logo-dundee.png
motorola-logo.jpg
SASAKI_LOGO.png
loreal-logo.jpg
New_logo_MMS_003.png
freddy_logo.png
Fibank_my-bank_blue-red.png
Petrol_YourPlace.png
BST_Logo_CMYK_Vert_001.png
logo-aleksandrovska-bolnica.png

02.08.2918г. ВЕЛИКИТЕ ИМЕНА НА БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА НЕЗАБРАВИМАТА ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА
t da1b1cd 9a92 bd69 b76c 3fbc6a819e5fjulieta 6i6manova

ВЕЛИКИТЕ ИМЕНА НА БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА
НЕЗАБРАВИМАТА ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА
(автор Юлиана Кесарова, използвани източници - книгите "Жулиета Шшиманова" на Маргарита Рангелова и "Най-златната от златните" - Людмил Неделчев, архив на НСА)

Жулиета Шишманова е родена на 5 януари 1936 в Несебър. Първи стъпки в спортната гимнастика прави като ученичка в Поморие при Димитър Иванов. После в Бургас Спасия Вълчанова и Невена Ганчева забелязват необикновената енергия на 14-годишното момиче и предопределят нейния път в спорта. Във ВИФ специалистките Албена Мирчева и Цветана Димова я включват в представителния отбор по спортна гимнастика. Първите винаги се помнят. Жулиета Шишманова е тази, която още в зората на художествената гимнастика търси новото, вижда своя спорт с години напред.
С нейното име се свързва началото на съвременната българска школа и стил в художествената гимнастика, а нейните композиции са се отличавали освен с хореография и красота и с много риск и трудност за времето си.
Жулиета Шишманова се помни като невероятен професионалист, перфекционист в детайла, безкомпромисност по отношение на работата в залата.
Нейна дъщеря е гимнастичката Кристина Гюрова(световен шампион във финала на въже от през 1979г), а нейна внучка - Жулиета Канталупи, която е родена в Италия и се състезаваше за националния отбор на родината си.
Още през 50-те години Жулиета Шишманова се насочва към художествената гимнастика, където дава началото на българската школа в този спорт.
Огромен е приносът на Жулиета Шишманова като треньор. Нейни възпитанички са легенди в гимнастиката като Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова. За своя огромен принос в развитието на художествената гимнастика, Жулиета Шишманова е наградена с многобройни отличия от българската държава. Именно нейната състезателка Мария Гигова е и гимнастичката, която носи първите световни успехи на България в този спорт!
На Световното първенство в Копенхаген през 1967, Шишманова, със своята възпитаничка Мария Гигова печели първия златен медал (на обръч) за България. През 1969 г. е официалният триумф на Шишманова във Варна.
На следващото Световно първенство в Хавана, Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова – всепризната треньорка.
За постижения в работата си е носител на редица държавни отличия (Заслужил майстор на спорта, Заслужил треньор, Герой на социалистическия труд -18.11.1971).
Тези, които познават великата Жулиета разказват, че тя е имала страхотен поглед да забележи талантливия състезател, много въображение и талант, за да постави най-подходящата композиция за всяка една от своите гимнастички и много умение и дисциплина, за да накара своите състезателки да тренират така, както тя иска!
За периода, в който изгражда композициите си, Жулиета Шишманова споделя пред журналистката Маргарита Рангелова:"Така ясно виждам всичко в няколко дни, че ме е страх да не го забравя. Завиждам на писателите, които могат да станат посред нощ и да си запишат това, което им е хрумнало.Аз съм зависима от момичетата. Трябва да изиграят тази композиция, която сега виждам, за да я видят и другите.
А до изиграването има толкова много време“.

След световното първенство в Копенхаген през 1967 г. чуждите вестници пишат: „Българките са най-добри". Още тогава Шишманова със своята възпитаничка Мария Гигова, спечелила първия златен медал (на обръч) за България, показва на света, че се за ражда новата съвременна българска школа. След две години идва и официалният триумф във Варна. И това не е мимолетен проблясък, защото на следващото първенство в Хавана Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова - всепризната треньорка. Жулиета притежава някаква необикновена сила, някаква особено енергия. Захване ли се с нещо, това е сигурен белег, че то ще бъде завършено докрай. С нейното име са написани златни страници в историята на българската художествена гимнастика.
Има интересни истории с тренировките на Жулиета Шишманова. На лагер край морето тя карала момичетата да тичат в пясъчните дюни край Созопол и Несебър с потънали до глезените в пясък крака.
В снежни виелици, на лагер в Белмекен момичетата на Жулиета бягали срещу вятъра.Даже Мария Гигова се осмелила да каже, че повече не може, а бременната тогава Жулиета Шишманова я изтеглила на буксир.
Изключително тежки натоварвания, за които после нейните възпитанички споделят, че са им помогнали да бъдат уверени, че могат всичко!
Такива са били методите на великата Жулиета Шишманова - да изгради в своите състезателки увереност, че са подготвени по-най-добрия начин и могат да постигнат най-големите успехи.
Перфекционист до последния детайл в своята работа, за Жулиета се помни и следния случай, който е описан блестящо в биографичната книга на Маргарита Рангелова "Жулиета Шишманова": "При едно състезание треньорката заключи в една стая и съдийките. След три запитвания — „Коя от двете беше по-добрата?“, след три пъти отговор, че по-добрата е била тази, която са класирали на второ място, Жулиета казва — „Променете оценките“. Става въпрос за две български състезателки. Съдийките, разбира се, отказват, — как така, ще се подрони авторитетът им. „Та за какъв авторитет ще ми говорите, щом сами признавате, че сте дали по-малко на по-добрата?“ Но и тя трябва да разбере, не е удобно… „Много е удобно — казва Жулиета. — Докато не промените оценките, няма да излезете от тази зала. Имайте пред вид, че състезанието вас, а не мене чака. Аз съм си свършила работата и моето отсъствие сега няма да се забележи, но залата забелязва, че вас ви няма.“ Повишиха оценката, съобщиха, че е станала грешка и след кратка съдийска конференция, след като разгледали…"
В съзнанието и спомените на всички Жулиета Шишманова си остава силна, властна, горда, боец, който не се спира пред никаква битка и води войната до победа!
Но в нейния живот има и много изключително тежки моменти, а най-тежкият е безспорно загубата на нейната малка дъщеричка Илиана.
След един турнир в Хавана, когато се прибира тя заварва детето си болно и прието в "Пирогов". Някакъв мълниеносен вирус и детенцето вместо да бъде изписано умира през нощта в болницата.
Тази огромна мъка просто я съкрушава : "Защо всички мислят, че съм силна? Не знаеш колко слаба, колко безпомощна съм, не знаеш колко тежко нося всяка болка…" - плаче Жулиета. И в този момент се появяват Мария Гигова и Нешка Робева с две думи само: "Жуле, трябаш ни!" Сякаш я измъкват от бездната и я изстрелват да продължи въпреки мъка, от която трудно се продължава напред!
По-късно Жулиета Шишманова ражда трето дете - Шишман.
Като говорим за Жулиета Шишманова - треньорът и майката е време да кажем, че нейна дъщеря е гимнастичката Кристина Гюрова - световна шампионка във финала на въже на Световното първенство в Лондон през 1979г., носителка на бронзов медал на финала на обръч от Световното първенство в Базел през 1977г., също така и бронзов медал на финала на лента от Лондон 1979г.
Всички, които са ги гледали двете като треньор и състезател казват, че Кристина е била единствената гимнастичка, която се е опълчвала на Жулиета Шишманова и е била истински вулкан в залата. Но на Кристина Гюрова като шампион ще се спра в отделен материал.
След като става герой на социалистическия труд през 1972 година, несебърци правят Жулиета Шишманова почетен гражданин на града и й връчват символичния ключ - факт, с който нейната майка баба Стояна изключително много се е гордеела.
Има един много интересен абзац в книгата на Маргарита Рангелова "Жулиета Шишманова", на въпроса "Кое най - много изхабява треньорките? " Жулиета Шишманова отговаря: "Искам да знаеш кое най-много изхабява. Това е необходимостта да слушаш посредствени жени акъл да ти дават. Много дълго ги слушах. Много дълго акъл ми даваха. Ти знаеш ли, че след Копенхаген, както бях казала, че вече състава определям аз и не искам да зная коя какво вижда от тази и онази страна и на коя коя й изглежда зле и коя къде — грозна, все пак трябваше да изслушвам специалистките. Е, добре — чух ги. Ти знаеш ли, че една стана и предложи състав, в който ги нямаше Мария и Нешка? Боже мой, нищо против специалистките и треньорките, но нека имам правото и аз да попитам нещо — какво прави всяка от тях. Нека да подготвят състезателки, които да ме изплашат. Нека да станат конкуренция, която дъх да не ми даде да си поема. Кажи ми как да приема това предложение — състава за Варна без Мария и Нешка — като неграмотност или като недобросъвестност? И в двата случая не може да ми бъде леко. Как след това да срещам тази колежка и да я уважавам? А между впрочем, аз се чувствувам сега много по-неудобно от нейното недоброжелателство или неграмотност, отколкото самата тя. Ти поне знаеш, че няма случай, в който да не искам да науча нещо ново."
Може би този абзац казва и показва коя е била Жулиета Шишманова, защо е неповторима и незабравима за художествената гимнастика!
От 1976 до 1978г. Жулиета Шишманова е председател на Българската федерация по художествена гимнастика. Избират я с мнозинство и бурни аплодисменти в залата!
Нейната първа работа е веднага да представи нова концепция за работа във федерацията.Трябва да се промени системата. Да се поощряват тези, които действително са открили талантливи деца!
Налагат се сериозни промени в съдийството. Непременно открито съдийство, непременно отчитане на съдийската компетентност и добросъвестност след всяко състезание. Трябва да се премахнат тези дружествени договорки, това точкогонство, което вече започва повече да пречи, отколкото да помага. Трябва да се привлекат млади в тази съдийска колегия от средите на бившите състезателки. Трябва да се промени правилникът. Да се въведе бонификация за риск, трудност и оригиналност така, както е в мъжката спортна гимнастика.
Така Жулиета Шишманова планира промени в международния правилник, за промени в системата на нашите първенства, за промени в работата на центровете за високо спортно майсторство. И всички планове с една цел — да се усъвършенствува този спорт, да добие по-голяма популярност, да се наложи действително в олимпийската програма.
Работа, планове, медали, радости и тревоги до онзи фатален 16 март 1978г, в който самолетът,излетял от София за Варшава изгаря край врачанското село Тлачене!
С нея пътуват и пианистката Снежана Михайлова, гимнастичката Румяна Стефанова, международната съдийка Севдалина Попова и две малки гимнастички - Албена Петрова и Валентина Кирилова.
Само на 42 години Жулиета Шишманова си отиде от този свят! Тя направи големите шампионки Мария Гигова и Нешка Робева, но не можа да види златния медал от Лондон на своята родна дъщеря Кристина.
На 9-ти декември 2017г. признателните граждани на Несебър откриха нов площад и му дадоха името "Жулиета Шишманова"! И си пожелаха духът на тази изключителна жена да живее в Несебър завинаги, за да я знаят и помнят поколения напред.
Всички, с които говорих за Жулиета Шишманова ми казваха "Изключителен човек!" От онази порода хора, които идват на този свят, за да се раздават - да дават всичко, да побеждават, да губят, да гребат с пълни шепи и никога да не се изчерпва даденото от тях!Последни новини ...

Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2019 button
Пишете ни!
1000 оставащи символи