1. Изберете ...
  2. ИНФОРМАЦИЯ
  3. НОВИНИ
  4. ИСТОРИЯ
  5. ГАЛЕРИЯ

АЛЕГРО


гр. Търговище 7700
кв. "Запад", бл. 66, вх. Г, ет. 5, ап. 72
e-mail: alegrogr@abv.bg

Екип, ръководство, треньори


Мариана Василева
Родена на 06.07.1974г. в Търговище. Завършва средно образование в родния си град. Висшето си образование завършва във Великотърновски университет „Св. Св.Кирил и Методий“, специалност „ПОФВС“.  През 1997  г. започва работа като треньор в новосъздадения клуб „Алегро“ в Търговище. От 2001 г. до 2004 г. е треньор в гр.Одрин, Турция. От 2005 до 2008 г. е треньор в СК „Левски“-София и треньор на национален отбор ансамбъл-девойки- през 2007 г. /сребърни медалистки на ЕП/. Създава множество медалистки на България и Европа. От 2008 г. до сега е ст.треньор на националния отбор на Азербайджан.


Светлана Куюмджиева
Родена на 29.07.1963г. в гр.Смядово. Завършва средно образование в Търговище. През 1982 г. започва работа в дружество „Светкавица“, заедно с Ефросина Ангелова и работи в същото дружество до 1992г. През 1997 г., заедно със сестра си Мариана Василева създават клуб „Алегро“, в който работи и до днес. Възпитаничките й са многократни шампионки и медалистки на България.


Дайана Митева
Родена на 02.06.1992г. в Търговище. Завършва средното си образование в Търговище. Студентка във Великотърновски университет, задочно обучение в специалността „ПОФВС“. Треньор в СКХГ „Алегро“.


Борислава Бончева
Родена на 15.09.1994г. в Търговище. Учи в родния си град и работи, като треньор, в СК „Алегро“.

 
Радостина Първанова
Родена на 05.08.1971г. в Търговище. Завършва средно образование в Търговище, а след това балетно училище в Берлин, Германия.  8 г. танцува в “ Комише опера“ - Берлин, а след това танцува в Австрия, Канада, Америка, Англия, Япония и т.н. От 2012 г. работи като хореограф в СКХГ „Алегро“.


СКХГ „Алегро“ е създаден  на 31. 01. 1997 г., в гр. Търговище. Началото на тренировъчната дейност поставят сестрите Мариана Василева и Светлана Куюмджиева. Започват тренировъчния процес с 20 деца. Днес броят им е над 80 деца, които са включени във високо спортно майсторство и подготвителни групи. Успехите на клуба идват много рано, още през 1998 г., когато на РП състезателката от „Алегро“ Ясена Куюмджиева завоюва 5-то място. През следващата година успехите продължават. Отново 5-то място в индивидуалната надпревара за Валентина Василева и 4-то - при ансамбловите съчетания.
Първите медали – сребърен и бронзов - от РТ „Златен обръч“ идват през 2000 г.  Носителка и на двете отличия е Валентина Василева. През същата година е и дебютът на Международния Турнир в град Валкиакоски-Финландия, където труда на треньорите е увенчан с 4 златни медала.
Най-големите успехи за девойки през 2004 г. са постиженията на Филипа Сидерова - 4-то място на Гран при - Италия, 4-то място на СК в Япония и 5-то място на „Аеон къп“- Япония. Дебютът при жените в същата година отново на „Аеон къп“ е на Любомира Василева. Година след това Любомира Василева и Ясена Куюмджиева  стават вицешампионки на България, във възраст „кадетки“.
През 2004 и 2005 г., Филипа Сидерова става двукратна носителка на балканска титла, а през 2006 г. в Москва тя завоюва сребърен медал на обръч, два бронзови на въже и в отборно класиране, и едно 4-то място на бухалки.
През 2007 г., състезателките на клуба Стефани Траянова и Елена Тодорова бяха включени в национален отбор „Ансамбъл девойки“, който участва на ЕП в Баку Азербайджан и се окичиха със сребърни медали, с треньор на отбора Мариана Василева.
През 2006 г. /ДП „Деца“-„А“-категория / и 2007 г. /ДМВ категория „Елит“/ Стелияна Янкова става абсолютна републиканска шампионка. Същата е многократна шампионка на отделните уреди от множество първенства и турнири.
2009 г. състезателката на „Алегро“ - Симона Аврамова е сребърна медалистка на топка от ДТ “Златен обръч“ - категория „Елит“. През същата година тя и Зари Кадирова стават вицешампионки на България, от ДП „А-категория“. Извоювани са още два златни и два сребърни медала от шампионата на отделните уреди.
През 2009 г. на ДП „Елит“ състезателките Филипа Сидерова и Стефани Траянова стават абсолютни шампионки на България, във възраст „Жени“.  Същата година Филипа Сидерова е шампионка на ДТ „Жулиета Шишманова“ и носителка на медали от отделните уреди.    
През 2010 г. Анастасия Киссе - абсолютна шампионка на ДТ“Жулиета Шишманова“ и носителка на 4 златни медала от шампионата на отделните уреди. Печели 4-то място на въже и в отборно класиране, както и 5-то на топка от ЕП в Бремен, Германия. 5-то място на Младежки олимпийски игри в Сингапур.
 Същата година Марчела-Василена Димитрова е бронзова медалистка на топка от ДП “Елит“, а Гергана Дянкова - бронзова медалистка на обръч от ДТ „Златен обръч“.
През 2011 г. Ивайла Янкова и Марчела-Василена Димитрова – шампионки на България, от ДП“А-категория“. На същото първенство те са и носителки на още три златни и един бронзов медал.  
От създаването на клуба до момента СКХГ „Алегро“ има над  20 шампионски и вицешампионски титли, както и бронзови медали от ДП за ансамбли в България и турнири в чужбина.
През тези вече 16 г. от съществуването на клуба момичетата са участвали на всички състезания от Републиканския календар, на множество турнири в България и в чужбина.  Носителки са на медали от участията си в Румъния, Словакия, Чехия, Полша, Белгия, Финландия, Турция, Русия, Италия, Унгария, Кипър, Испания, Франия, Германия и т. н.
За 16-те години извоюваните купи и медали са над 3 000 броя.
СКХГ“Алерго“ през 1999г. създаде първия Международен Турнир „За купа Алегро“. Турнирът се провеждаше 12 поредни години с огромен успех. В него взеха участие много клубове от различни държави, от четири континента. Но финансовата криза направи изключително трудно организирането на турнира и през 2011 г. той бе прекратен.
Освен създателките, всички допринесли, като треньори, за израстването на спортен клуб „Алегро“ от началото до сега, са бившите възпитанички на клуба: Ясена Куюмджиева, Мима Хайринова, Павлина Стоянова, Десислава Димитрова, Ивета Иванова,  Десислава Шарабова, Велислава Христова, Валентина Василева, Милена Иванова, Адриана Кирилова, Филипа Сидерова.
Хората, помагали финансово на клуба са: фирма „Стройкомерс“-Търговище, Община Търговище, ЛВК „Винпром“-Търговище,  хотелски комплекс „Белия кон“, фирма „Мебел стил“, СХБАЛ „Папуров“,  общинска фирма „БКС“-Търговище, Община Омуртаг, ГЕРБ-Търговище, депутатът от БСП Румен Такоров, Ротари клуб, фирма „Хлебопроизведство и сладкарство“-Търговище.
View the embedded image gallery online at:
https://fbgr.org/alegro#sigProId10a20d7324
Пишете ни!
1000 оставащи символи