📌
Нека започнем със световната отборна титла, след точно 30 г. България
отново е лидер в отборната надпревара. Тази година ни върви да подобряваме и изравняваме успехи след десетилетия.
Как българската художествена гимнастика се върна на върха отново?
И.Р. Ние работим много. Стремим се да бъдем най-добрите в света. Това е дългогодишен вече процес.
Спомням си откъде тръгнахме 2012 год, когато поех федерацията. Направихме огромен скок и прогрес с индивидуалните ни гимнастички,
защото с ансамбъла имахме медали от световни първенства, дори вече и златен. В индивидуалното нямаме само една силна гимнастичка
и не разчитаме само на една, както е при другите. България има отличен отбор от три много силни гимнастички. Това беше и нашата стратегия последните 10 години.
Постигнахме тази цел. Ева не отстъпва на Стили и Буба. Поехме риск с участието на три, но вярвахме в тяхната сила и успяхме.
В комплект с ансамбъла, наистина вярвахме много, че отборно няма по-силни от нас. Само България имаше реално две потенциални медалистки за многобой.
Направихме много добра подготовка и вярвахме в момичетата. Затова си позволихме и лукса да покажем Ева. Стили трябваше с три изпълнения да влезе в първата деветка за многобой.
Разбира се, че имаше риск за първата деветка само с три! Но вярвахме, че Стили ще се справи. И тя не само влезе, ами влезе с първи резултат, което не беше изненада при успешна нейна игра.
А Буба направи много силни квалификации и финали! Взе с безупречна игра толкова важната за нас олимпийска квота…
Игра силно на финалите и заслужи медалите си! След драматичното за нея начало на годината, се върна уверена и търсеща успеха.
Ансамбълът “възкръсна” след шока от обръчите и успя да се мобилизира за лентите, за да станем световни шампиони. Много важен спечелен психологически момент.
Да, цялата година до Валенсия беше повече от успешна. Отборен европейски шампион, отборен световен шампион за девойки, абсолютна европейска шампионка Боряна Калейн. Още златни, сребърни и бронзови медали. Това са фактите. Треньорите, състезателите и екипите им работят много и си поставят високи цели. Спорт е, битка е, понякога може и да не се получи. Важно е да продължиш още по-уверен и търсещ победата.
Тежък е спорта ни, но кой спорт е лек?!
Истината е, че се старая да подсигуря по най-добрия начин треньори и състезатели, за да ги мотивирам и допълнително.
Подсигурила съм им допълнително финансиране от спонсори, нещо, което повярвайте ми никак не е лесно в България, колкото и да си добър.
Подсигуряваме и допълнително финансово награждаване при добри резултати на състезания, според възможностите ни.
Мисля, че това е много важно и много се старая да са доволни и да се чувстват достойно оценени. Те го оценяват. Не, че това е най-важното, но е много важно и аз искам да е на ниво.
На фона на българската действителност, благодарение на спонсорите ни съм се постарала да създам един оазис, в който да бъдат щастливи и да работят много.
Разбира се и парите, които получаваме от ММС, но те не са достатъчни, за визията, която имам за развитието на спорта ни. Затова трябват и допълнителни средства.
Така, че възходът и възраждането ни, са плод на много неща и добре подреден пъзел.

📌
Вашата оценка за представянето на индивидуалистките ни Боряна Калейн и Стилияна Николова. След силния старт, който направиха двете и спечелената квота,
какво не им достигна за отличия и в многобоя? Ева Брезалиева направи дебют сред най-големите и въпреки грешките, помогна на отбора за световната титла.
И. Р. Аз почти отговорих на тези въпроси. Стили не успя да се справи с емоциите си. Все още и липсва рутина и опит на толкова голям форум, с толкова трудни и конкурентни съчетания.
Едва ли има гимнастичка в историята, която само с едно безгрешно съчетание от четири да стане 4-та в многобоя. И на това безгрешно съчетание, в което не успя да направи три майсторства и два бонуса да вземе най-висока оценка на състезанието за многобой. И разликата с третата да е хилядни… Това казва всичко за Стили.
Боряна допусна също грешки за многобоя. Ако не беше, тя също щеше да е с медал. Това показва анализът. Тя изигра 10 безгрешни съчетания. При нея проблемът е концентрацията на 4 уреда в един ден. Ще успеем. Боряна направи огромен скок в психологическо отношение. Тя мина през тежък катарзис, но излезе по-силна, по-уверена и искаща да се докаже на световната сцена. Да, допусна грешки, но всички без Варфоломеев допуснаха. Просто гимнастиката в момента е съвкупност от много сложни за изпълнения компоненти. Трябва много умело треньорите да знаят как да подготвят физически и психически състезателите. Нямате представа, колко промени има в подготовката за физическа издръжливост. Методиките за подготовка се сменят непрекъснато, спрямо новите правила. На клубно ниво, България изостава с ОФП, която изисква съвременната гимнастика и аз не спирам да говоря за това. А това води до травми, липса на качества и куп проблеми, когато дойдат в националния отбор. При подрастващите ОФП трябва да присъства всеки ден в подготовката. Разучаването на трудности от последните години в световната гимнастика също трябва да се разучават в по-ранен етап. Но ТК към БФХГ полага също усилия да бъдем в крак със световната гимнастика. Срещам съпротива понякога за тези изисквания, но друг път няма. Знам, че е трудно, но щом другите могат, трябва и ние да можем.
Да продължа и с Ева.
Ева е много интересен и нестандартен състезател. Това е първото ѝ участие на Световно. Не случайно решихме да я пуснем на такъв голям форум. Да се хвърли в огъня, да почувства отговорността и да се състезава с най-добрите. На Европейското успя и взе сребърен медал на лента. Тук не успя. С моя толкова голям стаж в световната гимнастика като състезател, треньор и президент на БФХГ, вече над 45 години, мога да кажа, че има такива състезания, за които се казва - това не беше нашето състезание. Само, който не е играл, той не е преминал през това.
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t5/1.5/16/1f4cc.png"); background-size: 16px 16px;">
📌
Не всяка мисия на Аполо е била успешна.. така и това Световно първенство не бе успешно за ансамбъла. Какво се "счупи" след изключително добрата подготовка, която направиха и прогреса, който показаха последните дни в България преди да отпътуват?
И.Р. Нищо не се счупи. Просто направихме грешки. Тренираха много, направиха много точни корекции, за да сме претенденти за титлата, явно трябва още! В това вярвам аз. Трябва да си видим недостатъците, както и в какво ни превъзхожда съперника. Мисля, че на разбора в София преди дни направихме много полезен анализ. Имаме и грешки. И в подготовката, и в композициите. Ще ги отстраним. Ще работим много и вярвам, че ще успеем. Всички са заредени с много желание за работа. Всяко зло, за добро. Просто допуснахме две много груби грешки на обръч.
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t5/1.5/16/1f4cc.png"); background-size: 16px 16px;">
📌
Какво ще трябва да променим, за да бъдем още по-стабилни и безапелационни догодина в Париж?
И.Р. Ще променим натоварванията, ще направим по- удобни за изпълнения съчетанията, ще направим по-видима артистичността и ще работим върху психическата устойчивост. Не, че досега не сме го правили, но ще положим още повече усилия.
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t5/1.5/16/1f4cc.png"); background-size: 16px 16px;">
📌
Втори пореден олимпийски цикъл, България ще бъде с пълен отбор на Игрите.
И.Р. Да. Щастливи сме. Не съм се съмнявала в Боряна! Не само сме с пълен комплект, но сме и с възможности за успех и при ансамбъла, и при индивидуалното.
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t5/1.5/16/1f4cc.png"); background-size: 16px 16px;">
📌
Преди година, малко след нашето Световно първенство, Вие споделихте, че очаквате: "Художествената гимнастика да бъде: Еволюция, драстично увеличаване на географията, невиждана конкуренция до този момент, много апетити за медали". Тази гимнастика ли видяхте във Валенсия?
И.Р. Видях нещо, за което съм мечтала винаги и което много ми е липсвало в годините в нашия спорт - видях страхотна конкуренция! Истинска! Надявам се да става и по-голяма. Това е смисълът на спорта. Голямата конкуренция. Усетих адреналин от тази конкуренция. Коя ще издържи, защото 5 гимнастички имаха шанс за златен медал. Може би с малко по-малко възможности Атаманов, защото все още я пазят и няма толкова сложни съчетания. Но тя ще е равноправен фаворит в Париж. Убедена съм. Беше истинска и красива битка! Видях невероятни ансамбли! Ами, вижте кои стигнаха до финали! Кога е имало такова състезание в историята, с толкова силни гимнастички и отбори, с такива медалисти?! Невероятно беше. Спортът ни диша и конкуренцията е жива. Видях много старание от треньори и състезатели. Видях много подготвени участници! Респект към Ноха Абу Шабана! Вярвам, че тя ще продължава да развива в правилна посока спорта ни.
Да, и еволюцията е факт, защото имаше разкошни композиции, и конкуренцията е факт! Беше вълнуващо състезание.
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t5/1.5/16/1f4cc.png"); background-size: 16px 16px;">
📌
Да поговорим и за още една Ваша мечта, а именно разширението на базата Раковски. Докъде стигна?
И.Р. Ох, работим, работим за това, но е толкова тромаво всичко, че е отчайващо. Министър Илиев е взел присърце темата с нашата зала и работим. Преди два дни имахме среща при него в тази връзка. Трябва да стане!
Амин, дай Боже!
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t5/1.5/16/1f4cc.png"); background-size: 16px 16px;">
📌
Направиха се сериозни промени в Наредбата за състезанията от държавния календар. В края на сезона и на държавните първенства, доволна ли сте от това, което показаха клубовете през сезон 2023?
И.Р. За една година няма как да се видят резултатите, но такива вече се виждат. Те са много важни! Много, за да не изоставаме. Непрекъснато наблюдавам как се развива в световен мащаб гимнастиката. Ако искаме да сме сред медалистите, трябва много да работим и да бъдем по-адаптивни към промените в подготовка, състезания, композиции. Трябва и да се учим от другите, когато ни превъзхождат в нещо. България трябва да удържа авторитета и силата си, при това препускащо развитие на гимнастиката. Така, че трудно, трудно, но ще трябва да работим адекватно на съвременната гимнастика, иначе просто ще изпаднем от влакчето.

📌
Няма как да пропуснем и темата с Жулиета Канталупи и нейното напускане от Италия.
И.Р. Да, още на Световното разбрахме, че ще напусне Италия. Аз ѝ звъннах по телефона още там, във Валенсия.
Поканих я ѝ казах, че ще има пълната свобода да работи и твори. Казах ѝ, че ще ѝ подсигуря максимални финанси,
според нашите възможности и най-добрите ни треньори. Тя все пак е треньор на световен шампион.
Тя ми благодари и ми каза, че парите не са най-важното за нея. Каза, че има и други предложения и ще помисли.
Жули е прекрасен треньор и където и да отиде ще е на световно ниво, то е ясно. Тя си има своите мотиви да избере къде да предпочете да отиде.
България има своите прекрасни треньори с големи възможности. Аз вярвам в тях и “златното” ни бъдеще. А на Жули и желая успех.

📌
“Вярата е злато". Олимпийската година почти дойде, очертава се да бъде тежка и още по-силна година.
И.Р. Да. Сигурна съм, че ни очаква една много интересна година. Аз дори очаквам появата на още “звезди” в световен мащаб.
Очаквам появата и на девойките от тази година, които в олимпийската година са жени. И българки, и от другите страни. Очаквам силни ансамбли.
Конкуренцията ще е много голяма и ожесточена. Ние имаме силни можещи гимнастички и треньори.
Ще работим много и аз вярвам, че България ще блести ярко през Олипийската година, както на самата Олимпиада в Париж!


swc2024 sl1
Logo 19GAGF2024 fbgr
SportenKalendarLogo
231x162 Samsung Gymnastics 2024 transparent
Пишете ни!
1000 оставащи символи