1. Изберете ...
  2. ИНФОРМАЦИЯ
  3. НОВИНИ
  4. ИСТОРИЯ
  5. ГАЛЕРИЯ
ТРАКИЯ ЕЛИТ
гр. Пловдив 4000
бул. "Източен" 10
тел.: 0883 303 880
e-mail: trakiaelit@abv.bg
Сайт на клуба

Председател:
Лина Куманова

През 90 г. промените в обществено-политическия живот дадоха и резултат върху живота и развитието на художествената гимнастика и организацията на спорта като цяло. Активната дейност на Анастасия Генова, удостоена два пъти с «почетния знак» на гр. Пловдив за особени заслуги в развитието на художествената гимнастика в България, със званието «заслужил треньор», предала своя богат опит в Норвегия, Италия, Франция и Бразилия, продължи със създаване през 1994 г. на клуб „Тракия-Елит”, на който и до днес е изпълнителен директор. Първият президент на клуба е Иван Жечев до 2007 г., по-късно е зам.-директор на Международен Пловдивски Панаир. Първи треньори са Мария Илиева и Дарина Денева. Първи хореографи са Жулиета Годжонова и Соня Манукян. Като треньори са работили и Боряна Гинева, Светлана Цветкова, Таня Захариева и Гинка Стоева. Бивши състезателки от  АФД  „Тракия” и националния отбор са в основата на развитието на този клуб в Пловдив.

През годините треньорката Анастасия Генова подготвя силни национални състезателки. Те защитават името на България в редица европейски и световни първенства, с индивидуални, и в ансамблови участия.
Първите Европейски шампионки на Пловдив са Красимира Божилова, Лилия Филипова, Петя Чолакова. Първите две от тях, през 1984 г. са европейски шампионки, ансамбъл жени. Петя Чолакова е европейска, а през 1985 г. става световна шампионка.

През 1983 г. е сформирано първото проектоолимпийско звено от пловдивските състезателки Красимира Божилова, Лилия Филипова, Петя Чолакова, Миглена Гинева, Лучия Иванова и Ирина Чернева. Старши треньор на звеното е Анастасия Генова. По-късно същите състезателки са изведени на индивидуален план обучение и работят по модела на националния отбор. Част от това звено са и Републиканските шампионки Мария Петрова – трикратна абсолютна Световна шампионка, два пъти абсолютна Европейска шампионка, с две пети места от Олимпийските игри в Барселона (1992) и в Атланта (1996). Печели сребърен медал на топка и бронзов на въже от Световното първенство в Букурещ, през 1996 година. Мария Илиева – Републиканска шампионка, Европейски шампион, ансамбъл, Гьотеборг (1990). Диана Попова - Европейската шампионка за девойки на обръч и лента (1991), Европейска шампионка (1992), отборно. През 1987г. ансамбълът на девойките заема  място на Европейското първенство в Атина. В него е включена Светла Кънчева, също в годините подготвяна от Анастасия Генова.  

Благодарение на високите резултати, постигнати през годините, през 1988 г. община Пловдив взема решение да построи специална зала по художествена гимнастика, находяща се на бул. „Източен” № 10.  Създадени са всички условия, организация и треньорски кадри за постигане на високи резултати.
През 1996 г. деца до 10 г. печелят първите златни медали за клуба. Това са Деница Карчева, Виктория Пашова, Юлия Гешева, Мария Бухалова, Вера Тупчиева и Цветомира Русева. Успехите си затвърждават през 1997 и 1998 г. Ани Георгиева се класира на първо място на турнира „Жулиета Шишманова” в Бургас. Големи надежди на клуба са били Росица Стефанова, Весела Иванова, Лина Тотева, Вера Тупчиева,Таня Делчева, Гергана Колева и други, извоювали призови места на Републикански първенства и за Националния отбор.
През годините, на всички държавни състезания, във всички възрастови групи има представителки на клуба, които заемат първите десет челни места.

Имаме изградени 4 групи – 1 подготвителна, 1 деца, 1 ДМВ и 1 ДСВ.
Ползваме залата по художествена гимнастика на бул. „Източен” № 10 и училищния салон на СОУ „П.Р.Славейков”. Разполагаме със зала за хореогафия.
През 2010 г. организирахме и проведохме 1-ви Републикански Турнир за купа „Тракия-Елит”, който за в бъдеще ще превърнем в Международен.
Пишете ни!
1000 оставащи символи